Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Extra

Jeremy Scott dal Smartu krídla

Tuesday, 04. 12. 2012 - 18:35, Ivan Václavík   

Jeremy Scott dal Smartu krídla

Unikátny okrídlený Smart Forjeremy mal premiéru pred otvorením autosalónu v americkom Los Angeles. Toto netradičné dvojmiestne auto získalo pohon od Smartu Fortwo Electric Drive (elektromotor 55 kW; zrýchlenie z 0 na 60 km/h za 4,8 s; maximálna rýchlosť 125 km/h; dojazd 145 km). Limitovaná edícia Smartu Forjeremy pôjde do predaja v roku 2013.

smart-jeremy-7654g.jpg

Nevšedný Forjeremy dostal názov podľa mena svojho tvorcu, ktorým je svetoznámy americký módny návrhár Jeremy Scott. Medzi jeho klientelu patria i Lady Gaga, Madonna, Katy Perry, či Rihanna.. Vyhľadávaný návrhár Scott tentokrát uplatnil charakteristické dizajnové črty na automobile; do karosérie Smartu Forjeremy (v spolupráci s dizajnovým štúdiom v kalifornskom Carlsbade) integroval najmä svoj typický prvok - krídla.

smart-jeremy-7669g.jpg

Futuristický lesklý biely Smart Forjeremy má pochrómovaný tridiónový bezpečnostný rám na každej strane s krídlom, pripomínajúcim perie. S ústrednou témou krídiel a letu korešpondujú na vozidle i viaceré ďalšie detaily. Bočné nasávacie otvory vzduchu (takisto v lesklom pochrómovanom dizajne), sú inšpirované tryskami lietadla. Disky (vzadu so širšími pneumatikami) sú navrhnuté podobne ako vrtule lietadiel. Predné svetlomety majú ozdobené, vzletne elegantné (rovnako pochrómované) „obočie". Prístrojová doska, sedadlá a výplne dverí tvorí jemná biela koža napa. Biely volant, vybavený dvoma pochrómovanými ramenami, je smerom nahor otvorený.

smart-jeremy-7658g.jpg

Šéfka značky Smart Dr. Annette Winkler pri príležitosti svetovej premiéry skonštatovala: „Rovnako ako samotný Smart, aj jeho krídla symbolizujú kus slobody v preplnených uliciach veľkomiest. V roku 2013 dáme do predaja aj edíciu vozidla Smart Forjeremy so schválením na prevádzku v cestnej premávke. Už teraz sa ohromne teším na to, ako sa budem môcť previezť po meste na tomto unikátnom aute."

Rozsah spolupráce je výnimočný. Ako prvá automobilová značka umožnil Smart módnemu návrhárovi zmenu karosérie. „Zvyčajne sa spolupráca s módnymi návrhármi obmedzuje na výber materiálu a farieb interiéru, ako aj na farebné vyhotovenie exteriéru," hovorí Gorden Wagener, šéfdizajnér značiek Mercedes-Benz a Smart. „S Jeremym Scottom sme však chceli ísť ešte o krok ďalej, a preto sme krídla, ktoré sú preňho typické, integrovali do karosérie ako kľúčový dizajnový prvok. Bola to mimoriadna výzva, pretože sme nechceli vytvoriť len štúdiu, ale koncepciu zrelú pre sériovú výrobu - s potenciálom pre budúce schválenie na prevádzku v cestnej premávke."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri