Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Karting

„FIA KartingAcademyTrophy2020“ aj so slovenskou účasťou

Wednesday, 19. 08. 2020 - 12:11, Public relations   

„FIA KartingAcademyTrophy2020“ aj so slovenskou účasťou

Mať možnosť porovnať sa so svetovou špičkou a reprezentovať svoju krajinu, je pre každého športovca veľkým zadosťučinením a odmenou za tvrdú prácu a dosiahnuté výsledky. Platí to dvojnásobne hlavne pre našich športovcov, ktorí nedisponujú takým profesionálnym prostredím a finančnou podporou ako ich rivali zo zahraničia. Tento rok bol opäť spustený projekt „FIA KartingAcademyTrophy“(FIA KAT), ktorý je určený pre najlepších jazdcov v juniorskej kategórií vo veku od 12 do 15 rokov. Našu krajinu aj vďaka podpore Slovenskej asociácií motoristického športu (SAMŠ), reprezentuje len12 ročný jazdec Matej Koník. Matej dostal túto príležitosť na základe skvelých výsledkov v národných majstrovstvách SR a aj medzinárodných šampionátoch v minulom roku.

Team;1h5a9290.jpg

Prvé kolo FIA KAT sa konalo v talianskej Adrii, kde sa na štart postavilo 32 juniorských jazdcov pochádzajúcich z 31 krajín sveta, objavili sa tam aj jazdci  zo Spojených štátov, Japonska a dokonca aj z Jamajky. Hlavnou črtou celého šampionátu FIA KAT je, že každý jazdec používa identickú techniku, dodanú usporiadateľom a týmto spôsobom je zaručená čo najväčšia vyrovnanosť podmienok. Samozrejme skúsenosti a počet tréningových hodín Matejovi chýbali, nakoľko jazdí na úplne inej technike a toto bola jeho prvá skúsenosť s iným motorom a rozdielnou značkou podvozku. Každopádne sa ale s náročnou úlohou popasoval veľmi dobre a aj vďaka podpore svojho tímu, ktorý tvorili jeho otec Lukáš Koník a mechanik Simon Sikhart, dosiahol veľmi pekný výsledok v prvej takejto konfrontácií so svetovou špičkou. Nedá sa ešte nespomenúť aj nezištná pomoc od Martina Gregora, ktorý sa staral o jazdca z českej republiky.

Team;1h5a1538.jpg

Samotný program FIA KAT sa skladá z tréningových jázd, kvalifikácie a samozrejme finále. Matej spolu s tímom počas všetkých tréningových jázd sa hlavne učili a hľadali správne nastavenie techniky a jazdca do kvalifikácie. Dosahované časy sa neustále zlepšovali a naznačovali slušné umiestnenie. Bohužiaľ však v kvalifikácií Matej zajazdil o sekundu horší čas ako v tréningových jazdách a v takto veľmi vyrovnanej triede je to obrovský prepad a umiestnenie sa na poslednej 32 pozícií. Tento nepriaznivý výsledok však Mateja a celý tím nezlomil a aj hlavne zistenie, že príčina nie je v jazdcovi ale v chybnom motore (nasledovala výmena organizátorom z dôvodu chybného zapaľovania) ešte viac zväčšila odhodlanie pobiť sa o čo najlepší výsledok vo finálovej jazde.

Team;1h5a7046.jpg

Štartovať do finále zo zadných pozícii nie je nikdy to čo by jazdec chcel. Matej však veľmi odvážnou jazdou a hlavne na začiatku finále správnym vyhodnotením vzniknutej situácie, sa vyhol veľkej havárií a hneď poskočil o niekoľko priečok. Nasledovalo tvrdé súťaženie koleso na koleso, príznačné pre motokárový šport a aj vďaka niekoľkým skvelým predbiehacím manévrom sa umiestnil na konečnej16 priečke. Tento výsledok bol v cieli veľkou odmenou za nezlomného ducha a bojovnosť.

Team;1h5a4777.jpg

Ďalšie podujatie „FIA KartingAcademyTrophy 2020“sa bude konať4.-6. septembra v belgickom Genku a pevne veríme v ďalšie skvelé výkony slovenského mladého jazdca Mateja Koníka.

Team;817a2565.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri