Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  ERC

Novým majstrom Európy je Chris Ingram

Sunday, 10. 11. 2019 - 19:55, Ľuboš Kašický   

Novým majstrom Európy je Chris Ingram

V hnusnom daždivom a blatistom počasí druhej etapy maďarskej súťaže nevyhral ani Lukyanuk, ani Ingram. Angličanovi to však stačilo na titul.

 

Vlaňajší šampión, Rus Alex Lukyanuk (Citroen C3 R5), sa však nevzdával a išiel do toho znova po hlave. Vedenie si udržiaval prakticky celú nedeľu, no aj keď Chris Ingram klesol po defekte na tretie miesto, tak by to Rusovi nestačilo. Ingram (Škoda Fabia R5) by stále získal titul o jeden majstrovský bod! Všetky kalkulačky však prestali mať zmysel, keď defekt na trinástom úseku dostal aj Lukyanuk a klesol na druhé miesto. Do čela maďarskej súťaže sa nečakane dostal domáci Frigyes Turán (Škoda Fabia R5), ktorý sa stal prekvapivým víťazom, keďže posledný úsek na RS14 bol z bezpečnostných dôvodov zrušený!

l3d12-turan.jpg

Za skúseným Maďarom, ktorý zvíťazil úplne nečakane, došiel na druhom mieste Lukyanuk a Ingram skončil súťaž na štvrtom mieste. To v súčte znamenalo, že Rus prišiel o európsku koruny a novým šampiónom sa stala britská posádka Chris Ingram a Ross Whittock z Toksport WRT-run tímu. „Bolo to veľmi ťažké,“ radoval sa šťastný 25-ročný Angličan. „Ďakujem všetkým za pomoc a podporu. Bola to ťažká sezóna, no neboli sme na to sami. Podarilo sa to vďaka práci množstva ľudí. Môj spolujazdec Ross bol absolútne neuveriteľný a spoľahlivý. Je to azda najkoncentrovanejší človek na svete. Tím bol úžasný. Auto perfektné. Naozaj som veľmi šťastný a všetkým veľmi ďakujem.“

l1d000.jpg

V konečnom hodnotení získal nakoniec Ingram 142 bodov a Lukyanuk sa so 132 bodmi posunul aspoň na druhé vicemajstrovské miesto, keď Poliak Habaj pre technické problémy odstúpil už v sobotu a v nedeľu nepokračoval. Habaj je tak druhým vicemajstrom Európy so 116 bodmi. Juniorský šampión ERC, Čech Filip Mareš končí sezónu na štvrtom mieste so ziskom 75 bodov (ani on v Maďarsku nedokončil, keď pred druhou etapou im odišiel posilňovač riadenia a do nedele už nenastúpil).

l3d02-ingram.jpg

A čo na svoje ERC víťazstvo povedal skúsený maďarský pilot Frigyes Turán? „Neriskovali sme. Šli sme pomaly, aby sme neurobili v týchto podmienkach nejakú chybu. Sme hlavne šťastní, že sme sa porovnať s európskou špičkou. Aj tretie miesto by bolo pre nás úspechom.“

l3d07-turan.jpg

Inak po troch víťazstvách Poliaka Kajetanowicza a vlaňajšom triumfe Rusa Lukyanuka sa titul vracia na západ Európy. Ingram je iba druhým Angličanom, ktorému sa to podarilo. Naposledy bol európskym šampiónom v automobilových súťažiach Angličan Vic Elford (dnes má 84 r.) v roku 1967 na Porsche 911 S. Mimochodom z Čechoslovákov sa to nepodarilo nikomu. Až v roku 2013 si titul užil Čech Jan Kopecký z Opočna.

l3d01.jpg

Pozrite si konečné poradie ERC 2019.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri