Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Finále vo veľkom štýle

Sunday, 01. 12. 2019 - 20:20, Ľuboš Kašický   

Finále vo veľkom štýle

Šesťnásobný šampión Lewis Hamilton presvedčivo deklasoval na záverečnej veľkej cene sezóny F1 v Abu Dhabi všetkých súperov a pripísal si aj nie často videný Grand Chelem!

 

Samotné preteky neboli veľkou bodkou ani tak pre F1, ako pre samotného Lewisa Hamiltona. Angličan ukázal, že ani po sitom zisku titulu nepoľavil a precíznym výkonom získal nielen sobotňajšie pole position, najrýchlejšie kolo v pretekoch a víťazstvo, ale nedal sa ani na jedno kolo predbehnúť žiadným súperom z šiestykrát v kariére si pripísla cenné Grand Chellem. Viacej ich za celú 70 ročnú históriu formuly jeden získal iba Jimmy Clark (8 x). Michael Schumacher a Alberto Ascari ich majú na konte po päť. Stewart, Senna, Mansell a Vettel po štyri.

m222044.jpg

„Je neuveriteľné, že sme aj v závere sezóny tak neskutočne silní,“ radoval sa Hamilton po pretekoch. Ďakujem celému tímu za tvrdú prácu počas celej sezóny. Ďakujem všetkým, ktorí nás podportoval držali palce. Dnes som šťastný človek. Nastupuje nová generácia a ja som rád, že s nimi môžem pretekať. Už sa teším na ďalšiu sezónu a verím, že budeme znova konkurencie schopní, ako v posledných rokoch.“

m222227.jpg

Hamilton to síce nepriznáva oficiálne, ale rozhodne pomýšľa na všetky rekordy v F1. Víťazstvo v Abu Dhabi bolo už 84 pre Hamiltona (102 pre Mercedes) a už len sedem ho delí od rekordu Michaela Schumachera (91 víťazstiev). Železo sa musí kuť za horúca a Hamilton nemôže a ani nechce vyskočiť z rozbehnutého víťazného vlaku. V roku 2020 sa čaká vyrovnanie rekordu v počte titulov a prelomenie ďalších rekordov.

m223345.jpg

V posledných pretekoch sezóny Hamilton využil štart z prvého miesta a udržal si ho aj v prvej zákrute. Za ním sa na druhé miesto dostal Leclerc, no Ferrari zasa nepotešilo fanúšikov, lebo nedokázali udržať Maxa Verstappena a prišli nielen o pódium na okruhu Yas Marína, ale aj o šancu na titul druhé vicemajstra sveta. tým sa stal zaslúžene Holanďan jazdiaci na RedBulle. Leclerc skončil štvrtý a Vettel až na piatom mieste konečného poradia Majstrovstiev sveta F1 2019. Maranello je síce druhé v Pohári konštruktérov, ale to pre Talianov znamená porážku.

2019-standings.jpg

F1 má tak za sebou jubilejnú 70-tu sezónu a čaká nás ticho pred búrkou sezóny 2020. Tá začína 15.marca na austrálskom Melbourne. My už poznáme prakticky celé štartové pole (viď príloha).

2020-entry-list-f1.jpg

m222280.jpg

m222035.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri