Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Zomrel Dan Gurney (1931 – 2018)

Monday, 15. 01. 2018 - 12:30, Ľuboš Kašický   

Zomrel Dan Gurney (1931 – 2018)

Vo veku nedožitých 87 rokov zomrel v nedeľu v Kalifornii legendárny americký pretekár Dan Gurney.

 

Daniel Gurney je prvým z troch pretekárom, ktorému sa podarilo vyhrať preteky v F1, IndyCar, Nascar a Sports Cars. Po ňom to dokázali už iba Mario Andretti a Juan Pablo Montoya. A to sa narodil sa trinásteho apríla! Nie práve najoptimistickejší dátum na štart do života.

gurney005.jpg

Podobne, ako jeho otec, ktorý vyštudoval Harward, no život venoval kariére operného speváka v Metropolitnej Opere v New Yorku, aj Dan išiel za hlasom srdca. Keď mal osemnásť a otec skončil kariéru v opere, tak sa presťahovali do Kalifornie. Mladý Gurney sa spriatelil s partiou, ktorá montovala autá a jazdila nelegálne preteky dragsterov.

gurney004.jpg

Po návrate z vojenčiny (slúžil v kórejskej vojne, ako mechanik) začal vážnejšie pretekať. Všimol si ho importér Ferrari pre Severnú Ameriku, Luigi Chinetti, a dal mu šancu. V roku 1958 dokonca štartoval v 24h Le Mans, kde si ho všimol Enzo Ferrari a na nasledujúcu sezónu mu ponúkol zmluvu do F1! Dan Gurney za Scuderiu odjazdil štyri preteky, no v troch bodoval (druhé, tretie a štvrté miesto!). Bolo rozhodnuté.

gurney009.jpg

V nasledujúcom desaťročí odjazdil spolu 86 veľkých cien a vybojoval štyri víťazstvá, tri pole position a 133 bodov. V roku 1964 založil Gurney spolu s Carrollom Shelbym americký All American Racers (AAR) tím, ktorý v Európe štartoval pod názvom Anglo American Racers (kvôli anglickým motorom Weslake). Dan Gurney s vlastným autom Eagle Weslake vyhral dokonca prestížnu grand prix Anglicka 1967. V rovnakom roku vyhral tiež aj 24 hodín v Le Mans pre Ford.

gurney01.jpg

Po skončení aktívnej kariéry pôsobil Dan Gurney ako šéf tímu až do roku 2011, kedy odovzdal funkciu svojmu synovi. Pod jeho vedením tím All American Racers (AAR) vyhral 78 pretekov vrátane 500 Indy, 12-hodinovky v Sevringu, či 24-hodinovky v Daytone. Spolu s Rogerom Penskem, Patom Patrickom a Bobom Fletcherom stál Gurney aj pri zrode novodobej CART (IndyCar) v roku 1979. Od roku 1990 je Dan Gurney členom medzinárodnej siene slávy a rovnaká pocta mu patrí aj v americkej sieni slávy motoristického športu. V súkromí prežil šťastný život so svojou manželkou Evi s ktorou mali štyroch synov. Zomrel dopoludnia v nedeľu 14.januára 2018 na komplikácie po pneumolii v nemocnici Hoag Hospital v Newport Beach (Kalifornia). Pohreb bude súkromný. R.I.P.

gurney011.jpg

gurney03.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri