Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Karting

Nie je každý deň nedeľa

Thursday, 06. 09. 2018 - 18:00, Ľuboš Kašický   

Nie je každý deň nedeľa

Predposledný podnik kartingových Majstrovstiev Slovenska, respektíve Moravského pohára, ktorý sa jazdil uplynulý víkend v rakúskom Brucku, poznačilo premenlivé počasie. Bratia Matej a Gabriel Vikorovci z lučeneckého V.R. - KART TEAMu patrili medzi tých, ktorí na to doplatili.


Ako sa vraví, nie každý deň býva nedeľa. A presne toto príslovie sadlo ako ušité na rakúske kolo slovenských kartingových majstrovstiev. Po rozpálených piatkových tréningoch prišla v noci na sobotu búrka a dážď trápil štartujúcich aj po celý zvyšok víkendu. „Nemáme najazdených veľa kilometrov na vode," priznal Gabriel Vikor st., ktorý svojim synom robí nielen šéfa tímu, ale aj mechanika. A podľa toho vyzerala aj mokrá kvalifikácia. „Matej v tomto roku vlastne na vode vôbec neštartoval a aj preto skončil v mokrej kvalifikácii na pätnástom mieste (19 štartujúcich). Gabo je skúsenejší a hoci mal rovnako ťažké podmienky, tak v kvalifikácii bol štvrtý (15.štartujúcich)."

Tibor Szabosi;c30i0245-17.jpg

Keďže motokárové preteky sú krátke (na 10, 15 kôl), tak sa vždy pred štartom vyhlási charakter pretekov. Ak sú vyhlásené „mokré preteky", tak všetci musia povinne obuť pneumatiky do dažďa. Ak sú podmienky premenlivé a usporiadateľ nevyhlási preteky za mokré, tak je voľba pneumatík na pretekároch.

Prvé nedeľňajšie preteky neboli vyhlásené za mokré a piloti lučeneckého V.R.-KART TEAMu preto zvolili suché pneumatiky. Matej Vikor (10 r.) štartujúci v triede ROTAX MICRO MAX doplatil na štart v prehustenom strede štartového poľa a do cieľa došiel na pätnástom mieste. Ešte napínavejšie to však mal Gabriel Vikor (17 r.), štartujúci v triede ROTAX MAX, ktorý zvádzal tuhý boj na špičke. A hoci to chvíľami už vyzeralo na pódiové miesto, tak nakoniec skončil tesne za ním, na štvrtom mieste.

Tibor Szabosi;c30i0074-17.jpg

Pred štartom druhých nedeľňajších pretekov sa však znova rozpršalo. Mladší Matej Vikor, po komunikačnom nedorozumení, do pretekov nevyštartoval. Starší Gabo Vikor naopak vyštartoval výborne, no v tvrdom súboji o čelo sa dostal do kontaktu s iným pretekárom a roztočil sa do hodín. Potom musel počkať kým okolo prejde celé štartové pole, aby sa znova mohol zaradiť. Gabo preukázal bojovného ducha a z posledného miesta sa ešte stihol napokon prebojovať aspoň na deviate miesto v cieli druhých pretekov.

V Majstrovstvách Slovenska pozície na štarte určuje vždy poradie v predošlých pretekoch (okrem prvých, pred ktorými sa jazdí kvalifikácia). Vďaka tomu to Vikorovci nemali ľahké ani na štarte posledných nedeľňajších pretekov. Matej štartoval z posledného a Gabo z deviateho miesta. Desaťročný Matej Vikor však tiež predviedol svoj jazdecký talent, keď po druhom kole sa posunul už na siedme miesto. Potom však jeden z pretekárov pred ním dostal na mokrej trati šmyk, roztočil sa a vrazil do Matejovej motokáry. To znamenalo poškodenie závesu predného kolesa a dokončenie pretekov na poslednom mieste z pretekárov, ktorí došli do cieľa.

Tibor Szabosi;c30i0273-15.jpg

Nie najlepší priebeh víkendu sa pokúsili v tíme zvrátiť taktizovaním pri voľbe pneumatík do posledných pretekov v triede ROTAX MAX. Usporiadatelia aj napriek tomu, že dážď už ustal, vyhlásili preteky za mokré a Vikorovci museli na poslednú chvíľu prezúvať do mokra. Možno aj táto rýchla výmena pneumatík znamenala, že jedno z kolies nebolo dobre utiahnuté a v polovici pretekov sa Gabovi uvoľnilo. Nešťastný pretekár tak musel z pretekov odstúpiť.

Tibor Szabosi;c30i0099-14.jpg

„Na nevydarené preteky teraz musíme rýchlo zabudnúť, ale takýto už býva automobilový šport," hľadí do budúcnosti Gabriel Vikor st.. „Najbližšie nás čaká o dva týždne znova záverečné podujatie sezóny Majstrovstiev Slovenska v Trebaticiach, ktoré nahradilo Třinec. Potom však máme ešte v programe posledné dva preteky v Slovenskom kartingovom pohári, ktoré sa odjazdia v závere septembra v rakúskom Brucku a v októbri na Dlhej pri Trnave."

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri