Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Jantar Team a Bartlomiej Tabin – Polovica Dakaru je za nami

Saturday, 13. 01. 2024 - 19:03, Miroslav Majláth   

Jantar Team a Bartlomiej Tabin – Polovica Dakaru je za nami

Poľský jazdec reprezentujúci slovensko-český Jantar Team si premiérovo užíva Rally Dakar. Bartek už má za sebou prvú polovicu súťaže a zdá sa byť spokojný.

 

Jantar Team

Polovica 46. Rally Dakar 2024 je za nami a súťažiaci majú práve dnes oddychový deň. To sa však určite nedá povedať o mechanikoch, ktorý o dušu spasenú kontrolujú a opravujú motocykle, aby vydržali druhú polovicu súťaže. Pretekársky oddych sme si dovolili prerušiť a vyspovedali sme pre vás jazdca slovensko-českého Jantar Teamu, poľského jazdca Bartlomieja Tabina, ktorý si užíva svoju dakarskú premiéru.

Jantar Team

„Ťažká premiéra, množstvo noviniek, ale aj poriadne tvrdé a náročné trate.“ Takto jednoducho úvodom zhodnotil Bartlomiej Tabin úvodom svoje premiérové účinkovanie na 46. Rally Dakar. „Vedel som do čoho idem, bol to môj celoživotný sen, ale ako to už býva, realita je niekedy trochu iná ako predstavy. Nechcem sa však sťažovať, veľmi rýchle som pochopil, prečo je Dakar najťažšia súťaž na svete. K tomu všetkému sa mi podarilo v prvej etape nešťastne a dosť bolestivo spadnúť a poriadne sa doudierať. Nič to, aj toto patrí k tomuto športu a ja som už zvyknutý. Potom som musel ešte odjazdiť jednu etapu v podstate bez tlmičov, keďže v krátkom servise sa ich nepodarilo zrepasovať. V piatej a šiestej etape som si to už poriadne užil. Navyše šiesta etapa bola zaradená ako 48 hodinová, takže to v skutočnosti boli dohromady tri etapy.

Jantar Team

So svojim výkonom som v podstate spokojný, aj keď mohlo to byť aj lepšie. Navyše ma nejaké penalizácie posunuli smerom dole v priebežnom poradí, ale to nevadí, jediným mojim cieľom je dojazdiť až do cieľa súťaže. Dnes máme voľný deň, kedy môžu mechanici skontrolovať motocykel a povymieňať všetko čo treba aby nám fungovala ďalší týždeň. Veľkú podporu cítim od Jantar Teamu, všetkých partnerov a známych, ktorí mi neustále píšu podporné správy a nabíjajú ma tak energiou. Verím, že nasledujúcich šesť etáp sa mi podarí zvládnuť tak, aby boli všetci spokojní,“ opísal Bartlomiej Tabin svoje premiérové účinkovanie na Rally Dakar.

Jantar Team

S Bartekovým výkonom je zatiaľ spokojný aj šéf Jantar Teamu Ján Miloň, ktorý sa na Rally Dakar už dvakrát aj keď iba v úlohe šéfa tímu, ale predsa len zúčastnil.

Jantar Team

„Tento rok na Dakare nie som osobne a všetko sledujem iba cez počítač, alebo telefonicky. Viem, že niektoré veci si asi Bartek predstavoval trochu inak, ale s tým som aj počítal. Sám som to totiž zažil na vlastnej koži. Ale vedie si zatiaľ veľmi dobre a musím ho pochváliť. U nás bol už pred štartom stanovený jediný cieľ. Tým je absolvovať Rally Dakar bez nejakého plánovania čo sa týka konečného umiestnenia, jednoducho Bartek potrebuje jeho premiérový Dakar dôjsť až na cieľovú rampu. Ak sa mu to podarí budeme všetci spokojní. Dakar je veľmi ťažká súťaž a aj dnes je tu už množstvo jazdcov, ktorí sa už so súťažou museli predčasne rozlúčiť. Podstatné je, že Bartek ide ďalej a verím, že sa mu podarí dojazdiť až do cieľa.“

Jantar Team

Dnes si ešte jazdci užívajú zaslúžený oddych, no zajtra ich opäť čakajú tvrdé súboje priamo na trati. Siedma etapa je naplánovaná ako spojnica z mesta Rijád do Al Duwadimi, pričom na všetkých čaká osemstosedemdesiattri kilometrov dlhá etapa. V rámci nej absolvujú aj štyristoosemdesiattri meraných kilometrov. Organizátor sľubuje opäť náročný terén a komplikovanú navigáciu.

Miro Majláth

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri