Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1 začína v marci, no nad paddockom už hrmí

Wednesday, 04. 01. 2017 - 12:06, Ľuboš Kašický   

F1 začína v marci, no nad paddockom už hrmí

Ferrari šalamúnsky upozornilo FIA na obchádzanie zakázaného systému FRIC, čo už vlani používali v Mercedese aj RedBulle. Budú sa musieť prerábať už hotové autá?

Koncom decembra sa Ferrari obrátilo na FIA, aby im potvrdili, či nový hydraulický systém zlepšujúci stabilitu vozidla je v súlade s pravidlami. „Zvažujeme použitie skupiny zariadení, ktoré by mohli cez prenos komplexu funkcií zlepšiť rozloženie výkonu na kolesá, pričom by sme použili iba jednoduché pružiny, tlmiče a inertory," uvádza pod listom za Ferrari podpísaný šéf dizajnér Simone Resta a vysvetľuje ďalej. „Dosiahli by sme podobného efektu, ako systém FRIC bez toho, aby sme prepojili prednú a zadnú časť auta."

merc-front-19001b6f04.jpg

FIA teraz odpovedá prostredníctvom Charlieho Whitinga, ktorý konštatuje, že akýkoľvek systém zavesenia, ktorý dokáže meniť odozvu systému zavesenia definovanú v článku 3.15 technických pravidiel ods.1 a ods.2, je porušením pravidiel!

Vyjadrenie Whitinga je veľmi vážna vec. Znamená to, že systémy, ktorými FRIC obchádzali v Mercedese a RedBulle, je pravdepodobne porušením pravidiel a nesmie byť použitý. Ferrari tak len pár týždňov pred začiatkom testovacích jázd spôsobilo, že ich súperi budú musieť pravdepodobne prepracovať koncepciu svojich monopostov. Hra o titul sa teda už začala. Pomôže táto šikovne formulovaná a načasovaná kauza získať Maranellu výhodu?

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri