Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2016: Uyuni – Uyuni, 8. január

Saturday, 09. 01. 2016 - 19:50, Andrej Haverda   

Dakar 2016: Uyuni – Uyuni, 8. január

Bolívijská etapa, ktorá viedla tzv. slučkou z Uyuni späť do Uyuni v nadmorskej výške 3500 až 4200 metrov nad morom, preverila schopnosti jazdcov a premiešala celkové poradie vo všetkých kategóriách. Francúz Loeb stratil kvôli technickým problémom priebežné vedenie a z čela ho zosadil jeho tímový kolega Peterhansel. Medzi motocyklistami bol opäť najrýchlejší Austrálčan Price, zvíťazil s minútovým náskokom pred Rakúšanom Walknerom. Štvorkolky ovládli bratia Marcos a Alejandro Patronelliovci z Argentíny a medzi kamiónmi došli na prvých troch miestach Holanďania, najrýchlejší bol Stacey.

MOTOCYKLE: Etapu výborne zajazdil Austrálčan Toby Price (KTM), ktorý získal v cieli už tretie etapové víťazstvo. „Nebolo to perfektné, na začiatku sa stratili Meo so Svitkom a keď sa vrátili predo mňa, naviedli ma správnym smerom. Bol som za nimi asi 160 km. Potom som našiel rytmus, posledných 50 až 80 km bolo náročných, bol to naozaj dlhý deň," povedal Price. Tesne za ním - s nepatrnou stratou minúty a piatich sekúnd - došiel Rakúšan Matthias Walkner (tiež s motocyklom zn. KTM); tretí jazdec v cieli Portugalec Paulo Gonçalves so „špeciálom" Honda zaostal za rakúskym jazdcom o sedem sekúnd. V celkovom poradí stále vedie Gonçalves, druhý Price však zaostáva iba o 35 sekúnd, tretí Walkner potom o necelé tri minúty (-02:50 min).

Veľké problémy mal v piatok jeden z ašpirantov na triumf Joan Barreda Bort (Honda). Španiela najprv postihli problémy s motorom, neskôr opäť zastal a museli ho do cieľa odtiahnuť. Tam sa objavil až na 110. mieste (stratil bezmála päť hodín) a v priebežnej klasifikácii klesol z doposiaľ štvrtej až na sedemdesiatu priečku s päťhodinovou stratou (-04:59:26). Odstúpiť musel ďalší z popredných jazdcov Ruben Faria z Portugalska (Husqvarna), keď si pri páde zlomil zápästie.

Slovenský motocyklista Štefan Svitko (KTM) dosiahol v piatkovej „erzete" opäť kvalitný výsledok, keď v cieli 542-kilometrového meraného úseku okolo soľnej pláne skončil na štvrtom mieste. Jazdec Slovnaft Teamu mohol na tom byť aj lepšie, keby na začiatku mierne nezablúdil. Napokon prišiel s odstupom 4:44 min na víťazného Pricea. Tridsaťtriročný Žaškovčan dosiahol na najťažších motoristických pretekoch na svete už pätnáste umiestnenie v Top 5, Rallye Dakar pravidelne jazdí od roku 2010. Svitko si v celkovom poradí neudržal vynikajúcu druhú priečku, momentálne je štvrtý s mankom 5:17 min. „Na začiatku som urobil navigačnú chybu a stratil asi tri minúty. Dobehol ma Walkner a potom sme šli do cieľa za sebou. To, že sa stratím na tri minúty, som nečakal. Mal som aj menšiu krízu pri jednom prejazde cez potok, skoro som spadol. Takže som rád, že som v cieli," povedal Svitko pre RTVS.

Svoje účinkovanie na Dakare ukončil druhý slovenský motocyklista Ivan Jakeš (KTM). Štyridsaťdvaročný rodák z Myjavy mal vo štvrtok ťažký pád, pri ktorom si potrhal väzy v kolene, pomliaždil prsty na ľavej nohe a na tele má viacero odrenín. „Celý život sa mi v sekunde odohral pred očami. Myslel som si, že toto už je koniec," vravel na margo nehody. Napriek tomu nastúpil do piatkovej 6. etapy, ale zhruba po 20 km sa otočil a zamieril naspäť do bivaku. Jeho najlepším tohtoročným výsledkom je 6. miesto práve zo štvrtkovej etapy, v celkovej klasifikácii mu patrila 11. pozícia. Pre Jakeša bolo tohtoročné vystúpenie deviatym na Rallye Dakar, po prvý raz sa predstavil v roku 2007 ešte v Európe a Afrike. Odstúpil už aj vo „vydaniach" 2007, 2010, 2011 a 2012. V roku 2013 skončil celkovo na 4. mieste a doteraz je najúspešnejším Slovákom na Dakare. Vlani dosiahol dve etapové víťazstvá v záverečných troch dňoch.

ŠTVORKOLKY: V triede štvorkoliek o prvenstvo medzi sebou súperili bratia Alejandro a Marcos Patronelliovci z Argentíny. Z etapového víťazstva sa napokon radoval mladší Marcos, ktorý bol v cieli skôr o šesť minút a tridsaťdeväť sekúnd. V celkovom poradí je však prvý Alejandro, ktorému sa podarilo z troch dakarských účastí dva ročníky - 2011 a 2012 - vyhrať. Tretí v etape aj v priebežnej klasifikácii je Rus Sergej Karjakin (-06:39 min). Po havárii a zlomenine kľúčnej kosti musel odstúpiť jeden z ašpirantov na titul, Ignacio Casale z Chile.

AUTOMOBILY: Napínavý súboj sa odohral aj medzi pretekármi automobilovej kategórie. Prvé tri priečky v celkovom poradí zostávajú rozdelené v tíme Peugeot, iba poradie sa premiešalo. Francúza Sébastiena Loeba z celkového vedenia zosadil jeho skúsený krajan Stéphane Peterhansel, ktorý urobil veľký krok k získaniu už šiesteho (a keďže šesťkrát triumfoval aj medzi motocyklistami tak celkovo dvanásteho) triumfu. Loebovi komplikoval jazdu náročný povrch trate, osemdesiat kilometrov absolvoval so zablokovaným akcelerátorom a navyše musel meniť aj dve prerazené pneumatiky. Aj napriek tomu sa v cieli objavil (s viac ako osemminútovým mankom) na štvrtom mieste. Druhý najrýchlejší čas zajazdil Španiel Carlos Sainz. Premiérovo v tomto ročníku sa na stupne víťazov prebil Yazeed Alrajhi zo Saudskej Arábie, ktorého Toyota v cieli zaznamenala manko 7:19 min. Celkovo teda vedie Peterhansel pred Loebom a Sainzom, štvrtý pokračuje Katarčan Al-Attiyah (Mini), piaty Juhoafričan De Villiers (Toyota), šiesty Fín Hirvonen (Mini) a pred ôsmym Alrajhim je aj ďalší Juhoafričan Poulter (Toyota).

KAMIÓNY: Posádky kamiónov tentoraz súťažili oddelene od kategórie motocyklov, štvorkoliek i automobilov a čakala ich rýchlostná skúška o dĺžke 295 km. Najlepšie ju zajazdili Holanďania, ktorí si rozdelili prvé tri priečky. Najlepší z nich bol Hans Stacey (MAN), zanedbateľných sedem sekúnd za ním odmávli jeho bratranca Gerarda De Rooya (Iveco), tretí skončil Pieter Versluis (MAN).

Na vedúcu pozíciu sa vyhupol víťaz Dakaru z roku 2007 Stacey, ktorý má na druhého Versluisa, ktorého opätovne vystriedal vo vedení, k dobru päťdesiatdeväť sekúnd. Doposiaľ vedúci Argentínčan Federico Villagra s truckom Iveco znovu klesol na 3. miesto (-04:05 min).

Český trojčlenný tím Bonver Dakar Project vo vozidle Tatra so slovenským navigátorom Jaroslavom Miškolcim obsadil 17. priečku s odstupom 15:04 min a celkovo mu patrí 19. pozícia (-2:11:40). Druhého slovenského navigátora v službách českého zoskupenia Offroadsport Mareka Sýkoru klasifikovali v cieli meraného úseku na 42. pozícii (-01:37:55) a v celkovom hodnotení je štyridsiaty siedmy (-15:37:31).

V sobotu 9. januára sa súťažiaci vydajú z Bolívie cez hory späť do Argentíny, ich cieľom bude Salta. Budú prechádzať trasou v nadmorskej výške od 4000 do 4700 metrov, spoločný meraný úsek bude mať dĺžku 336 km. V nedeľu je voľný deň.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2016 PO 6. ETAPE:
MOTOCYKLE:
4. Štefan Svitko (SK/KTM)

23. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
39. David Pabiška (CZ/KTM)
42. Milan Engel (CZ/KTM)
63. Jan Veselý (CZ/KTM)
89. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)

AUTOMOBILY:
18. Martin Prokop/Jan Tománek (CZ/CZ/Toyota)
24. Miroslav Zapletal/Maciej Marton (CZ/PL/Hummer)
35. Petr Jerie/Dale Moscatt (CZ/AUS/Toyota)
43. Tomáš Ouředníček/Pavel Vaculík (CZ/CZ/Hummer)
84. Dušan Randýsek/Rostislav Plný (CZ/CZ/Wildcat Buggy)

KAMIÓNY:
6. Kolomý/D. Kilián/R. Kilián (CZ/CZ/CZ/Tatra)
13. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/CZ/CZ/LIAZ)
18. Valtr/Kalina/Stross (CZ/CZ/CZ/Tatra)
19. Vrátný/Holáň/Miškolci (CZ/CZ/SK/Tatra)
20. Ardavichus/Falkov/Škrobánek (KAZ/KAZ/CZ/Tatra)
40. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/BEL/CZ/Tatra)
47. Randýsek/Zábranský/Sýkora (CZ/CZ/SK/MAN)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri