Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Tri Fordy v čele britskej rely

Friday, 27. 10. 2017 - 20:42, Ľuboš Kašický   

Tri Fordy v čele britskej rely

Po prvej etape britskej rely dominuje domáci tím M-Sport. Konkurencia zatiaľ iba „zírá". Chlieb sa však bude lámať v sobotňajšej druhej etape.


Zdá sa, že Elfyn Evans bude chcieť na domácej trati Malcolmovi Wilsonovi predviesť, že môže byť správnym nástupcom za odchádzajúceho Otta Tänaka. Trate dokonale pozná a vyzerá to tak, že je k nezastaveniu. Teda, ak mu vydrží auto, alebo sa nestane niečo mimoriadne.

Už vo štvrtkovom shakedowne ukazoval Elfyn, kto je tu doma. V piatok sa potom hneď od rána usadil na čele súťaže, čo potvrdil troma najrýchlejšími časmi v rýchlostných skúškach RS2, RS 4 a RS5. „Na poslednej ereske sme mohli byť aj lepší," ukázal srdce Evans v cieli prvej etapy. „Je to dobrá východzia pozícia do súťaže, no zajtrajšok bude rozhodujúci," dodal jedným dychom 28-ročný Walesan.

m01-1.jpg

Najbližšie v cieli etapy bol Evansovi práve Ott Tänak, ktorý sa sťažoval na zle nastavené auto. Humorné je, aj tretí ford s Ogierom sa tiež „chválil" nevyváženosťou a Francúz tvrdil, že musel tlačil, čo to dalo. No hlavne, že všetci traja jasne v súťaži vedú a konkurencia si za nimi zúfalo okusuje gumy.

Na waleskom blate sa celý deň šmýkal ako štvrtý Kris Meeke. V poslednej ereske sa až „prešmykol" a stratil dve miesta. „Mal som dobrý rytmus po celý deň, no záver nám nevyšiel," krútil nosom pilot Citroenu. Vraj zajtra bude viacej asfaltu a oprie sa do toho. Kris, len dávaj bacha, aby si zasa niekde nebuchol. Mattona by už asi kleplo.

m02.jpg

Na štvrtom mieste nakoniec nocuje Thierry Neuville, ktorého hyundai chvíľami štrajkuje a hneď od prvej eresky dostal desať trestných sekúnd za neskorý príchod do časovej kontroly. „Budeme bojovať ďalej," neskrýva odhodlanie Belgičan, ktorý ešte stále živý skromnú nádej na titul. „Máme rýchlosť, no stratený čas v úvode nám bude chýbať."

U Hyundai sa ešte stále udomácňuje Andreas Mikkelsen, ktorý sa dnes držal len okolo šiesteho - siedmeho miesta. Snáď zajtra bude na tom lepšie. Stále je to však o 20-30 sekúnd lepšie, ako jeho tímoví kolegovia Sordo a Paddon, ktorí končia etapu na chvoste prvej desiatky.

Ešte horšie na tom je Toyota, ktorej chlapíci Hänninen a Lappi už z prvej desiatky prečnievajú. Česť Japoncom zachraňuje iba Latvala na piatom mieste. Strata takmer ¾ minúty však tiež nie je žiadna sláva.

Najhoršie je však na tom znova Citroen. Meeke sa síce na domácej trati pekne vozí, no na fordy nestačí. Navyše jeho kolegovia už prepadli. Craig Breen chyboval už na štvorke a ďalšia chyba na sedmičke ho vyradila úplne. „Vletel som do veľkej kaluže a chytil hodiny. Bola to moja hlúpa chyba," hádzal na seba waleské blato Ír.

Vo WRC2 zatiaľ kraľuje Pontus Tidemand na Škode Fabii R5, ktorý Ericovi Camillimu na Fieste R5 nadelil len dnes viacej, ako pol minúty. A to má pred sebou ešte dve etapy.

Karty sú teda rozdané. Uvidíme, čo nám prinesie druhá etapa. Tá ma slušných deväť meraných úsekov a čaká sa, že rozhodne o víťazovi. Ostrých 142 kilometrov začína o deviatej ráno nášho času a v cieli sa prvé posádky objavia až o dvanásť hodín neskôr. Tak uvidíme, ako to dopadne.

wales-leg1-res.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri