Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Krátky smutný príbeh Palettiho

Thursday, 13. 06. 2019 - 13:33, Ľuboš Kašický   

Krátky smutný príbeh Palettiho

Dnes je trinásteho a to bol deň, ktorý priniesol smrť nádejnému italskému pretekárovi Riccardovi Palettimu. Pretekárovi, na ktorého si dnes už iba málokto spomenie.

 

Mala to byť rodinná oslava 24-tých narodenín, ktorých by sa mladý Talian dožil o dva dni neskôr. Do kanadského Montrealu prišla na výlet a pre podporu svojho syna aj Riccardova mama. Vlastne prvýkrát prišla na preteky F1 a mladý Paletti sa len tretíkrát postavil na štart veľkej ceny.

pale05.jpg

Miesto v tíme Osella 1982 nebolo žiadne terno. Tím Vinzenza Osellu mal síce ambície, ale s italský tím s italským prístupom a italskými pneumatikami Pirelli bol rád, ak sa kvalifikoval do pretekov. Paletti sa osemkrát pokúšal dostať na štart, no v Montreale to bolo iba tretíkrát, kedy prešiel kvalifikačným sitom. Aj tak prvýkrát to bola „štrajkujúca“ veľká cena v Imole, druhýkrát sa kvalifikoval na štart v Detroite, no rozbil auto v zahrievacom tréningu v nedeľu dopoludnia a toto bola vlastne prvýkrát, čo sa postavil na štart na plnom štartovom poli.

pale10.jpg

Bolo to len mesiac po tragédii Gillesa Villeneuva na Zolderi a ešte sa všetci nestihli spamätať. Z prvého miesta tretíkrát v kariére štartoval Villeneuvou tímový kolega Didier Pironi na ferrari a akoby sa mŕtvy Kanaďan chcel kolegovi pomstiť. Pironimu totiž na štarte zhasol motor a štartér procedúru nezastavil, ale celé štartové pole besniacich koní pod kapotami monopostov vypustil do pretekov. Pironimu sa všetci piloti štartujúci za ním stihli vyhnúť (Prost, Giacomelli, Rosberg, Lauda, aj de Cesaris...) Zozadu štartujúci neskúsený Paletti nevedel, že pred ním stojí Pironi a rozpumpoval to už na cca 150 km/h, keď sa zrazu pred ním objavilo stojace ferrari!

pale04.jpg

Bol to čelný náraz a chudákovi Talianovi utrhlo aortu. Polámané obidve nohy boli tým najmenším problémom. Z odtrhnutej nádrže začal vytekať benzín a auto rýchlo vzbĺklo. Požiarnici ho hasili na dvakrát a kým vytiahli zakliesnené bezvládne telo nešťastného pretekára, tak ubehla takmer polhodina.

paleti03.jpg

Na toto všetko sa bezmocne pozerala šokovaná matka mladého Taliana. Na miesto oslavy si domov odvážala rakvu so synovým telom. Toto celé sa udialo 13.júna 1982. Pripomeňme si aspoň takto krátko Riccarda Palettiho. Ďalšieho chlapíka, ktorý položil život na oltár grand prix.

paleti07.jpg

Mimochodom, smrť číhajúca na Pironiho si po Francúza prišla o ďalšie dva mesiace znova. Pironi ťažko havaroval v Hockenheime a mal znova z pekla šťastie, že prežil. Jeho kariéra v F1 sa skončila a Villeneuve mohol konečne pokojne nastúpiť k Cháronovi a preplávať na druhú stranu. Pironi zahynul o päť rokov neskôr na rýchlych motorových člnoch. To už je však iný príbeh.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri