Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Bandiniho cena pre Valtteri Bottasa. Viete, kto bol Lorenzo Bandini?

Thursday, 10. 05. 2018 - 10:05, Ľuboš Kašický   

Bandiniho cena pre Valtteri Bottasa. Viete, kto bol Lorenzo Bandini?

Počas nadchádzajúceho víkendu sa F1 prvýkrát v tejto sezóne predstaví v Európe. Ešte pred španielskou GP však v Taliansku udelili každoročnú cenu Lorenza Bandiniho.


Azda už len skalní fanúšikovia dnes registrujú meno kedysi slávneho italského pretekára Lorenza Bandiniho. Aj to možno len vďaka cene, ktorá sa od roku 1992 udeľuje pri príležitosti spomienky na tragickú smrť pretekára 10.mája 1967 na následky zranení z GP Monaka.

m155570.jpg

Trofeo Lorenzo Bandini udeľuje dvanásťčlenná porota, ktorej predsedá Giancarlo Minardi. Odovzdáva sa v mestečku Brisighella, kde Bandini žil. Medzi jej laureátmi nájdeme najväčšie mená autošportu akými sú napríklad, Michael Schumacher, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Kimi Räikkonen, Jenson Button, či Robert Kubica. Cena je udeľovaná za výnimočný výkon v autošporte a za vlaňajší rok ju získal fínsky pilot stajne Mercedes, Valtteri Bottas.

m155572.jpg

„Cítim sa veľmi poctený. Je to veľká česť. Videl som zoznam predošlých laureátov ceny a už len pomyslenie, koľko titulov títo ľudia vyhrali je zaväzujúce," povedal Valtteri Bottas. „Vlani som mal zopár pekný momentov a udelenie tejto ceny je uznaním mojej práce."

m155634.jpg

Vo svojej dobe bol Lorenzo Bandini talianskou hviezdou, ktorá pre Ferrari vyhrala veľkú cenu Rakúska 1964 a tiež 24 hodín Le Mans rok predtým. V roku 1965 vyhral Bandini aj slávnu Targa Florio a jeho meno figuruje aj medzi víťazmi 24-hodinovky v Daytone (1967), či 1000 kilometrov na Monze (1967). Bandini sa ako správny Talian upísal Ferrari a tým sa jeho legenda ešte zväčšila.

m155630.jpg

Počas veľkej ceny Monte Carla 7.mája 1967 bojoval o vedenie s Denny Hulmom, no v 82 kole v šikane v prístave stratil kontrolu nad svojim ferrari a havaroval. Auto sa prevrátilo a začalo horieť. Bandini mal popáleniny na asi 70 percentách tela a tri dni po havárii na následky nehody skonal (10.mája 1967). Počas jeho pohrebu 13.mája 1967 sa s ním prišlo rozlúčiť sto tisíc fanúšikov!

m155562.jpg

m155631.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri