Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Na Slovakia Ringu si zajazdia aj Mathias Lauda či Tomáš Enge!

Wednesday, 30. 05. 2012 - 17:36, Daniel Mandzi   

Na Slovakia Ringu si zajazdia aj Mathias Lauda či Tomáš Enge!

Slovenský pretekársky okruh Slovakia Ring v krátkom čase znova pritiahne svetovú motoristickú špičku. Po Majstrovstvách sveta WTCC sa na trati neďaleko Bratislavy predstavia jazdci svetového šampionátu FIA GT1. Medzi nimi sú v tejto sezóne aj pretekári považovaní za najlepších v tejto kategórii motoršportu.

Po  tretí raz v kariére sa na štartovej listine objaví aj v súčasnosti najlepší slovenský jazdec Štefan Rosina, ktorý v tíme Reiter Engineering bude sedlať nové Lamborghini Gallardo LP600. Vlani Štofi po prvýkrát vyskúšal túto techniku práve na Slovakia Ringu v pretekoch európskeho šampionátu FIA GT3 a pred plnými tribúnami získal pole position, teda prvé miesto na štarte. Jeho tímovým kolegom, aj keď v inom aute, bude do dnešného dňa jediný Čech, ktorý sa môže pochváliť štartom vo Formule 1 - Tomáš Enge. V ostatných dvoch rokoch skončil Enge v šampionáte FIA GT1 na 4. mieste v celkovom poradí, čo ho radí v každých pretekoch ku kandidátom na prvenstvo.

Copyright manufacturer;8img-4493.jpg

Česko bude mať na Slovensku aj ďalšieho jazdca: 27-ročný Filip Salaquarda postupne presedlal z formulových súťaží do „plecháčov" a celkom sa mu darí. V tejto sezóne dostali spolu s dvojnásobným majstrom sveta FIA GT1 Tonim Vilanderom svoje Ferrari 458 Italia na 3. miesto v Zolderi v Belgicku. Ich kolegami v tíme AF Corse sú aj vlaňajší víťazi FIA GT3 Enzo Ide a Francesco Castellaci, ktorí náš okruh už takisto poznajú z minulej sezóny.

V Aston Martine DBRS9 ruského tímu Valmon Russia uvidíme aj Rakúšana Andreasa Zubera, ktorý je držiteľom traťového rekordu na Slovakia Ringu: vo formule GP2 tu dosiahol predvlani čas 1:43,703 min.

Vedúcimi jazdcami šampionátu v tomto roku sú pred Slovakia Ringom Frédéric Makowiecki a Stef Dusseldorp z tímu Hexis Racing na McLarene MP4-12C GT3. V ich tíme nájdeme aj niekdajšieho víťaza Svetovej série značky Renault  Álvara Parenteho z Portugalska, ktorý za toto víťazstvo získal aj možnosť testovať v stajni F1 Renault v roku 2008. „Efjednotku" otestoval aj Holanďan Yelmer Buurman: v roku 2010 sedel v monoposte Force India, teraz jazdí v BMW Z4 v tíme Vita4One. Jeho kolegom nie je nikto iný ako Nemec Michael Bartels, ktorý má vo svojej vitríne už aj štyri tituly majstra sveta FIA GT!

be1r8465-medium.jpg

Medzi najväčšie hviezdy radíme počas tohto víkendu určite aj nenápadného obyvateľa monackého kniežatstva Stéphanea Ortelliho. Skúsený, 42-ročný matador štartoval na slávnej 24-hodinovke v Le Mans už v roku 1995, o tri roky neskôr ju ako člen tímu Porsche AG dokonca vyhral. V roku 2002 zvíťazil v hodnotení Porsche Supercupu, sprievodného podujatia F1. V sezóne 2002 a 2003 dvíhal nad hlavu aj trofej pre víťaza MS FIA GT v triede N-GT. V roku 2007 zasa zvíťazil v triede GT1 v rámci vytrvalostnej Le Mans Series. V tomto roku štartuje okrem série Blancpain Endurance aj vo FIA GT1 v tíme WRT Belgian Audi Club a spolu s Laurensom Vanthoorom vyhrali prvé preteky sezóny v Nogare.

Zo štartovej listiny nesmieme opomenúť ani Nemca Markusa Winkelhocka, ktorý má za sebou už aj štart vo Formule 1 - v roku 2007 v holandskom tíme Spyker. Za volantom Mercedesu SLS AMG GT3 sa bude striedať s Marcom Bassengom, s ktorým už v tomto roku vyhrali slávnu 24-hodinovku v Zelenom pekle - na severnej slučke Nürburgringu.

No a vari najslávnejšie meno má Mathias Lauda. Rakúsky pretekár je synom trojnásobného majstra sveta Formuly 1 Nikiho Laudu. Hoci má už 31 rokov, svojmu otcovi sa výsledkami nepriblížil: skúsenosti naberal vo Formule 3000, sérii A1 GP, nemeckom šampionáte DTM a Porsche Supercupe. S tímom Vita4One na BMW Z4 nazbieral v tejto sezóne FIA GT1 10 bodov.

be1r8887-medium.jpg

V dňoch 8. - 10. júna 2012 sa všetkým fanúšikom motoristického športu oplatí prísť na Slovakia Ring. Plejáda slávnych mien a rýchlych jazdcov v pretekoch sľubujúcich napínavý, vyrovnaný priebeh je tou najlepšou pozvánkou.

Viac informácií nielen o FIA GT1 nájdete na stránke www.slovakiaring.skwww.gt1world.com.

Kalendár FIA GT1 2012:

8. apríl, Circuit Paul Armagnac Nogaro (Francúzsko)
22. apríl, Circuit Zolder (Belgicko)
27. máj, Circuito de Navarra (Španielsko)
10. jún, Automotodróm Slovakia Ring (Slovensko)
8. júl, Autódromo Internacional do Algarve (Portugalsko)
26. august, Goldenport Park Circuit Beijing (Čína)
2. september, Ordos International Circuit (Čína)
29. september, Moscow Raceway (Rusko)
2. december, Buddh International Circuit (India)

Slovakia Ring v Orechovej Potôni je jedinečný motoristický areál na Slovensku. Na jednom mieste ponúka možnosť jazdiť na špičkovom motoristickom okruhu, zdokonaliť sa v škole bezpečnej jazdy, vyskúšať si off-road a užiť si relax v hoteli. Slovakia Ring je moderný okruh so špičkovými parametrami a dĺžkou 5 922 m, ktorou sa radí medzi najdlhšie v Európe. Ponúka pestré možnosti využitia pre profesionálov aj amatérskych jazdcov a prináša pravidelné víkendové podujatia pre širokú verejnosť. Pre všetkých, ktorí si chcú preveriť a zdokonaliť svoje jazdné zručnosti, je pripravená Driving Academy so školou šmyku a kurzami jázd rôzneho zamerania a náročnosti. Po aktívnom výkone si môžete dopriať obed či večeru v Hoteli Ring***, ktorý zároveň ponúka 47 izieb/apartmánov a wellness so saunami a bazénom.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri