Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Karting

Lučenecký tím sa nestratil ani v Brazílii

Tuesday, 22. 01. 2019 - 10:40, Ľuboš Kašický   

Lučenecký tím sa nestratil ani v Brazílii

Až do ďalekej Brazílie vycestoval lučenecký VR KART TEAM s pretekárom Gabom Vikorom, aby reprezentovali Slovensko na svetovom finále najlepších kartingových pilotov, na devätnástom ročníku Veľkého finále ROTAX MAX CHALLENGE.

 

Pod záštitou Medzinárodnej kartingovej komisie (CIK-FIA) sa Rotax Max Challenge Grand Finals 2018 konalo prvýkrát na juhoamerickej pôde, v brazílskom Conde – Paraíba. Gabriel Vikor ml., jazdiaci za lučenecký VR – KART TEAM, sa na podujatie prebojoval v kategórii ROTAX MAX (125 ccm) vďaka svojim výsledkom v kartingových Majstrovstvách Slovenska a v Slovenskom kartingovom pohári. Slovák sa tak stal jedným z viac, ako troch stovák najlepších kartingových pretekárov sveta.

brvr001.jpg

„Zo Slovenska cestovalo päť pretekárov. Prakticky každý v inej kategórii. Gabo bol jediný Slovák reprezentujúci v kategórii ROTAX MAX,“ vysvetľuje Gabriel Vikor st., fungujúci ako šéf tímu, mechanik a tréner v jednej osobe. „Leteli sme z Viedne cez Lisabon a mali sme len krátky čas, aby sme sa adaptovali na rozdielne časové pásmo a úplne iné prostredie, ako je u nás. Brazília je nádherná krajina, no má však svoje špecifiká, ktoré treba rešpektovať. Z bezpečnostných dôvodov sme napríklad so sebou nesmeli nosiť pasy, ani viac peňazí, než sme akurát potrebovali. A upozornili nás tiež, že nebezpečné je aj telefonovanie na ulici, ak nechceme prísť o mobil,“ dokresľuje atmosféru podujatia v pre nás exotických podmienkach Gabriel Vikor starší.

„Po registrácii dostal každý pretekár pridelenú motokáru s ktorou potom pracoval počas celého podniku. Na každom bolo prispôsobiť si a nastaviť káru podľa vlastných požiadaviek. V paddocku sme všetky slovenské tímy dostali miesto vedľa seba a vzájomne sme si tak mohli pomáhať. Samotné súťaženie začínalo sériou dvoch voľných tréningov, kde sme mohli otestovať nastavenie,“ pokračuje Gabiel Vikor st. „Potom už nasledovala kvalifikácia, podľa ktorej sme boli následne rozdelení do skupín v každej kategórii. My sme vybojovali dvadsiate druhé miesto zo sedemdesiatdva štartujúcich. V ďalších dvoch dňoch sa jazdilo v skupinách tak, aby každý štartoval s každým. Za výsledky boli prideľované body podľa pozície na ktorej pretekár prešiel cieľom. Súčet všetkých pozícií vytvoril rebríček bodov pre rozdelenie do dvoch semifinálových jázd. Tí najlepší potom postupovali do veľkého finále v každej kategórii. My sme v prvej rozjazde skupín skončili na osemnástom mieste. V druhej rozjazde sme doplatili na haváriu v prvom kole a skončili na 36.mieste. V poslednej tretej rozjazde sme získali 22.miesto a súčet všetkých bodov z týchto jázd nás do semifinále posúval z tridsiateho miesta.“

brvr003.jpg

Veľmi pekný výsledok zajazdil Gabo Vikor v semifinálovej jazde, keď sa dokázal z tridsiateho miesta prepracovať na osemnáste miesto. To by mu podľa starých pravidiel zabezpečilo štart vo veľkom finále, no v Brazílii sa počítali spolu aj body z rozjázd a práve nešťastná havária v prvom kole v druhej rozjazde znamenala, že Vikorovi finále nakoniec uniklo. „Mrzí ma, že sa mi nepodarilo dostať sa až do finále,“ vraví talentovaný mladý Lučenčan. „Musím však uznať, že konkurencia bola naozaj mimoriadne silná a bojovalo sa o každú tisícinu sekundy.“ Jeho slová potvrdzuje aj pohľad do výsledkovej listiny, kde rozdiely v prvej polovici štartového poľa, kde sa pohyboval aj Gabo, sa dokázali vtesnať do neuveriteľných 25 tisícin sekundy! To len potvrdzovalo, že sa v Brazílii stretla naozaj svetová špička. „Pre mňa to bola neskutočne cenná skúsenosť konfrontovať sa s najlepšími pretekármi sveta v našej kategórii. Doteraz som ešte nikdy takéto náročné preteky neodjazdil. Veľa som sa naučil a myslím si, že ma to zasa posunulo vyššie. Už sa teším, ako budem môcť nadobudnuté skúsenosti pretaviť do výsledkov v nadchádzajúcej sezóne,“ neskrýva Gabo Vikor, ktorý sa už pri svojej prvej účasti na takto silne obsadenom medzinárodnom finále dokázal pohybovať v prvej polovici štartového poľa.

brvr002.jpg

„Na Gabovi bolo vidieť, že každou jazdou rastie a všetko to úsilie, ktoré sme do toho dali sa vyplatilo,“ potvrdzuje otec a šéf tímu v jednej osobe, Gabriel Vikor starší. „Nesmierne si preto vážime a chceme sa poďakovať všetkým, ktorí nám pomohli k účasti na tomto významnom svetovom finále. Ďakujeme našim partnerom, podporovateľom a rovnako tak fanúšikom, ktorí nám držali palce. Ďakujeme tiež nášmu mechanikovi Martinovi, ktorý sa nám výborne staral o motokáru a v neposlednom rade aj vedúcemu slovenskej výpravy, Jožovi, ktorý sa o nás príkladne postaral. Bez týchto ľudí by to nebolo možno. Všetkým vám za to vďaka, priatelia.“

Po mimoriadne užitočnej skúsenosti zo svetového finále najlepších kartingových pretekárov sa teraz VR – KART TEAM už začal pripravovať na novú sezónu 2019, kde cenné skúsenosti chce zúročiť štartom v Majstrovstvách Slovenska a v Slovenskom kartingovom pohári.

vr-team-partneri-1.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri