Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Predstavujeme jazdcov WRC Academy 2012

Monday, 26. 03. 2012 - 15:12, Katarína Ďurecová   

Predstavujeme jazdcov WRC Academy 2012

Jazdci WRC Academy tento rok absolvujú šesť vybraných podujatí majstrovstiev sveta, na ktorých budú štartovať za volantom Fordu Fiesty R2; do celkového hodnotenia sa bude započítavať päť najlepších výsledkov. Víťaza na konci čaká cena v podobe testu Fordu Fiesta RS WRC a taktiež i inštruktáže a cenné rade od bližšie nemenovaného pravidelného jazdca kategórie WRC, ktorý bude na tomto teste prítomný a víťazovi WRC Academy plne v dispozícii. Podmienkou ale je, že tento víťaz sa WRC Academy nemohol zúčastniť i minulý rok a tak teda musí byť nováčikom.

Minuloročným víťazom WRC Academy je Ír Craig Breen, ktorý je momentálne lídrom v kategórii SWRC. Tento rok záujem o Akadémiu zjavne opadol a po tom, ako minulý rok nemohli minulý rok štartovať kvôli nedostatku áut všetci prihlásení jazdci, tento rok sa kvótu 18-tich pilotov (zatiaľ) nepodarilo naplniť. Poďme si predstaviť trinástich jazdcov (zoradených v abecednom poradí), ktorí sa v rámci WRC Academy predstavia tento rok:

Vladislav Maschl;dsc-0998.jpg

Frederik Ahlin (20 rokov, Švédsko) - tohto jazdca sme vo WRC Academy mohli vidieť štartovať i minulý rok, kedy obsadil desiate miesto celkovo a jeho najväčším úspechom bolo tretie miesto, ktoré dokázal vybojovať na Sardínii. Jeho vzorom a zároveň obľúbeným jazdcom je Sébastien Loeb a rally prešiel v roku 2008 od motokár.

Mark Donnelly (20 rokov, Veľká Británia) - tento rodák zo Severného Írska bude vo WRC Academy nováčikom. Na konte má zatiaľ prevažne štarty v britskom alebo írskom šampionáte a jeho najväčším úspechom je zatiaľ zrejme víťazstvo na otváracom podujatí britského šampionátu - Rally Sunseeker.

Christopher Duplessis (24 rokov, USA) - tento jazdec štartoval v rámci WRC Academy iba raz - minulý rok na Wales Rally GB, kde si ale žiadny extra výsledok nepripísal. Okrem toho má za sebou štarty najmä na americkej a kanadskej pôde a je trojnásobným americkým šampiónom v kategórii dvojkoliek (túto kategóriu vyhral v rokoch 2007, 2008 a 2010). Rally sa venuje od roku 2005.

Facebook - decoRacing;

Elfyn Evans (23 rokov, Veľká Británia) - tento rodák z Walesu je označovaný za jeden z najväčších talentov britskej rally, jedná sa o víťaza Fiesta Sport Trophy a taktiež i o jazdca, ktorého si do svojho programu v minulosti vybralo i Pirelli. Vo WRC sme ho zatiaľ videli len raz - minulý rok na Rallye de France Alsace obsadil s Fiestou R2 (s ktorou má bohaté skúsenosti, čo môže byť tento rok jeho veľkou výhodou) výborné 16-te miesto celkovo. Na svojej internetovej stránke uvádza, že obdivuje progres a rast Sébastiena Ogiera.

Alistair Fisher (23 rokov, Veľká Británia) - tohto rodáka zo Severného Írska sme vo WRC Academy mohli vidieť štartovať už v minuloročnej sezóne; rally sa venuje od roku 2005. Na svojom konte má víťazstvo vo WRC Academy vo Francúzsku a tretie miesto z Wales Rally GB a taktiež i veľmi dobré tretie miesto celkovo z minulého roku, čo ho tento rok v Akadémii radí k favoritom.

Ashley Haigh-Smith (19 rokov, Juhoafrická republika) - tento jazdec má za sebou štarty najmä v Juhoafrickej republike, objavil sa ale už i na dvoch podujatiach WRC Academy (vo Francúzsku, čo bola jeho vôbec prvá asfaltová rally a vo Veľkej Británii), kde ale nemohol bodovať do tohto šampionátu kvôli tomu, že do neho nebol prihlásený.

Vladislav Maschl;mg-7351-2.jpg

Yeray Lemes (25 rokov, Španielsko) - asi najskúsenejší jazdec, ktorý tento rok štartuje vo WRC Acedmy. Prvýkrát sa vo WRC objavil už v roku 2007, kedy štartoval na svojej domácej Rally de Espana, v roku 2010 pretekal v JWRC a na svoje konto si pripísal víťazstvo na domácej pôde a šieste miesto v JWRC celkovo. V minulej sezóne sme ho videli vo WRC Academy, v ktorej si na svoje konto pripísal pódiové umiestnenia v Nemecku a Španielsku a celkovo ukončil sezónu na štvrtom mieste. O jeho talente svedčí i fakt, že minulý rok si ho na štart na jeho domácej Rally de Espana vybral Volkswagen Motorsport a Lemes za volantom Škody Fabie S2000 nakoniec skončil na veľmi dobrom štrnástom mieste celkovo. Jeho vzor a obľúbený jazdec je Carlos Sainz.

John Maccrone (22 rokov, Veľká Británia) - rodák zo Škótska, ktorý dokázal v roku 2009 vyhrať škótsky šampionát. Skúsenosti má najmä zo štartov na Ostrovoch, kde sa ale predstavil v rámci IRC na Rally of Scotland alebo na Wales Rally GB v rámci majstrovstiev sveta. Jeho jediným štartom mimo Británie bola minuloročná ADAC Rallye Deutschland, ktorú ale nedokončil.

Brendan Reeves (23 rokov, Austrália) - tohto Austrálčana sme mohli vo WRC Academy vidieť i minulý rok, kedy tam štartoval v rámci programu Pirelli Star Driver a kedy si na svoje konto síce nepripísal žiadne pódiové umiestnenie, ale po vyrovnaných výkonoch skončil piaty celkovo. Reeves sa od roku 1996 venoval motokáram a do rally prešiel v roku 2005. Pokiaľ práve nepreteká, tak pracuje ako rally inštruktor v rally škole.

Facebook - Jose Antonio Suarez;

Joao Silva (24 rokov, Portugalsko) - tento rodák z Madeiry začal kariéru v rally v roku 2007 a v minuloročnej sezóne sa stal majstrom Portugalska v dvojkolkách. Na medzinárodnej scéne sme ho videli zatiaľ dvakrát a nikoho zrejme neprekvapí, že sa jednalo o štarty na domácej Rally de Portugal a to v rokoch 2010 a 2011.

Jose Antonio Suarez (20 rokov, Španielsko) - tento rodák z Ovieda z rally začal v roku 2009a minulý rok sa predstavil vo WRC Academy, kde si dokázal na svoje konto pripísať druhé miesto v rámci WRC Academy vo Francúzsku a nakoniec v Akadémii skončil deviaty celkovo.

Pontus Tidemand (21 rokov, Švédsko) - tento jazdec začal s rally v roku 2007. Jedná sa o úradujúceho švédskeho šampióna, ktorý v tomto šampionáte zatiaľ vedie i v tejto sezóne. Vo WRC sme tohto pretekára zatiaľ videli iba raz - pred pár týždňami štartoval na Rally Sweden, kde obsadil dobré 18-te miesto celkovo a tretie miesto v kategórii SWRC. Tidemand má zatiaľ za sebou iba štarty vo Švédsku a v Nórsku, úvodné podujatie WRC Academy tak pre neho bude premiérou mimo Škandinávie. Zaujímavosťou je, že sa jedná o nevlastného syna Henninga Solberga.

Facebook - Pontus Tidemand;

Timo van der Marel (22 rokov, Holandsko) - tento jazdec z rally začal v roku 2008 a momentálne ho podporuje holandská motoršportová asociácia KNAF's Talent First initiative, ktorá pomohla s naštartovaním kariéry i takým mladým holandským talentom, akými sú Kevin Abbring, či Hans Weijs Jr. Van der Marela sme vo WRC Academy mohli vidieť i minulý rok, keď skončil na nie príliš lichotivom 12-tom mieste celkovo. Podarilo sa mu ale pripísať si pódiové umiestnenie na ťažkej Rally Finland. Jeho vzorom a obľúbeným jazdcom je štvornásobný víťaz tejto rally a štvornásobný majster sveta Tommi Mäkinen.

Kalendár WRC Academy pre sezónu 2012:
Vodafone Rally de Portugal (29. marec - 1. apríl 2012)
Acropolis Rally (25. - 27. máj 2012)
Neste Oil Rally Finland (2. - 5. august 2012)
ADAC Rallye Deutschland (24. - 26. august 2012)
Rallye de France - Alsace (4. - 7. október 2012)
Rally de Espana (8. - 11. november 2012)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri