Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Ťažko zranený Rajnoha v utorok prepustený do domáceho liečenia

Wednesday, 29. 08. 2012 - 14:25, Daniel Mandzi   

Ťažko zranený Rajnoha v utorok prepustený do domáceho liečenia

Jedenásť dní po nešťastnej havárii na okruhu Slovakia Ring prepustia v utorok do domáceho liečenia 69-ročného slovenského automobilového pretekára Mariána Rajnohu. V sobotu 18. augusta na okruhu v Orechovej Potôni v rámci bohatého programu Veľkej ceny Slovenska utrpel vážnu haváriu, po ktorej ho museli vrtuľníkom transportovať na Úrazovú chirurgiu nemocnice na Kramároch v Bratislave. Tam ho doviezli s podozrením na zranenie chrbtice a sleziny, okrem toho utrpel zlomeninu štyroch rebier.

"V pondelok to bolo presne desať dní, čo som strávil v nemocnici na Kramároch u docenta Šimka. Práve som sa vrátil zo sonografického vyšetrenia sleziny a chrbtice. Môžem povedať, že situácia je stabilizovaná a ak to dobre pôjde, tak by som sa už čoskoro mohol dostať aj domov," povedal pre TASR Marián Rajnoha, pričom v popoludňajších hodinách zvestoval už radostne, že v utorok ide naozaj domov. "Moje úplné vyzdravenie odhadujú lekári na štyri týždne."

Tibor Szabosi;co8c5418-1.jpg

O tom, ako k jeho havárii prišlo, si aj s odstupom času pamätá veľmi presne. "Bolo to v čase, keď sme vchádzali do 6. kola. Bol som asi v polovici 40-členného štartového poľa, keď som si v rýchlej zákrute na ľavej strane všimol červené vozidlo v štrku mimo trate. Hovoril som si, že všetko ide perfektne, strážil som si pozíciu a dokonca som si povedal, aj keď sa to nepatrí, že aj vinou tohto jazdca v červenom aute som sa zase posunul dopredu. On sa však z toho štrku snažil dostať a keď som sa k nemu približoval v rýchlosti asi 150 km/h v mojej ideálnej stope na pravej strane, sa mu to podarilo. Bez toho, aby sa pozrel doprava, tak sa 'chytil' toho asfaltu a vrazil rovno do mňa. Tým pádom ma podkopol, dva razy som bol hore kolesami, ale dopadol som na kolesá a chvalabohu auto nezačalo horieť. Pamätám si, že prišla helikoptéra a môj prevoz do nemocnice. Bol som však stále pri vedomí, no zdalo sa mi, že mi je ťažko, to som povedal aj doktorovi, tak mi nasadili kyslík."

Tibor Szabosi;co8c6427-3.jpg 

Podľa neho sa najvážnejším zranením javila chrbtica. "To sa našťastie pri CT vyšetrení nepotvrdilo. Ďalej som mal štyri zlomené rebrá a pri prvých snímkach to vyzeralo aj na poranenie sleziny, boli obavy, že bude krvácať. Tri dni som bol preto na 'iske', kde som bol neustále pod prístrojmi, bez jedla, len na infúziách. To boli tie prvé tri dni zo soboty do pondelka. Až v utorok som sa po prvý raz postavil na nohy. Ale vyzerá to tak, že chodím a v pondelok 27. augusta som bol dokonca peši na kontrole na sonografii. Mám informácie, že jazdcovi, ktorý haváriu spôsobil, zobrali za vážne porušenie predpisov licenciu, to čo spravil je úplný nonsens."

Tibor Szabosi;1t1u0903.jpg

Ako ďalej Marián Rajnoha priznal, bola to v jeho dlhej športovej kariére prvá vážna havária. "Prvá, ktorej som ja nemohol nijako zabrániť. Samozrejme, že bolo aj viac menších, ale to boli zväčša len kolízne situácie, k akým na trati v rámci súbojov dochádza. Táto však bola mimoriadne vážna, o čom svedčí aj moje auto Honda Civic, ktoré je na vyradenie a pôjde do šrotu. Dúfam, že bola zároveň aj poslednou."

 czo-0121.jpg

Hoci sa už cíti celkom dobre, bolesť mu spôsobujú zlomené rebrá. "Hlavne pri dýchaní a hlbokom predklone to cítim," zdôraznil M. Rajnoha.

Motoristickému športu sa venuje už 50 rokov. "Som ročník narodenia 1943, mám 69 rokov a aj na Slovenskej asociácii motoristického športu (SAMŠ) som si vybavil štartovné číslo 69. Prvý titul majstra Slovenska som získal v roku 1963, celkom ich mám 23, okrem nich aj štyri tituly majstra Československa," v stručnosti vymenoval svoje úspechy, medzi ktoré však vysoko radí aj to, že v roku 2002 ho vyhlásili za Športovca storočia.

czo-0123.jpg

Či sa ešte na pretekársku dráhu vráti, si netrúfa teraz povedať. "Všetko to záleží na mojom zdravotnom stave, je jedno či sú to havárie alebo 'patálie', ktoré k môjmu veku už patria. Momentálne sa teším na dvojpreteky v Brne o štyri týždne, kde však budem len ako divák. Určite s tým chcem však niečo robiť, neviem si predstaviť, že by som žil bez tohto športu. Autá a súťaženie sú môj život."
     
 
Zdeno Kríž

czo-0131.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri