Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  ERC

Tretie víťazstvo Lukyanuka. Grzyb vybojoval pódium!

Monday, 23. 07. 2018 - 12:12, Ľuboš Kašický   

Tretie víťazstvo Lukyanuka. Grzyb vybojoval pódium!

„Ruská raketa" menom Lukyanuk vystrelila jasne za titulom, no nás potešilo zaslúžené tretie miesto tímu Rufa Sport na silno obsadenej rímskej rely, piatom podniku ERC.


Už v prvej etape ukazoval Grzegorz Grzyb, jazdiaci za slovenský tím Rufa Sport, že jazdí vo vynikajúcej forme. Po opatrnejšom úvode na druhom meranom úseku sa potom Poliak do toho oprel a začal atakovať pódiové umiestnenia. V sobotu nocoval tesne na štvrtom mieste, no v nedeľu ukázal svoje kvality a svojho najbližšieho rivala Fabiana Kreima (obaja na Škoda Fabia R5) jasne prevýšil. „Je to pre nás vydarený víkend. Mali sme dobrú rýchlosť a nerobili sme veľké chyby. Auto aj celý tím pracovali perfektne," radoval sa v cieli vysmiaty Grzegorz Grzyb a na otázku na tlačovej konferencii, či je to pre neho prekvapenie odpovedal. "Je to pre nás malé prekvapenie, ale pekné prekvapenie. Už vieme, že môžeme tesne bojovať o pódium ak pôjdeme od štartu až do cieľa bez chýb. Sme naozaj šťastní. Bojujeme a budeme sa snažiť naďalej, ale vieme, že ERC posádky sú rýchle a miestni pretekári sú veľmi rýchli. Všetkým ďakujeme. Bolo to nádherné."

Marcin Rybak;tia74093.jpg

Z víťazstva v súťaži sa už po tretíkrát v tejto sezóne radoval Alexej Lukyanuk (Ford Fiesta R5), ktorý tento rok chce vystriedať na európskom tróne Kajta Kajetanowicza. V rímskej rely jasne dominoval počas celého víkendu a zaslúžene si vezie najviac bodov a vracia sa do čela priebežného poradia, kde strieda Portugalčana Bruna Magalhaesa (Škoda Fabia R5). Ten mal v prvej etape problémy s autom. V druhej to vyzeralo oveľa lepšie a nakoniec berie body aspoň za piate miesto. Každopádne však súboj o titul medzi Portugalčanom a Rusom zostáva otvorený. Lukyanuk je pekelne rýchly, no vie aj pekelne havarovať. Do konca sezóny však ostávajú ešte tri súťaže a to je veľa priestoru na množstvo chýb pri takejto divokej naháňačke. Všetko je teda naozaj otvorené.

erc3-1low.jpg

Medzi Lukyanukom a Grzybom sa na druhom mieste udržala domáca skúsená posádka s Domenicom Bassom za volantom Škody Fabia R5. Basso je z kategórie domácich špecialistov a tak podobne, ako sa od Kopeckého očakáva víťazstvo na Barumke, tak sa čakalo výborné miesto na domácej pôde od Bassa. „Som šťastný, že som našich domácich fanúšikov nesklamal. Veľmi som si to užíval," radoval sa v cieli domáci miláčik Basso.

Marcin Rybak;r02a6523.jpg

Po piatom podniku európskeho šampionátu je teda znova na čela Lukyanuk so ziskom 120 bodov. Druhý Magalhaes má 111 a tretí zostal Herczig (62), ktorý v Ríme neštartoval rovnako, ako štvrtý Galatariotis (50). Na piate miesto sa už prepracoval Kreim, keď má len o jediný bod viacej, ako šiesty Grzyb (42 bodov.) Pre aktuálneho lídra priebežného poradia slovenského šampionátu je teda stále šanca aj na tretie miesto v absolútnom poradí a my máme dôvod držať palce.

erc3-3low.jpg

Ďalším podnikom Majstrovstiev Európy je špičková Barum Rally v Zlíne, ktorá je na programe, samozrejme aj s celým továrenským tímom Škoda Motorsport, už v predposledný augustový víkend. Takže dovidenia na „Európe" v Zlíne. Bude sa načo pozerať.

Neoficiálne výsledky Rally Di Roma (205.41 kilometrov)
1. Alexey Lukyanuk (RUS)/Alexey Arnautov (RUS) Ford Fiesta R5 1h48m03.5s
2. Giandomenico Basso (ITA)/Moira Lucca (CHE) ŠKODA Fabia R5 +7.5s
3. Grzegorz Grzyb (POL)/Jakub Wróbel (POL) ŠKODA Fabia R5 +1m04.2s
4. Fabian Kreim (DEU)/Frank Christian (DEU) ŠKODA Fabia R5 +1m16.5s
5. Bruno Magalhães (PRT)/Hugo Magalhães (PRT) ŠKODA Fabia R5 +1m41.2s
6. Chris Ingram (GBR)/Ross Whittock (GBR) ŠKODA Fabia R5 +2m32.2s
7. Juuso Nordgren (FIN)/Tapio Suominen (FIN) ŠKODA Fabia R5 +2m34.7s
8. Fredrik Åhlin (SWE)/Joakim Sjöberg (SWE) ŠKODA Fabia R5 +3m17.0s
9. Marco Pollara (ITA)/Giuseppe Princiotto (ITA) PEUGEOT 208 T16 +3m40.8s
10. Orhan Avcioǧlu (TUR)/Burçin Korkmaz (TUR) ŠKODA Fabia R5 +3m44.8s
...
FIA ERC2: Tibor Érdi Jr (HUN)/György Papp (HUN) Mitsubishi Lancer Evolution X
FIA ERC3: Mārtiņš Sesks (LVA)/Renārs Francis (LVA) Opel ADAM R2
FIA ERC Junior Under 28: Fabian Kreim (DEU)/Frank Christian (DEU) ŠKODA Fabia R5
FIA ERC Junior Under 27: Mārtiņš Sesks (LVA)/Renārs Francis (LVA) Opel ADAM R2
ERC Ladies' Trophy: Catie Munnings (GBR) PEUGEOT 208 R2

Marcin Rybak;grzyb-roma20.jpg

Pozrite si aj galériu Rufa Sport zo súťaže v Ríme



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri