Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Nissan na tokijskom autosalóne 2011

Wednesday, 09. 11. 2011 - 22:51, Ivan Václavík   

Nissan na tokijskom autosalóne 2011

Na blížiacom sa tokijskom autosalóne 2011 predstaví automobilka Nissan nové sériovo vyrábané vozidlá, niekoľko prototypov a tri koncepčné štúdie. K najväčším zaujímavostiam expozície sa určite zaradia tri koncepčné štúdie elektromobilov: inteligentný mestský elektromobil pre blízku budúcnosť so „slovenským" názvom Pivo (3. generácia), športové vozidlo na elektrický pohon EsFlow a žánrovo kombinovaný elektromobil TownPod na použitie vo firmách, ale aj na voľný čas. Prototyp ľahkej dodávky novej generácie NV350 bude mať vylepšený štýl.

nissan-pivo-3-599g.jpg

Zvýšenú pozornosť určite vzbudí Pivo 3, ktorého systém automatického parkovania AVP (Automated Valet Parking) umožní vozidlu automaticky nájsť miesto na zaparkovanie, prísť k nemu a zaparkovať bez zásahu vodiča v parkovacích boxoch, vybavených infraštruktúrou budúcnosti. Vozidlo sa tiež dokáže samo dobiť a po zavolaní inteligentným telefónom sa vrátiť ku svojmu vodičovi k výjazdu z AVP.

nissan-pivo-3-598g.jpg

Kompaktná trojmiestna karoséria je kratšia ako 3 metre, zadné pneumatiky majú úzky behúň a motory sú umiestnené priamo v kolesách. Tie sa vyznačujú širokým uhlom zatáčania, čo umožňuje elektromobilu Pivo 3 otočiť sa do protismeru aj na ceste so šírkou len 4 metre. Pivo 3 má vysokú manévrovateľnosť, pri otáčaní má nulový presah, takže pokiaľ predné kolesá môžu zatočiť, zadné kolesá ich budú nasledovať bez nebezpečenstva poškriabania boku karosérie.

nissan-pivo-3-600g.jpg

Netradičná pozícia vodiča v strede kabíny poskytuje úplne nový zážitok zo šoférovania.

nissan-pivo-3-602g.jpg

Už na autosalóne na jar v Ženeve mala svetovú premiéru štúdia športového auta, jazdiaceho výlučne na elektrický pohon, ktoré nazvali EsFlow, pričom využíva technológie použité v Automobile roka 2011 Nissan Leaf.

nissan-esflow75588-1-5g.jpg

Má dvojsedadlové usporiadanie a poháňané zadné kolesá. Dva nezávisle ovládané elektromotory sú osadené tak, že každý poháňa jedno zadné koleso. Laminované lithium-iónové batérie sú uložené tak, aby predná a zadná časť vozidla boli optimálne vyvážené. Šofér je obklopený čelným sklom a cez nízku kapotu má výborný výhľad pred seba. Z nuly na stovku zrýchli EsFlow za päť sekúnd a na jedno nabitie mal mať dojazd 240 km.

nissan-esflow75589-1-5g.jpg

Elektromobil TownPod predstavili pred rokom v septembri na salóne v Paríži. Exteriér spája prvky štýlového kupé a priestornej dodávky. Trojica delených dverí a na dve strany sa odklápajúca strecha uľahčujú nastupovanie v tesných miestach, ale zároveň výrazne prispievajú k pohodlnejšiemu nakladaniu a vykladaniu tovaru, ba umožňujú prevážať i vyššie predmety. Odkladacie priestory pre zadný rad sedadiel sú v operadlách predných sedadiel.

nissan-pivo-2-447g.jpg

Ľahká dodávka novej generácie NV350 prináša zákazníkom kapacitu, pohodlie a štýl. Štartovanie bez kľúča pomocou tlačidla, v dodávke použité prvýkrát na svete, patrí k tromfom. Nákladový priestor má dĺžku tri metre, zadné sedadlá sú delené v pomere 50:50. Uvedenie tejto dodávky na japonský trh je naplánované na leto roku 2012.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri