Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

X-Raid sa na Dakare predstaví s Mini!

Tuesday, 07. 12. 2010 - 19:02, Michal Kostka   

X-Raid sa na Dakare predstaví s Mini!

Tím X-Raid prichádza necelý mesiac pred štartom Dakaru 2011 s prekvapujúcou novinkou. V zostave siedmych súťažných áut sa predstaví aj Mini All4 Racing. Špeciál založený na báze Mini Clubman dostane do rúk mladý a rýchly Francúz Guerlain Chicherit, vedľa neho sa posadí Michel Perin.

O Mini, ako nástupcovi úspešného BMW X3 CC uvažoval Sven Quandt od leta roku 2009. Svoj plán predniesol zodpovedným ľuďom v Magna Steyr a v BMW a čakal na ich názor. BMW mu dalo zelenú toto leto a 24. septembra prišiel definitívny súhlas aj z Magna Steyr. V októbri sa začali prípravné práce na uvedenie projektu do života.

Team X-Raid;Mini All4 Racing

Samotná stavba nového a jedinečného Mini All4 Racing bola zahájená v novembri a pokračuje aj v decembri. Prvým testom sa auto podrobí vo Francúzsku v polovici mesiaca. Následne bude koncom roka letecky transportované do Buenos Aires.

Pohonnou jednotkou Mini je osvedčený diesel s dvoma turbami, ktorý nájdeme v najnovšej špecifikácii BMW X3 CC. Motor pripravený firmou Steyr poskytuje výkon 315 konských síl a krútiaci moment 710 Nm. Ide tak o ďalšie zlepšenie parametrov predchádzajúcej špecifikácie motora.

„Ide o významný pokrok v cross country a niečo, z čoho sme naozaj nadšení," priznáva Sven Quandt. „Odkedy sme dostali súhlasné stanovisko, bolo veľmi málo času na realizáciu projektu. Sme si však istí, že Mini All4 Racing bude konkurencie schopné hneď od začiatku. V porovnaní s BMW X3 CC je Mini nižšie, kratšie a lepšie ovládateľné. Podarilo sa nám vylepšiť mnoho drobností, ako napríklad posunúť nižšie ťažisko."

Team X-Raid;Guerlain Chicherit

V priamom porovnaní s BMW X3 CC je nové Mini All4 Racing o 10 cm kratšie, o 3 cm nižšie a tiež zadný previs je o 10 cm kratší. Výhľad je o čosi horší, pri nastupovaní sa posádka viac potrápi. Ventilácia bola prepracovaná a zlepšená, zväčšili sa otvory nasávania vzduchu. Tím pod vedením Hermanna Pecnika mal na starosti dizajn vozidla, od rysovacej dosky až po jeho produkciu a staral sa tiež o súlad s technickými predpismi FIA.

Početná enkláva Monster Energy X-Raid Team je v tejto chvíli na ceste do Južnej Ameriky, kde ich v posledné dva dni roku 2010 čaká technické a administratívne preberanie. Sedem súťažných vozidiel (šesť BMW X3 CC a jedno Mini All4 Racing), dva kamióny rýchlej asistencie (MAN s Andreou Mayer za volantom a ruský Kamaz), osem sprievodných kamiónov a šesť osobných áut, dve novinárske vozidlá a tím približne osemdesiatich ľudí. Tím X-Raid vstupuje do Dakaru 2011 vo svojej doteraz najpočetnejšej zostave.




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri