Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Ďalšie pódium pre Rosinu a Saelensa

Monday, 24. 07. 2023 - 18:01, Public relations   

Ďalšie pódium pre Rosinu a Saelensa

Belgicko-slovenská posádka vstúpila do druhej polovice sezóny Fanatec GT2 European Series vyrovnaným výkonom a udržiava si stále veľké šance na titul.

Portimao, Algarve, 23. júla 2023 – Autodróm Algarve, na chudobnejšom juhozápade Portugalska, postavili pred pätnástimi rokmi za pomoci eurofondov na podporu zaostalejším regiónom a dnes je príkladom úspešnosti. Portimao Circuit, ako sa mu zvykne vravieť podľa neďalekého mesta, dostal postupne najvyššiu licenciu aj pre usporadúvanie pretekov Grand Prix a v kovidových rokoch 2020-2021 videl hneď dve víťazstvá Lewisa Hamiltona s mercedesom. Vďaka výborným podmienkam sa v tomto roku Portimao prvýkrát objavuje aj kalendári Fanatec GT2 European Series 2023.

loe15-smp73124.jpg

A práve sem prichádzala belgicko-slovenská posádka Nicolas Saelens a Štefan Rosina, jazdiaca na vozidle KTM X-Bow GT2, ako vedúca dvojica priebežného poradia po prvej polovici rozbehnutej sezóny. „Po pretekoch vo francúzskom Dijone sme si udržali pozíciu, no vieme, že pri súčasnej vyrovnanosti štartového poľa bude druhá polovica sezóny rovnako napínavá, ako bola tá prvá. V tíme však vládne výborná pohoda a odhodlanie urobiť maximum, aby sme vybojovali titul,“ povedal pred víkendom v Portugalsku slovenský pretekár.

low15-0q3a3759.jpg

Oproti ostatným súťažným víkendom sa v Portugalsku GT2 European Series vrátila k zaužívanejšiemu formátu. V sobotu sa jazdila prvá kvalifikácia a popoludní prvé preteky, pričom v nedeľu sa v podobnom režime odjazdila druhá kvalifikácia aj druhé preteky. O miesto na štartovom rošte sobotňajších pretekov bojoval Belgičan, ktorému však vymazali dve najrýchlejšie kolá za prekročenie traťových limitov, a tak mu patrila na rošte šiesta priečka. Smola sa Saelensa držala aj pretekoch, keď hneď v úvode sa dostal do kontaktu s mercedesom Maura Ricciho. „Mauro sa príliš nedočkavo pokúšal Nicolasa predbehnúť vnútornou stranou, no došlo ku kontaktu a naše auto sa roztočilo.

low15-0q3a3945.jpg

Nicolas sa prepadol na koniec štartového poľa,“ vysvetľuje Štofi Rosina, ktorý situáciu ťažko prežíval v boxoch. Kolíziou nabudený Belgičan sa potom prepracoval na siedme miesto, ktoré odovzdával Slovákovi. „Striedal som Saelensa hneď po otvorení PIT okna a snažil som sa našu pozíciu ešte vylepšiť, aby sme získali dôležité body do šampionátu,“ pokračuje Štofi. Nakoniec to boli body za piate miesto v kategórii PRO-AM, ktoré udržali belgicko-slovenskú posádku v priebežnom vedení aj pred nedeľňajšími pretekmi, no súperi už dokázali svoju stratu dorovnať.

low15-smp79461.jpg

V dnešnej dobe tak prísne posudzované traťové limity zobrali v nedeľu jedno merané kolo v kvalifikácii aj populárnemu slovenskému pretekárovi, ktorý sa tak musel uspokojiť zo siedmym miestom na štarte druhých pretekov. „Znova sme mali okolo seba Ricciho mercedes a nechcel som riskovať kontakt, ako sa to stalo Nicolasovi,“ vraví Rosina, ktorý udržal štartovú pozíciu a bezpečne ju odovzdal Saelensovi do druhého stintu. „Nicolas výborne zvládol zvyšok pretekov a maximálne dokázal vyťažiť z meniacej sa situácie na trati, keď sa napokon prebojoval až na pódium,“ pokračuje Štofi. „Tretie miesto nám síce nestačilo na udržanie sa v priebežnom vedení, no strácame iba tri body a vo Valencii, kde po prázdninách šampionát pokračuje, by nám to malo sedieť.“ Pripomeňme si, že vlani v Španielsku Štofi vyhral jedny preteky a jeho vtedajší rival Saelens vyhral druhé preteky. „Auto je vo výbornej kondícii a obaja máme na Valenciu pekné spomienky. Verím, že sa nám naše skúsenosti znova podarí pretaviť na cenné výsledky, ktorými povzbudíme náš tím pred záverom sezóny na Paul Ricard. Ďakujem tímu za výborné auto. Všetci veríme, že máme na tohtoročný úspech.“

low15-smp71480.jpg

Dodajme, že Portimao otváralo druhú polovicu šesťdielneho šampionátu GT2, ktorý pokračuje v polovici septembra v španielskej Valencii a končí sa finálovým podnikom na francúzskom okruhu Paula Ricarda v Le Castelled začiatkom októbra.

low15-smp-7983.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri