Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Nečakaným víťazom divokej GP Azerbajdžanu Lewis Hamilton

Sunday, 29. 04. 2018 - 16:18, Ľuboš Kašický   

Nečakaným víťazom divokej GP Azerbajdžanu Lewis Hamilton

Býčie harakiri, kolízie, predbiehania a žlté fázy za bezpečnostným vozidlom úplne doplietli šokovaných fanúšikov f1. Máme za sebou jednu z najlepších GP tohtoročnej sezóny.


Veľmi opatrne sa dnes štartovalo do azerbajdžanskej veľkej ceny, keď Vettel si udržal vedenie a obidva strieborné šípy za ním dávali pozor, aby sa do niečoho nezaplietli. Za nimi to však začalo bublať už od prvého kola. Ešte v tretej zákrute pretekov sa zrazili Ocon (forceindia) a Räikkonen (ferrari) a na trať poslali bezpečnostné vozidlo. Úlomky sa odstraňovali štyri kolá, kým sa znova vyštartovalo.

r001.jpg

Dlho sa na čele držal Sebastian Vettel (ferrari), ktorý na jedinú plánovanú zastávku išiel v 30.kole. Jeho zúfalý strieborný tieň, ktorý už nevyhral polroka, sa všemocne snažil aspoň udržať tempo. V 22.kole sa ale Hamiltonov mercedes pošmykol a musel do depa skôr, ako by chcel. Na druhé miesto sa tak za Vettela dostal nenápadný Bottas (mercedes).

r01-2.jpg

O vzrušenie v prvej polovici pretekov sa starali monoposty s motormi Renault. Najprv sa utrhli Hulkenberg so Sainzom (obaja Renault) a chvíľu jazdili rýchle kolá. Hulkenberg však škrtol o bariéru a musel odstúpiť. Sainz sa potom po výmene pneumatík stratil v priemernosti štartového poľa.

r002.jpg

Štafetu „divočákov" prevzali obidva redbully, ktorých piloti sa na seba dlho nebezpečne lepili. Dokonca došlo aj ku kontaktu. Obaja si však dali načas s pitstopom, aby sa pokúsili zopakovať úspešnú stratégiu z poslednej veľkej ceny v Číne.

r005.jpg

Keď v 38.kole obuli býčky ultramäkké nové gumy, tak už sme sa radovali, že budeme svedkami strhujúcej naháňačky. Strhujúce to bolo. Ale nie naháňačka. V 40.kole rozdivočený Daniel Ricciardo zrazil z trate Maxa Verstappena a jednou ranou vyradil z hry obidva redbully!

r02-3.jpg

Na trať muselo safety car. Celé štartové pole sa scvrklo do vláčika a z naháňačky tu zrazu bola iná dráma. Keď už sme sa chystali na reštart, rozhodol sa „v plnej radosti vybozkával" bariéru Romain Grosjean (haas) a SC fáza sa predlžovala. Hamilton, Vettel aj Raikkonen to využili na druhú (neplánovanú) výmenu pneumatík. Za SC však brzdy aj pneumatiky strácali pracovnú teplotu. Ako toto mohlo dopadnúť?

r004.jpg

Reštartovalo sa na posledné štyri kolá. Nadržaný Vettel sa rozhodol hneď zaútočiť, no jeho auto sa v prvej zákrute po reštarte ledva udržalo na trati. Nemec klesol na štvrté miesto a s prebrzdenými, vibrujúcimi pneumatikami bol mimo hru. Bottas statočne viedol a naozaj to vyzeralo na nečakaný dabl Mercedesu.

r04-4.jpg

Tri kolá pred koncom však aj Fín dostal defekt! Jeho pravá zadná guma strelila na zabudnutom úlomku a Bottas musel odstúpiť! Tri kolá pred koncom padlo víťazstvo do lona prekvapenému Hamiltonovi, ktorý sa po dlhom čase mohol znova radovať. Druhý došiel Kimi Räikkonen a tretí Sergio Perez (forceindia), ktorý v závere predbehol vibrujúceho Vettela.

r003.jpg

Napriek víťazstvu Mercedesu sa do čela v Pohári konštruktérov vrátilo Ferrari. Naopak v jednotlivcoch sa prvýkrát v tejto sezóne usadil najvyššie Hamilton, ktorý vedie o štyri body pred Vettelom. Na tretie miesto sa posunul Räikkonen.

res-final-2.jpg

standings-8.jpg

 

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri