Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Mercedes chce na Hockenheime oslavovať víťazstvom

Thursday, 25. 07. 2019 - 10:19, Ľuboš Kašický   

Mercedes chce na Hockenheime oslavovať víťazstvom

Sme v polovici MS f1 a tento víkend na nás čaká grand prix Nemecka na Hockenheime. Jednoznačným lídrom šampionátu je tím Mercedes, pre ktorý nadchádzajúce preteky majú viac významov.

 

Nemecký tím Mercedes, ktorý sídli v Brackley neďaleko Silverstone (centrálu prevzali prakticky po Honde, resp. Brawnovi), bol síce doma aj na britskej grand prix, no Hockenheim je predsalen niečo iné. Pre nemeckú značku je to domáca veľká cena a tentoraz sa spája hneď s niekoľkými jubileami značky v automobilovom športe. Preto sa na Hockenheime chystá strieborná paráda.

me003-1.jpg

„Hockenheim je neďaleko našej centrály v Stuttgarte a to je príležitosť na stretnutie celej našej širokej rodiny Mercedes,“ vraví šéf tímu Toto Wolff. Pre značku Mercedes je to presne dvojstý štart v F1. Navyše si značka pripomína 125 rokov v motoršporte, keď v roku 1894 vyrazilo prvé auto s motorom od Gottlieba Daimlera na preteky Pariž – Rouen. A to nie je všetko! V roku 1899 (pred 120 rokmi) vyrazilo do pretekov aj prvé auto Mercedes s Emilom Jelínkom. Pred 85 rokmi zasa prvýkrát Mercedes dostal pomenovanie „strieborné šípy“, keď na Nurburgringu 3.júna 1934 zoškrabali z Mercedesu-Benz W 25 farbu, aby sa vošli do váhového limitu a ostal len strieborný základ.

me001-2.jpg

Ďalším míľníkom pre Mercedes je rok 1954, keď značka vstúpila do F1 na veľkej cene Francúzska 4.júla 1954 s autom Mercedes W 196 a pilotmi Fangiom a Herrmannom a Klingom. O rok neskôr už jazdili na tomto aute aj Stirling Moos, či Piero Taruffi. No a 25 rokov znie pri týchto číslach už naozaj, ako včera, keď sa v tíme Sauber objavil motor Mercedes a tím sa takto znova vrátil do F1 ako dodávateľ motorov. Neskôr spolupracoval s McLarenom, ktorý chcel odkúpiť, no neúspešne a tak využil odchod Hondy a prevzal celý tím, ktorý predtým zachraňoval Ross Brawn. No a ďalej to už poznáte. Teraz čaká na Mercedes dvojstý štart, keď doteraz pri 199 štartoch dokázala značka na víťazstvo premeniť 96 pretekov (už štvrté miesto v tabuľkách)! Získala pritom posledných päť Pohárov konštruktérov v rade a zaradila sa už na piate miesto v tabuľkách hneď za legendy Ferrari, Williams, McLaren a Lotus. Nuž a spočtom sedem jazdeckých titulov sa spoločne s Williamsom delí o tretie miesto v historických tabuľkách. V tejto štartistike sa však evidentne už tento rok na treťom mieste osamostatní, keď Hamilton mieri za ďalším titulom. Tohtoročný Hockenheim bude teda „strieborný“!

me002-2.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri