Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Prvé kompaktné SUV s trojcípou hviezdou

Thursday, 02. 05. 2013 - 11:40, Ivan Václavík   

Prvé kompaktné SUV s trojcípou hviezdou

Mercedes-Benz predstavil na autosalóne Auto Šanghaj (21. až 29. apríla 2013) koncept GLA, kompaktné SUV prémiovej triedy. Koncept GLA kombinuje dynamický dizajn s vysokou mierou využitia vo voľnom čase. Pod kapotou koncepčného vozidla (dĺžka/šírka/výška: 4 383/1 978/1 579 milimetrov) je uložený preplňovaný zážihový štvorvalec so zdvihovým objemom 1 991 cm3 s výkonom 155 kW (211 k).

mercedes-gla-8141g.jpg

Jeho sila sa prenáša na cestu prostredníctvom automatickej dvojspojkovej prevodovky 7G-DCT a systému pohonu všetkých kolies 4MATIC. Úplne novým riešením sú svetlomety s laserovou technológiou: nielenže zabezpečujú osvetlenie vozovky, ale zároveň slúžia ako projektory.

mercedes-gla-8144g.jpg

„S konceptom GLA sa vydávame na neprebádaný chodník v segmente kompaktných SUV - je to evolúcia tejto automobilovej triedy s nádychom športového kupé," hovorí Dr. Joachim Schmidt, člen vedenia divízie Mercedes-Benz Cars, odbyt a marketing. „Koncept GLA spája športového ducha s univerzálnymi kvalitami robustného spoločníka vo voľnom čase. Únik zo všednosti - také je posolstvo, ktoré prináša toto auto svojim vodičom. Zároveň je zrejmé, aké možnosti sa ešte ukrývajú v našej architektúre kompaktných vozidiel, pričom predstavitelia tejto architektúry - trieda A a trieda B - už dokázali vo svojom segmente v prvom štvrťroku 2013 získať prvenstvo na trhu v Nemecku."

mercedes-gla-8150g.jpg

Modrasto osvetlené laserové svetlomety konceptu GLA dokážu ako projektory premietať obrazy a filmy na plátno alebo plochy - a to zo všetkých formátov spravovaných systémom COMAND Online (zo smartfónov, siete alebo z pevného disku). Koncept GLA má tiež dve kamery na natáčanie trojdimenzionálnych záberov.

mercedes-gla-8149g.jpg

Inovatívny dizajn GLA charakterizuje, okrem iného, výrazná kapota motora s prelismi, športová maska s centrálne umiestnenou trojcípou hviezdou, ale aj bočné prahy a koncovky výfuku.

mercedes-gla-8156g.jpg

Typické pre SUV sú pri tomto koncepte výrazné vonkajšie zrkadlá na dvoch vzperách, chránené mriežkou, a predná ochrana spodku vozidla. GLA púta pozornosť aj matným lakom strieborného odtieňa Alubeam. Štúdii nechýbajú ani bočné okná bez rámov, pripomínajúce jej ašpirácie na kupé, či štíhle zapustené kľučky dverí, ktoré sa stlačením tlačidla vysunú von.

mercedes-gla-8176g.jpg

Dvadsaťpalcové disky GLA s piatimi lúčmi sa tvarom podobajú turbíne. Dostali pneumatiky 255/45 R 20 vyvinuté špeciálne pre tento koncept, ktoré nadväzujú na línie lúčov diskov a opticky ich predlžujú. Štyri samostatné sedadlá v kabíne tvarom i sýto hnedou prírodnou kožou pripomínajú sedlá na kone.

mercedes-gla-8161g.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri