Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Zostal už iba Tieň Dona Nicholsa

Wednesday, 23. 08. 2017 - 13:27, Ľuboš Kašický   

Zostal už iba Tieň Dona Nicholsa

Prázdniny F1 sa pomaly končia a z paddocku začínajú presakovať nové informácie. Dnes sme sa dozvedeli, že McLaren potvrdil Vandoorna na ďalší rok, no vážnejšou správou tohto týždňa je, že zomrel Don Nichols.


Mladšia generácia si svojského Američana, ktorý v polovici 70-tych rokov 20.storočia vstúpil do F1, už nepamätá. V marci sme však písali o štyridsiatom výročí tragédie Toma Pryca na veľkej cene Južnej Afriky v roku 1977. Vozidlo v ktorom Pryce vtedy zahynul bolo tímu Shadow Racing Teamu. Tímu, ktorý založil a viedol Don Nichols.

don2.jpg

Predajca pneumatík a nadšenec autošportu to skúšal najprv v Amerike v CanAm, no vďaka peniazom nového sponzora UOP (ropa) prišla chuť aj na väčší projekt v F1. Tím Shadow v rokoch 1973 - 1980 odjazdil 104 veľkých cien a môže sa dokonca pochváliť jedným víťazstvom a troma pole positions. Medzi menami pilotov nájdeme také mená, ako Alan Jones, Graham Hill, Clay Regazzoni, Elio de Angelis, Ricardo Patrese, či Hans Joachim Stuck.

don5.jpg

V tíme Shadow veľmi sľubne rozbiehal kariéru Tom Pryce, ktorý vyjazdil dve pódia a jedno pole predtým, než tragicky zahynul. Na jeho miesto prišiel Austrálčan Jones a víťazstvom v Rakúsku 1977 doviezol aj vrchol tímu. Potom však došlo k rozporom s Jackie Oliverom, ktorý fungoval ako riaditeľ tímu a konštruktérom Tony Soutgatom. Títo experti Nicholsa nielen opustili, ale ukradli aj celé auto na rok 1978! Bol z toho vtedy veľký škandál, lebo Arrows FA01 bol dvojičkou Shadow DN9.

shadow-dn9.jpg

Ale Nichols si za to značne mohol sám. Vedeniu tímu venoval málo pozornosti a tak postupne stratil sponzorov aj kvalitné vedenie tímu. V posledných rokoch už iba prežíval a nakoniec Don Nichols tím Shadow predal Tedy Yipovi. Indonézsky obchodník s čínskymi génmi tím zrušil a na jeho základoch postavil vlastný tím. Don Nichols (1924) potom z autošportu odišiel a na rôznych podujatiach sa ešte roky sporadicky objavoval. Zomrel v pondelok 21.augusta 2017 vo veku nádherných 93 rokov. R.I.P.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri