Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Veterány

Prvý automobil s logom ŠKODA vyšiel na cesty pred 85 rokmi

Tuesday, 10. 05. 2011 - 14:56, Daniel Mandzi   

Prvý automobil s logom ŠKODA vyšiel na cesty pred 85 rokmi

Luxusná limuzína ŠKODA-Hispano Suiza niesla ako prvý automobil logo s okrídleným šípom. Prvý exemplár dňa 10. mája 1926 prevzal československý prezident Masaryk. Okrídlený šíp je dnes jednou z najznámejších značiek v automobilovom priemysle.

Presne pred 85 rokmi zišiel prvýkrát z pásu automobil s logom ŠKODA. Luxusná limuzína ŠKODA-Hispano Suiza bola prvým automobilom s nezameniteľnou značkou českej automobilky. Prvý exemplár prevzal 10. mája 1926 československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Do roku 1929 bolo celkovo vyrobených iba 100 kusov tejto luxusnej limuzíny.

hispano-suiza-2.jpg

Licenciu na výrobu tejto luxusnej limuzíny kúpil plzeňský priemyselný koncern už v roku 1924, teda ešte pred fúziou s automobilkou Laurin & Klement, od pôvodne španielskej firmy Hispano-Suiza. To vysvetľuje druhé meno v označení vozidla. Na jar 1925 odštartovala výroba vozidla. V máji 1926 bolo dokončené prvé vozidlo. Dizajn bol dielom popredných karosární tej doby - firiem Brožík, Jech a neskôr aj Laurin & Klement.

Dnešnej sériovej výrobe bola vtedajšia produkcia na míle vzdialená. Každé vozidlo ŠKODA-Hispano Suiza 25/100 KS bolo vyrobené na zákazku podľa priania zákazníka. Každé vozidlo bolo teda originál. V závislosti na výbave vážil jeden exemplár až 2 700 kilogramov. Automobil dosahoval maximálnu rýchlosť až 140 km/h.

hispano-suiza-02.jpg

Ďalšími zákazníkmi a majiteľmi tohto vozidla boli okrem iných vtedajší premiér Antonín Švehla a významní priemyselníci a šľachtici z Československa a zo zahraničia. Luxusnej výbave vozidla ŠKODA-Hispano Suiza zodpovedala aj jeho cena. Začínala na 190 000 korunách a predstavovala tak niekoľkonásobok ceny ostatných vozidiel na trhu. V závislosti od konkrétnej výbavy mohla cena vzrásť až na štvrť milióna korún. Kancelária prezidenta republiky zaplatila za prvý exemplár dokonca 280 000 korún. Pre porovnanie: malá ŠKODA 422 stála 38 000, veľká limuzína ŠKODA 860 zhruba 120 000 korún.

Výrobca vtedy vozidlo charakterizoval takto: „ŠKODA-Hispano Suiza je voz prepychový, nesúci pečať geniálneho konštruktéra v celkovej koncepcii i v detailoch, zhotovený s neskonalou starostlivosťou z najdokonalejších a najdrahších materiálov."

hispano-suiza.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri