Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Drift

Tri preteky v rade, tri pódiá pre Romana Kolesára

Friday, 18. 10. 2013 - 13:42, Martin Trenkler   

Tri preteky v rade, tri pódiá pre Romana Kolesára

Skúsený a úspešný slovenský driftér Roman Kolesár má za sebou tri víkendy strávené v napínavých súbojoch. Odvšadiaľ sa vrátil s trofejou. Tento víkend má šancu zavŕšiť svoje úspešné pôsobenie na posledných pretekoch Monster Energy King of Europe na Slovakia Ringu.

KODS 6. kolo Pezinská baba, KOE R.7 Hungaroring, KODS 7. kolo Prešov, KOE R.8 Slovakia Ring. Štyri po sebe idúce víkendy na pretekárskych dráhach. Roman Kolesár vzal záver sezóny doslova útokom. Pozrime sa spolu na jeho driftérske pôsobenie za posledné tri týždne.

Jozef Pisch;1t1u3165-2.jpg

Pezinská baba

Pezinská baba bola predposledným podujatím šampionátu King of Drift Slovakia 2013. Slovo má Roman Kolesár: „Zišli sa tam najsilnejší účastníci, ašpirujúci na najvyššie priečky. Poradie v šampionáte bolo nasledovné: 1. Ivan Vlček, 2. Marián Nix, 3. Norbert Kováčik, 4. Marko Hučko a 5. som bol ja, so šancou prebojovať sa do prvej trojky v šampionáte. Prvé dve miesta už boli rozdané. Pezinská baba boli pre mňa zlomové preteky, s poslednou reálnou šancou zabojovať o tretie miesto. Dráha bola vyskladaná inak, než predtým. Bola rýchlejšia, čo mi vyhovovalo. S Igorom Ochotnickým - mojím tímovým kolegom, sme predviedli v tréningoch krásne súboje a ukázali tak divákom, že sme zohratá dvojica. V kvalifikácii som sa stretol s tými najlepšími - s Mariánom Nixom v top 8 aj s novým majstrom Ivanom Vlčekom v top 4. Predviedli sme krásny súboj v zahrievacej jazde, no žiaľ v prvej ostrej sa mi zlomila polos. Bol som teda vyradený o súboj vo finále a ak som mohol vstúpiť len do boja o tretie miesto, s Markom Hučkom. Našťastie mi auto BMW M3 požičal môj dobrý kamarát Igor Ochotnický. Obuli sme naň moje disky a nastavili také tlaky, aké zvyčajne jazdím. Napokon Marko v tesnom súboji do mňa narazil, čím prehral a skončil som tak na treťom mieste. Získal som potrebné body a šancu zaklincovať tretiu priečku šampionátu v Prešove."

Jozef Pisch;1t1u4431-2.jpg

Hungaroring

Roman tento rok absolvoval päť z doterajších siedmych podujatí Monster Energy King of Europe 2013, pričom štyri z nich nedokončil, kvôli technickým poruchám. Slovo má opäť košický pretekár: „King of Europe sa po dlhšej odmlke konal na Hungaroringu, čo je pre všetkých účastníkov známa trať. V priebežnom poradí som bol na 13. mieste, kvôli účasti len na piatich pretekoch a kvôli štyrom poruchám. Prišiel som si tak zajazdiť, bez zbytočných stresov. Napokon to vypálilo skvelo - v kvalifikácii som skončil na slušnom - siedmom mieste. Súboje sme začali pekne zostra. Prvý súper bol Clemens Kauderer (Rakúsko), ktorého som porazil 6:0. Ďalším porazeným bol Maďar Gergely Nagy - Indián (Maďarsko) a v top 8 som sa stretol už s novým majstrom 2013 Francescom Contim (Taliansko), ktorý v kvalifikácii skončil na 2. mieste. Povedal som si, že mi nejde o nič a dám do toho všetko a predviedli sme najtesnejšie súboje dňa. Napokon som ho po troch opakovaniach porazil. Pokračoval som do top 4, kde som žiaľ prehral s vynikajúcim Grzegorzom Hypkim, neskorším víťazom pretekov. V záverečnom boji o tretie miesto som s prehľadom porazil Krzystofa Romanowského. Týmto tretím miestom som ukázal, že patrím medzi elitu King of Europe, z čoho sa veľmi teším."

Jozef Pisch;1t1u4333-5.jpg

Prešov

Záver šampionátu King of Drift Slovakia 2013 patril pretekom pred mestskou halou v Prešove. Slovo má opäť Roman: „Jazdila sa veľmi podobná trať ako pred dvoma rokmi na King of Europe. Víťazstvom by som získal šancu na absolútne tretie miesto šampionátu. V kvalifikácii som skončil na šiestom mieste. Sústredil som sa najmä na súboje, aby som dosiahol čo najvyššiu priečku. Aby sme to nemali po technickej stránke také ľahké, hneď v piatok sa nám nepochopiteľne zlomil držiak palivovej rampy. To moji mechanici Lukáš Bíroš a Tomi Barci skvele vymysleli a vyrobili nový držiak. V sobotu ráno som mal kontakt s českým jazdcom a ohli sme nárazom tyčku riadenia. Vymenili sme ju za novú, ale pri tomto kontakte sa nalomil aj držiak pedálov, ktorý sa na záver soboty zlomil úplne. Luky s Tomim do pol jedenástej v noci dávali odhodlane auto dohromady, aby sme mohli v nedeľu ďalej pretekať. Ukázali, že v každej situácii dokážu kreatívne vyriešiť takmer každý problém. Úvodné súboje v top 16 boli s mojím dobrým kamarátom Peťom Kurňavom, ktorého som porazil. Mojim druhým protivníkom bol priebežne druhý muž poradia Marián Nix, s ktorým sme tohto roku odjazdili už nejeden pekný súboj. Mal som navrch vďaka lepšej priľnavosti pneumatík a vyhral som. V top 4 som sa stretol s Markom Hučkom. Jazdil skvele a porazil som ho po druhej opakovačke. Finále tak patrilo mne a aktuálnemu českému majstrovi Tomášovi Koderovi. Vo finále som moju jazdu prešiel excelentne a vyhral ju 3:0. Tomáš vo svojej jazde urobil chybu a pretočil sa, takže som celé preteky vyhral. Podarilo sa mi tak dostať na tretie miesto v šampionáte, z čoho sa veľmi teším. Chcem sa tiež poďakovať organizátorovi, ktorý mal neľahkú úlohu pripraviť preteky v tejto obývanej zóne. Chcem tiež vyzdvihnúť všetkých fanúšikov, ktorí ma celý rok povzbudzovali na pretekoch, ale aj správami, e-mailami. Teším sa na stretnutie s nimi na slovenskej pôde opäť o rok."

Tibor Szabosi;gh7p1116autosportfoto.jpg

Slovakia Ring

Pred nami sú posledné preteky Monster Energy King of Europe na Slovakia Ringu. Pred rokom si jazdci aj diváci užili výdatný dážď, predpovede na tento víkend sú však oveľa priaznivejšie. Aké očakávania má náš talentovaný košický pretekár s modrým BMW M3 E46? „Na Slovakia Ring idem opäť uvoľnene podobne ako na Hungaroring. Táto extrémne rýchla trať mi vyhovuje, navyše som tam už dvakrát stál na pódiu. Sú to moje posledné preteky v tomto roku a veľmi sa tam teším. Dáme do toho všetko a dúfam v nejaké slušné umiestnenie," dodal Roman na záver.

Martin Trenkler/RPM

Tibor Szabosi;gh7p1818autosportfoto.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri