Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Audi RS 7 concept dokáže jazdiť bez vodiča na fyzikálnom limite

Monday, 20. 10. 2014 - 11:40, Public relations   

Audi RS 7 concept dokáže jazdiť bez vodiča na fyzikálnom limite

• Audi posunulo latku v oblasti pilotovanej jazdy na novú úroveň

• Prototyp Audi RS 7 piloted driving concept jazdil bez vodiča na okruhu Hockenheimring rýchlosťou ako pri pretekoch 

• Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, člen predstavenstva Audi AG pre technický vývoj: „Tento špičkový výkon dokumentuje kompetenciu nášho vývojového tímu v oblasti pilotovanej jazdy u Audi."

Aká fascinujúca je pilotovaná jazda, predviedla značka Audi pri finále sezóny DTM. Prototyp Audi RS 7 piloted driving concept jazdil bez vodiča po okruhu Grand Prix v Hockenheime rýchlosťou ako pri pretekoch.

noname-1.jpg

Značka Audi dosiahla ďalší významný úspech pri vývoji systémov pre pilotovanú jazdu: Pred finále sezóny národných majstrovstiev na okruhoch Deutschen Tourenwagen Masters (DTM) experimentálny prototyp bez vodiča jazdil na hranici fyzikálneho limitu. Za približne dve minúty štúdia Audi RS 7 piloted driving concept precízne s presnosťou na centimetre absolvovala okruh Grand-Prix v Hockenheime.

„Dnešný špičkový výkon Audi RS 7 piloted driving concept dokumentuje kompetenciu nášho vývojového tímu v oblasti pilotovanej jazdy u Audi", povedal Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, člen predstavenstva Audi AG pre technický vývoj. „Odvodené riešenia pre sériovú výrobu sú práve v oblasti presnosti a výkonnosti veľmi cenné pre naše ďalšie vývojové kroky."

noname-2.jpg

Na orientáciu na trati experimentálny prototyp využíva špeciálne spracované dáta GPS, ktoré sa cez WLAN podľa automobilového štandardu redundantne prenášajú vysokofrekvenčným rádiovým signálom do automobilu. Paralelne k tomu kamery 3D v automobile filmujú priebeh trate a počítačový program obrazové informácie porovnáva s dátami nahranými vo vozidle. Vďaka tomu sa prototyp dokáže na trati orientovať s presnosťou na centimetre.

Pilotovaná jazda je jednou z dôležitých oblastí vývoja u Audi. Prvé úspešné kroky sa uskutočnili už pred desiatimi rokmi. Výsledky z testov sa kontinuálne implementujú do vývoja sériových systémov.

Z aktuálnych testovacích jázd na fyzikálnom limite konštruktéri Audi napríklad odvodzujú poznatky pre vývoj systému na automatické vyhýbanie v kritickej jazdnej situácii.

Už dnes asistenčné systémy Audi odľahčujú vodiča a zvyšujú jeho suverenitu. V najvyššom vývojovom stupni sú k dispozícii v modernizovaných modelových radoch Audi A6* a Audi A7 Sportback*. Ponuka siaha od systému Audi side assist cez Audi active lane assist až po radarový tempomat adaptive cruise control s funkciou Stop&Go a bezpečnostným systémom Audi pre sense front.

Vývojoví pracovníci koncernu Volkswagen, Electronics Research Laboratory (ERL) a Stanford University (obidve v Kalifornii) podporujú Audi ako partneri pri ďalšom vývoji pilotovaných systémov.

Ďalšie informácie, ako aj fotografický a filmový materiál nájdete v digitálnej tlačovej mape a na Audi MediaTV.

noname.jpg

Hodnoty spotreby paliva uvedených modelov:

Audi A6:
Kombinovaná spotreba paliva v l/100 km: 4,2 - 9,6**;
Kombinované emisie CO2v g/km: 109 - 224**

Audi A7 Sportback:
Kombinovaná spotreba paliva v l/100 km: 4,7 - 9,5**;
Kombinované emisie CO2v g/km: 122 - 221**

**Spotreba paliva a emisie CO2 konkrétneho vozidla sa môžu líšiť podľa použitých pneumatík a nezávisia iba od efektívneho využívania paliva vozidlom ale sú ovplyvnené aj spôsobom jazdy a inými netechnickými faktormi.

Koncern Audi v roku 2013 odovzdal zákazníkom približne 1.575.500 automobilov značky Audi. Ako jeden z najúspešnejších modelov bolo Audi A3 medzinárodnou novinárskou porotou zvolené za svetový automobil roka „World Car of the Year 2014" (Kombinovaná spotreba paliva v l/100 km: 3,2 - 7,1; Kombinované emisie CO2 v g/km: 85 - 165). V roku 2013 spoločnosť dosiahla pri obrate 49,9 miliárd € operatívny zisk 5,03 miliardy €. Značka je zastúpená vo vyše 100 štátoch sveta. Automobily Audi sa vyrábajú v závodoch v mestách Ingolstadt a Neckarsulm (Nemecko), Győr (Maďarsko), Brusel (Belgicko), Bratislava (Slovensko), Martorell (Španielsko), Kaluga (Rusko), Aurangabad (India), Changchun (Čína) a Jakarta (Indonézia). Od konca roka 2013 značka so štyrmi kruhmi vyrába svoje automobily aj v meste Foshan (Čína). Od roku 2015 pribudne ďalší výrobný závod v São José dos Pinhais (Brazília) a od roku 2016 v San José Chiapa (Mexiko). AUDI AG má niekoľko 100-percentných dcérskych spoločností ako napríklad quattro GmbH (Neckarsulm), Automobili Lamborghini S.p.A. (Sant'Agata Bolognese/Taliansko) a výrobca športových motocyklov Ducati Motor Holding S.p.A. (Bologna/Taliansko). Spoločnosť v súčasnosti celosvetovo zamestnáva vyše 73.500 pracovníkov, z toho vyše 52.500 v Nemecku. V období od roku 2014 do 2018 Audi plánuje investície v celkovej výške približne 22 miliárd € - predovšetkým do nových produktov a ekologických technológií. Audi sa hlási k svojej spoločenskej zodpovednosti a trvale udržateľný rozvoj má strategicky zakotvený ako základné meradlo pre procesy a produkty. Dlhodobým cieľom je z hľadiska CO2 neutrálna mobilita.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri