Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Tomáš Békefy – prvý Slovák zabezpečujúci preteky F1

Friday, 25. 08. 2023 - 10:30, Miroslav Majláth   

Tomáš Békefy – prvý Slovák zabezpečujúci preteky F1

Ak si niekto z ľudí dokázal splniť detský sen, je ním určite Tomáš Békefy. Svoju lásku k autá a pretekom pretvoril vo svojom živote do zamestnania, ale aj záľuby.

 

Michal Petreje

Štyridsaťpäť ročný Tomáš Békefy už od malička miloval autá a všetko dianie okolo nich, vrátane pretekov automobilov na okruhu. Sem patria aj preteky formule 1, ale aj okruh Slovakia Ring na ktorom sa preteky automobilov konajú.

Michal Petreje

„Už ako malý chlapec som miloval všetko čo sa len obtrelo okolo áut. Olej do ohňa v mojom srdci prilieval aj jeden náš sused v Komárne, ktorý jazdil rally súťaže. Svoje auto pripravoval na súťaže pred domom a ja som sa stále okolo neho motal. Keď sa konala Rally Komárno, spoločne s otcom sme ho chodili povzbudzovať. Okrem toho som sledoval v televízii každú motoristickú reláciu, hlavne preteky áut a samozrejme formulu 1,“ začal s rozprávaním Tomáš Békefy.

Michal Petreje

S dospievaním sa niekedy chute a záľuby menia, v prípade Tomáša to však tak nebolo. Stále sledoval preteky, pričom ho azda najviac zaujímalo ich zákulisie a organizácia. V roku 2002 dostal navyše možnosť pracovať vo Volkswagen Slovakia ako testovací jazdec a zároveň našiel záľubu v pretekoch autíčok na ovládanie. V tom okamihu bolo jasné, že jeho následný život sa bude už motať iba okolo áut.

archív Tomáš Békefy

„Najskôr to bolo povolanie a preteky autíčok na ovládanie, čo ma neskutočne bavilo. Po niekoľkých rokoch začali pri Dunajskej Strede stavať pretekársky okruh a od jeho otvorenia v roku 2010 som tu bol každú chvíľu. Najskôr som iba sledoval dianie okolo pretekov z pozície diváka, neskôr som prešiel na trať a zaradil sa medzi traťových komisárov. Vrcholom bolo keď som pred tromi rokmi získal funkciu Medical Car Driver. Samozrejme aj túto funkciu som si musel zaslúžiť a navyše prejsť aj viacerými testami. Všetko sa mi podarilo splniť, pričom mi veľmi pomohol aj fakt, že robím testovacieho jazdca pre Volkswagen Slovakia na vozidlách Porsche Cayenne,“ pokračoval Tomáš pri opisovaní jeho životného príbehu.

archív Tomáš Békefy

S funkciou Medical Car Driver, ktoré je mimo iné veľmi zodpovedná práca, však Tomášove motoristické ambície neskončili. Popri civilnej práci vo Volkswagene, ale aj hobby, keď v rámci voľného času usadá za volant Hondy Civic TypeR pripravený aj s lekárom na zásah na Slovakia Ringu, si Tomáš našiel čas aj na novú zábavku. Tou je nová disciplína spadajúca pod Slovenskú asociáciu motoristického športu - Digital Motorsport. Ako už asi všetci tušíte ide o pretekanie na simulátore a tu sa Tomáš zapája do súbojov v rámci slovenského šampionátu. Aby toho nebolo málo, Tomáš po zložení veľmi prísnych skúšok na FIA sa stal aj prvým Slovákom – traťovým komisárom na pretekoch Formula 1.

archív Tomáš Békefy

„Tak toto je niečo, čo som mal už ako dieťa sen. Ale aby sme boli presní, boli sme dvaja prví naraz. Tým druhým bol Ľudovít Petráš. A ako to celé vzniklo ? Keď som pozeral ako dieťa v televízii prvýkrát Formulu 1 na Hungaroringu, v tom momente som mal sen. V ňom som stál pri trati a mával som vlajkou najslávnejším pretekárom na svete. No a dnes je tento sen splnený. Uvidíme, čo bude ďalej. Zatiaľ to bol iba Hungaroring, v budúcnosti prídu snáď aj iné možnosti. Aspoň v to dúfam, keďže mojim najväčším snom je absolvovať ako traťový komisár zažiť legendárne preteky 24 hodín Le Mans. To má pre mňa väčšiu hodnotu ako Formula 1, tak snáď sa to niekedy podarí. V každom prípade by som chcel poďakovať celému Slovakia Ringu, zvlášť Petrovi Kevickému. Samozrejme aj SAMŠ-u, za dôveru a za to, že mi umožnil reprezentovať Slovensko v úlohe traťového komisára v rámci Formule 1 a v neposlednom rade musím poďakovať aj mojej manželke a celej rodine za to, že tieto moje motoršportové úchylky tolerujú (smiech),“ uzavrel debatu Tomáš Békefy.

Michal Petreje

S Tomášom sa určite v budúcnosti ešte stretneme. Keď nikde inde, určite aspoň na Slovakia Ringu. A možno keď budete sledovať niektoré z podujatí Formule 1, sledujte aj zábery na traťových komisárov. Možno budete prekvapení, že kamera sa zastaví práve na tvári Tomáša Békefyho.

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri