Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Okoloidúcim sa Frendzy ohlási

Saturday, 16. 07. 2011 - 12:08, Ivan Václavík   

Okoloidúcim sa Frendzy ohlási

V predstihu niekoľkých týždňov, pred jesenným 64. medzinárodným autosalónom vo Frankfurte, odhalil Renault vzhľad v poradí štvrtého konceptu šéfdizajnéra Laurensa van den Ackera, ktorý vychádza z idey „životného cyklu". Tým konceptom je Renault Frendzy, s pracovným označením Z27, elektrický automobil určený na prácu, ale aj pre rodinu.

renault-frendzy50g.jpg

Po pojme „láska na prvý pohľad", ktorý stelesňoval DeZir, objavovaní sveta s Capturom a založení rodiny s modelom R-space, reprezentuje Frendzy svet práce. Je to štvrtý krok v dizajnovej stratégii Renaultu, založenej na rôznych fázach životného cyklu. Najnovší koncept, vyrobený pod taktovkou Laurensa van den Ackera, je dokonalé multi-talentové vozidlo. Ako úžitkové vozidlo pre biznis (kancelária na kolesách), ktoré však môže dokonale poslúžiť aj ako komfortný osobný automobil, spĺňa všestranné požiadavky.

renault-frendzy55g.jpg

Na strane spolujazdca sa nachádzajú len jedny konvenčné dvere a jedny posuvné dvere, v ktorých je zabudovaný 37-palcový širokouhlý displej. Toto je svet práce. Strana vodiča, s bočnými oknami, žiadnym stĺpikom, ale s centrálne otváranými dverami, reprezentuje svet rodiny. O komforte nastupovania a nakladania v oboch svetoch sa hádam ani netreba zmieňovať.

renault-frendzy29056g.jpg

Dizajnér exteriéru Deyan Denkov: „Koncept asymetrického dizajnu karosérie nám pripadal najlogickejší pre vyjadrenie dvoch rolí tohto vozidla. Už od úplného začiatku som sa chcel odkloniť od tradičného formátu úžitkových vozidiel a, držiac sa toho, ukázať že tento typ vozidla môže byť aj viac emocionálny, dynamickejší a atraktívnejší. Inšpiráciu som si bral zo širokého spektra zdrojov vrátane nekonvenčne tvarovaného lietadla, ako je napríklad Airbus Beluga, či Antonov 224."

Počas pracovných dní predstavuje Frendzy vozidlo, ktoré sa prispôsobuje požiadavkám biznis užívateľov, s veľkou externou obrazovkou, ktorá môže zobrazovať užitočné informácie (ako napríklad „uskutočňujeme dodávky" alebo „za 5 minút som späť", metódu dobíjania batérií a ich zostávajúca kapacita) alebo reklamné správy, či už počas parkovania, alebo v pohybe. Len čo príde víkend, auto sa transformuje na rodinné vozidlo s komfortným sedadlom spolujazdca a vzadu s veľkou sedadlovou lavicou.

renault-frendzy51g.jpg

Deti môžu podľa nálady pozerať film alebo hrať hry na dotykovej podložke, ktorá sa vysúva zo zadnej časti vodičovho sedadla. Môžu dokonca aj kresliť na špeciálnu tabuľu integrovanú do posuvných dverí.
Vodič si taktiež môže podobne prispôsobiť vozidlo svojim potrebám. V režime „práca" sú spätné zrkadielka postavené zvislo a osvetlenie interiéru je zelené; v režime „rodina" sa zrkadielka sklopia do horizontálnej pozície a interiér sa kúpe v žiarivo oranžovom osvetlení.

renault-frendzy29052g.jpg

Farebné svetielka v predných a zadných svetlometoch indikujú aj okoliu, v ktorom režime práve Frendzy pôsobí. S modelom Frendzy bude Renault - vedúci na trhu ľahkých úžitkových vozidiel už 13 rokov za sebou - opäť schopný predviesť praktickosť a modularitu, ktorú už dokázal uplatniť pri modeloch Kangoo, Trafic a Master.

renault-frendzy29048g.jpg

Z praktickej stránky sa plátená strecha prispôsobuje tvaru nespratných predmetov, magnetické úchyty umožňujú zabezpečiť náklad proti pohybu a modulárne odkladacie priestory sú praktickým bonusom pre biznis používateľov. Jednodielne zadné sedadlo je zabudované do podlahy, zatiaľ čo predné sedadlo sa sklápa dopredu, aby uvoľnilo viac miesta. Vďaka praktickému, modulárnemu interiéru, Frendzy perfektne spĺňa požiadavky prepravcov a obchodníkov.

renault-frendzy29049g.jpg

Interiérová dizajnérka Ana Zadnik vysvetľuje: „Interiér tohto vozidla odzrkadľuje jeho dvojitú identitu: na jednej strane poskytuje priestranný, ničím nerušený nákladný priestor a na druhej strane priestor, ktorý je zábavný a interaktívny, a v ktorom sa dokážu usadiť štyria ľudia. Organické objemy prístrojovej dosky a zadných dverových panelov sú poprepletané úžasne tvarovanými „rúrkami", ktoré poslúžia pre rôzne príslušenstvo."

renault-frendzy29053g.jpg

Tak, ako DeZir, ktorý odhalili na Autosalóne v Paríži v roku 2010, je aj Frendzy elektrické vozidlo. Čo sa týka pohonnej jednotky modelu Frendzy, je rovnaká ako tá v Kangoo Z.E., aj keď zásuvka na dobíjanie, umiestnená pod logom Renaultu, je zhodná s tou na Zoe Preview. Elektrické vozidlá sú tiché, takže jednou z veľkých výziev pre Renault bolo prispôsobenie zvuku, ktorý vydávajú, najmä pri nižších rýchlostiach. Všetko sa to začalo vytvorením športového zvuku pre DeZir, ktorý sprevádza potešenie z jazdy s týmto automobilom. V prípade modelu Frendzy bolo cieľom vytvoriť jedinečný zvuk, ktorý zodpovedá názvu auta ako „kancelárie na kolesách".



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri