Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Divoký záver grand prix Brazílie

Sunday, 17. 11. 2019 - 19:55, Ľuboš Kašický   

Divoký záver grand prix Brazílie

Ôsme víťazstvo Verstappena, kolízia pilotov Ferrari a prvé pódium pre zaznávaného Pierra Gaslyho. To všetko v dramatickom závere na Interlagose.

 

Začiatok 47.grand prix Brazílie bol poriadne nudný. Okrem úspešného útoku Hamiltona na Vettela v prvej zákrute sa poradie vpredu nezmenilo a tak sa jazdilo až do zastávok v depe. Predpoklad bol totiž jazda na jednu zastávku. Hamilton s Verstappenom však už v tretine pretekov zastavili prvýkrát a obúvali znova najmäkšie gumy! Piloti Ferrari volili tvrdšie a padla úvaha, že to dajú aspoň oni na jednu zastávku. Nedali! (mimochodom jediný na jednu PIT STOP došiel iba mladý Carlos Sainz).

re03r.jpg

Po prvej sérii PIT sa znova nič nedialo. Zlom nastal až v 52.kole, kedy prekvapivo zlyhal motor Valtteri Bottasa (mercedes). Na trať niekto nie najmúdrejšie (ak nemal v priamo v úmysle takto dramatizovať situáciu) poslal SAFETY CAR. Pravdou je, že Bottasov mercedes ostal zaparkovaný vedľa trate, no celkom bezpečne na vnútornej strane zákruty a ešte zakrytý zvodidlami. SC však bolo na trati a v situácii, keď už Ferrari znova prezúvalo na mäkké do posledných dvadsať kôl, sa Versttapen prekvapivo rozhodol opustiť prvé miesto a zastavil znova na prezutie. Relatívne čerstvé medium prezul na soft a stihol sa vrátiť na druhé miesto za Hamiltona. Safety car potom čakal, kým sa celé štartové pole znova dostalo do jedného kola a reštartovalo sa v 60.kole.

rb02-34.jpg

Tesne pred reštartom si Hamilton uvedomoval, že s jeho tvrdšími a staršími gumami nebude šanca udržať za sebou Verstappena a obidva monoposty Ferrari a urobil niečo, čo by mali riešiť športoví komisári. Približne za dvanástou zákrutou prakticky zastavil a celé pole sa zrazilo za ním do jedného chumľa! Veľmi nepríjemné situácia, ktorá hrozila kolíziou. Ani toto taktizovanie však Angličanovi nepomohlo a hneď po reštarte ho Verstappen „prerezal“ ako nôž maslo a išiel suverénne do vedenia. Príjemné bolo vidieť aj Albona, ktorý sa popasovali s pilotmi Ferrari a poradie bolo zrazu Verstappen, Hamilton, Albon, Vettel, Leclerc a Albon.

me09-27.jpg

Ďalšia zúrivá situácia prišla v 66.kole (5 kôl do konca), keď Vettel neuniesol, že ho na konci cieľovej rovinky predbehol Leclerc a vzápätí sa mu to snažil oplatiť. Pri predbiehaní však Nemec škrtol ľavým zadným kolesom o pravé predné koleso svojho tímového kolegu z Monaka a obaja s poškodenými autami skončili mimo trať! Tifosi si trhali vlasy a Vettel už vedel, že bude mať čo vysvetľovať.

f003.jpg

Znova išlo na trať safety car, no našťastie iba krátko. Po reštarte v 69.kole sa dostal druhý Hamilton do kontaktu s Albonom, ktorý sa roztočil a skončil mimo trať! Hamilton sa prepadol na tretie miesto a druhý bol zrazu Pierre Gasly na Toro Rosso! Kolíziu Albona s Gaslym ešte majú vyšetrovať, no zvyšné dve kolá do cieľa už Verstappen nemal nikoho, kto by ho ohrozil a priviezol svoje ôsme víťazstvo a 62.víťazstvo pre Red Bull v F1. Holanďan sa tak posunul aj v priebežnom poradí na tretie miesto a v Abu Dhabi ho môže ohroziť už iba Leclerc.

f006.jpg

Finále na okruhu Yas Marina sa ide o dva týždne (1.decembra) a budú pravdepodobne posledné preteky F1 pre Roberta Kubicu a tiež Nica Hulkenberga. O majstrovských medailách je už tiež rozhodnuté a jediným zaujímavým momentom tak ostáva iba súboj medzi Verstappenom a Leclercom o bronz.

71k-final-2.jpg

standings-31.jpg

f005.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri