Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Mercedes odrazil nástup Ferrari

Sunday, 29. 09. 2019 - 14:48, Ľuboš Kašický   

Mercedes odrazil nástup Ferrari

Za túto prehru si môže Ferrari tentoraz samo! Nerozhodnosť v úvode pretekov. Porucha Vettela a pretaktizovanie s druhou zastávkou Leclerca darovalo červené víťazstvom strieborným. 

 

Cenné víťazstvo pre Mercedes na ruskom okruhu v Soči potešilo fanúšikov Mercedesu, no rozladilo tifosi. Červené monoposty mali znova krásne našliapnuté už na štvrté víťazstvo v rade, ale nedokázalo vyťažiť zo svojej výhody. A tá bola naozaj veľká. Veď hneď po štarte sa usadili červené bolidy na prvých dvoch miestach a mercedesy odstavili za sebou. Potom však prišla divná komunikácia v tíme Ferrari, keď Vettelovi v piatom kole odporučili pustiť pred seba Leclerca. Tento požiadal o dve kolá na rozhodnutie. Po dvoch kolách dostal príkaz, aby Leclerca pustil, ale Vettel to neurobil a snažil sa najrýchlejšími časmi odpútať od svojho tímového kolegu.

fe08-9.jpg

Vo Ferrari teda rozhodli, že do depa na výmenu pneumatík zavolali skôr Leclerca a ten sa po návrate dostal pred Vettela. Nemca totiž nechali na dráhe o niekoľko kôl dlhšie a nepomohlo ani Sebastianove hlásenie, že jeho zadné gumy už dožili. Leclerc sa síce vrátil pre Vettela, no mercedesy boli stále na trati (keďže štartovali na tvrdších medium gumách) a viedli.

ef02.jpg

Po návrate na trať však nečakane zlyhala rekuperácia na ferrari Sebastiana Vettela a Nemec odstavil svoje auto vedľa trate v 27.kole! Na trati zasvietilo virtuálne safety car a Mercedes okamžite povolal svoje autá na plánovanú PIT. Hamilton sa tak stihol vrátiť na prvé miesto a Leclerc bol druhý pred Bottasom.

ef01.jpg

Ale ani to nebolo všetko. O kolo neskôr zapichol svoje auto do bariéry Russell a na trať muselo safety car. Zúfalé Ferrari urobilo v tom momente zúfalé rozhodnutie a zavolalo Leclerca na druhú zastávku, aby prezul z medium na softy. Týmto Monačan prišiel o jednu pozíciu a zaradil sa za Bottasa na tretie miesto, no za SC sa rozdiely úplne scvrkli a zdalo sa, že uvidíme strhujúce finále. Veď Leclerc mal o tri kolá čerstvejšie pneumatiky.

me12-16.jpg

Po reštarte dvadsať kôl pred koncom pretekov však mercedesy už ponúknutú situáciu nepustili z rúk. Bottas dokonalo splnil svoju úlohu „vankúša“ a nedal Leclercovi šancu predbehnúť ho. Hamilton vpredu zatiaľ zajazdil sériu najrýchlejších kôl, zobral si extra bod navyše a suverénne zvíťazil. Mimochodom, pre Angličana už 82 víťazstvo a 98 víťazstvo pre Mercedes. Na Ferrari zostalo len tretie miesto Leclerca, ktorý si ním potvrdil bronz v priebežnom poradí.

53k-finall.jpg

Z kuriozít si treba spomenúť, že Kimi Räikkonen dnes absolvoval už 308 veľkú cenu F1 a posunul sa tým na tretie miesto historických tabuliek (1.Barrichello 323, 2.Alonso 312, 3.Räikkonen 308, 4.MiSchumacher 307, 5.Button 306,...)

standings-28.jpg

Šampionát F1 pokračuje o dva týždne v japonskej Suzuke, kde Ferrari bude chcieť znova potvrdiť svoju silu a pokúsi sa znova poraziť Mercedes.

me06-38.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri