Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Šesťdesiate víťazstvo Hamiltona

Sunday, 17. 09. 2017 - 16:12, Ľuboš Kašický   

Šesťdesiate víťazstvo Hamiltona

V Singapure sme videli dramatický štart, ktorý vyradil červených favoritov. Zvyšok bola šedivá (strieborná) nuda.


Keď v sobotu Sebastian Vettel (Ferrari) zajazdil famózne pole position a mercedesy stačili iba na tretí rad, tak sme právom očakávali červené preteky. Už prvá zákruta však zmenila všetky farby. Čo sa to preboha stalo?

sgp.jpg

Do pretekov sa štartovalo prvýkrát za desať rokov singapurskej histórie f1 za mokra. Ani to však neschladilo napätie a nervy lídrov, keď sa hnali do prvej zákruty. Vettel si prvé miesto udržal, no mierne roloval doľava, kde na to musel reagovať zatlačený druhý Max Verstappen (RedBull). Zatiaľ však tesne vedľa zvodidiel po ľavej strane vynikajúco odštartoval Kimi Räikkonen (Ferrari) a dostal Holanďana do červeného sendviča. Verstappen sa nemal kam uhnúť zrazil sa s Räikkonenom. Ten vzápätí ešte vrazil do Vettela a nekontrolovateľne sa začal šmýkať do prvej zákruty. Vettel ju prešiel ako prvý a za ním sa po pravej strane cez všetkých pretiahol Hamilton na druhé miesto.

fe08-3.jpg

Za touto dvojicou sa však už do prvej zákruty došmýkalo neovládateľné fínske ferrari a nekompromisne zostrelilo Verstappena. Holanďan biliardovým spôsobom naklepol aj výborne odštartovaného Alonsa (McLaren) a dokonal dielo skazy. A aby to nebolo všetko, tak rozhodený a zrejme aj poškodený Vettel krátko na to nezvládol vibrujúce ferrari. V tretej zákrute to napálil do zvodidla a zaklincoval odstúpenie červených bolidov už v prvom kole!

fe11-4.jpg

Na trať muselo safety car a všetci sa zatiaľ spamätávali z dramatickej prvej zákruty. Za SC sa vytvorilo poradie Hamilton, Ricciardo, Hulkenberg, Perez a Bottas. Reštartovalo sa do piateho kola, no netrvalo dlho, aby sa Bottas dostal na tretie miesto. Od toho momentu bolo vymaľované. Trať postupne uschla a v polovici pretekov už všetci prezúvali na suché ultra mäkké gumy. Na trati, kde sa nedá veľmi predbiehať potom Hamilton doviezol bezpečne svoje šesťdesiate víťazstvo a zvýšil náskok na čele priebežného poradia na nádejných 28 bodov.

rb09-1.jpg

„Dostať dve autá na pódium po včerajšom trápení je skvelý výsledok," lebedil si Angličan. „Myslím, že dnes pri mne stál boh. Včera som vravel, že potrebujeme zázrak a myslel som na dážď. Na suchu tu nie sme dosť rýchli. Dnes pršalo a to boli podmienky pre mňa." Bottas potvrdil kvalitu a dokonale využil odstúpenie troch silných súperov. „Mal som dnes šťastie. Auto bolo lepšie, ako včera," pochvaľoval si Fín. „Na mokru som sa trápil, no potom som to skúšal na Ricciarda. Nestačilo to. Pódiový dabl je však pekný výsledok pre celý tím, ktorý odviedol výbornú prácu."

me06-10.jpg

Ricciardovi sa na Singapure zvykne dariť, no ani teraz to nebolo dosť na víťazstvo. „Mám to tu rád. No znova to nestačilo na víťazstvo," dumal Austrálčan. „Dnes nám chýbala piatková rýchlosť. Na štarte som sa snažil vyhnúť tomu chaosu a aj druhému miesto som tak rád."

rb11.jpg

Do cieľa nakoniec došlo dvanásť áut a preteky museli byť ukončené po dvoch hodinách, tri kolá pred predpísanou vzdialenosťou. Z odstúpenia favoritov ťažili slabšie tímy a tak štvrtý skončil Carlos Sainz (toro rosso) a siedmy Vandoorne (mclaren). Jedenásť pilotov dokončilo preteky bez straty celého kola, za čo však isto môžu tri výjazdy safety caru.

res-58k.jpg

Z pohľadu MS je však dôležité, že Hamilton zvýšil plným zásahom svoj náskok a Ferraristi teraz budú mať čo robiť, aby udržali svoje šance v realite. V Októbri nás čakajú hneď štyri veľké ceny a táto séria začína o dva týždne na rýchlom a rozpálenom Sepangu. Malajzia, ktorá vypadne z kalendára, však sedí lepšie mercedesom. Ale, ako sme videli dnes, stať sa môže čokoľvek.

standings-sgp.jpg

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri