Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2016: San Salvador de Jujuy – Uyuni, 7. január

Friday, 08. 01. 2016 - 16:44, Andrej Haverda   

Dakar 2016: San Salvador de Jujuy – Uyuni, 7. január

Rallye Dakar sa presunula na územie Bolívie, kde pretekárov čakala náročná etapa. Jazdci sa pohybovali vo výške okolo 4000 metrov nad morom a museli si poradiť s náročnou navigáciou. Najlepšie si viedli Francúz Loeb, Peruánec Hernandez, Austrálčan Price a Rus Nikolajev, ktorí získali etapové víťazstvá vo svojich kategóriách.

MOTOCYKLE: Jazda vo vysokých nadmorských výškach zrejme sadla Austrálčanovi Tobymu Priceovi (KTM), ktorý chytil druhý dych a získal druhé etapové víťazstvo v tohtoročnom „vydaní" Rallye Dakar. „Táto maratónska etapa bola dosť ťažká. Dnes to bolo s navigáciou trochu zradné. Na konci som spravil pár chybičiek, bolo to bláznivé. Nečakal som, že budem tak ďaleko vpredu. Do konca je však ešte dlhá cesta, nemôžem sa na nič spoliehať. Stať sa môže hocičo," povedal Price pre oficiálnu stránku podujatia.

Výborne si viedol aj nováčik Antoine Meo z Francúzska (jazdí tiež na motocykli značky KTM), ktorý bol v cieli druhý, avšak po následnej päťminútovej penalizácii klesol až na ôsmu pozíciu. Za Pricea sa tak posunul Slovák Štefan Svitko, ktorý je druhý aj v celkovom poradí. Na stupne víťazov sa po prvýkrát dostal aj Rakúšan Matthias Walkner (podobne ako Svitko, aj on sedlá stroj zn. KTM), ktorý sa mohol radovať z tretieho miesta.

Tridsaťtriročný jazdec Slovnaft Teamu zaostal za víťazným Priceom o dve a pol minúty. Rodený Žaškovčan vyrovnal etapové maximum zo záverečnej etapy vlaňajšieho ročníka rallye a na najťažších pretekoch na svete si pripísal piate umiestnenie v TOP 3 - okrem dvoch druhých miest bol aj trikrát tretí (2× 2012, 1× 2015). Na celkového lídra Paula Gonçalvesa z Portugalska (Honda), ktorý tentoraz stratil takmer deväť minút (a skončil dvanásty), má manko len 1:45 min. „Zo začiatku etapy sa mi nešlo dobre, mne aj iným jazdcom vytiekli tlmiče, mal som slabšie tempo. Po dotankovaní som sa rozbehol, v závere sme prechádzali cez pieskové pasáže, ktoré mi vyhovujú a išlo sa mi super. Trochu sme cítili nadmorskú výšku, ale som v pohode. Zajtra pôjdeme okolo soľnej pláne a ohľadom navigácie to nebude jednoduché," povedal Svitko vo štvrtok pre RTVS.

Výborne si počínal aj druhý Slovák Ivan Jakeš (KTM), ktorý sa napokon šiestym miestom v etape prepracoval na 11. pozíciu celkového hodnotenia. Štyridsaťdvaročný rodák z Myjavy však utrpel ťažký pád a narazil si pravé koleno. Podľa informácií RTVS mu lekári povolili pokračovať v súťaži. Jakeš zaostal v cieli meraného úseku za Priceom o 7:19 min a celkovo má na Gonçalvesa odstup štrnásť a pol minúty. Pre Jakeša to bolo v piatej etape prvé umiestnenie v najlepšej desiatke na Rallye Dakar 2016, predtým skončil najvyššie na 12. pozícii.

„Zhruba do dvojstého kilometru sa mi išlo fantasticky, potom mi vytiekli predné teleskopy, dostalo sa mi to do bŕzd a zistil som to až vtedy, keď som ich potreboval. Asi v stokilometrovej rýchlosti ma prehodilo cez riadidlá. Koleno je na tom podľa mňa zle, mám aj niečo s prstami na ľavej nohe. Mám z toho zlý pocit. Škoda, mrzí ma to, dnes sa mi išlo naozaj veľmi dobre," uviedol Jakeš pre RTVS.

Doposiaľ tretí Joan Barreda Bort (Honda) 4. miestom v „erzete" klesol na rovnakú pozíciu v priebežnom hodnotení, pred španielskeho pretekára sa na celkovú 3. priečku predral Price. Nedarilo sa ani ďalšiemu jazdcovi stajne Honda, Kevinovi Benavidesovi. Argentínčan, doposiaľ figurujúci na 2. mieste celkového poradia, sa v cieli objavil až na 16. pozícii s viac než jedenásťminútovým mankom a klesol za Gonçalvesa, Svitka, Pricea, Barredu Borta a Walknera na 6. priečku - tesne pred dvojicu motocyklov zn. Husqvarna, ktoré riadia Portugalec Ruben Faria a Chiľan Pablo Quintanilla.

ŠTVORKOLKY: Náročná etapa zamiešala poradím aj v triede štvorkoliek. Piata „erzeta" sa nevydarila doposiaľ vedúcemu pretekárovi: Chiľana Ignacia Casaleho, ktorý riešil problémy s motorom, v Uyuni odmávli až ako dvadsiateho deviateho a priebežne klesol na 14. priečku (-01:09:08). Z pretekov odstúpil nádejný Brazílčan Marcelo Medeiros, doposiaľ figurujúci na výbornom 3. mieste, keď havaroval a museli ho odviesť vrtuľníkom do nemocnice. Skončila aj štvorkolka s najnižším štartovým číslom - 250. Presnejšie povedané, Dakar 2016 nedobrovoľne skončil pre Poliaka Rafala Sonika, obhajcu minuloročného prvenstva.

Naopak preteky skvele zajazdil Peruánec Alexis Hernandez, ktorý sa tak vyhupol z doposiaľ celkovej šiestej na 2. pozíciu (-04:55 min). Druhý najrýchlejší čas zaznamenal Argentínčan Alejandro Patronelli, ktorý je celkovo tretí (-05:43 min). Na pomyslené stupne víťazov sa premiérovo dostal Rus Sergej Karjakin (v etape skončil tretí) a vďaka solídnym výkonom z predchádzajúcich dní sa vyhupol do čela priebežného vedenia.

AUTOMOBILY: Famózny výkon predviedli vo štvrtok automobily Peugeot a najmä Sébastien Loeb. Deväťnásobný francúzsky majster sveta v rallye vyhral na tohtoročnom Dakare ako nováčik už tretiu etapu a jasne kraľuje celkovému poradiu. Na druhom a treťom mieste skončili jeho tímoví kolegovia „El Matadore" Carlos Sainz (-22 sek) a legendárny „Monsieur off-road" Stéphane Peterhansel (-03:00 min). Obaja sú za Loebom aj v priebežnej klasifikácii, akurát v opačnom poradí. Loeb vedie so solídnym náskokom 7:48 min pred Peterhanselom, tretí Sainz zaostáva už o 13:26 min.

KAMIÓNY: Napínavý priebeh pretekov sa odohral aj v kategórii kamiónov. Vôbec premiérovo v tomto ročníku sa medzi trojicou najlepších objavil ruský kamión Kamaz riadený Eduardom Nikolajevom, ktorý o dve a pol minúty porazil českého reprezentanta Martina Kolomého na Tatre. Argentínčan Federico Villagra (Iveco) si ustrážil svoje celkové vedenie v súťaži, keď rýchlostnú skúšku zajazdil v treťom najrýchlejšom čase. V celkovom poradí sú za Argentínčanom s minimálnou stratou Holanďania Pieter Versluis (v jeho prípade piatich sekúnd) a Hans Stacey (dvadsaťjeden sekúnd) s nákladiakmi zn. MAN. Obhajca titulu Airat Mardejev z Ruska (Kamaz) je v priebežnom poradí - za štvrtým Gerardom De Rooyom s truckom Iveco - na piatej pozícii s mankom 8:49 min.

Český trojčlenný tím Bonver Dakar Project vo vozidle Tatra so slovenským navigátorom Jaroslavom Miškolcim obsadil 27. priečku s odstupom 1:13:19 h a celkovo mu patrí 20. miesto. Druhého slovenského navigátora v službách českého zoskupenia Offroadsport Mareka Sýkoru klasifikovali v cieli meraného úseku ako štyridsiateho (-02:56:03), celkovo je 42.

Z českých kamiónov sa aj naďalej najlepšie vodí tatrovke Martina Kolomého, ktorý je so spolujazdcami Dávidom a Reném Kiliánovcami na výbornom šiestom mieste (-09:36 min). Nebyť desaťminútovej penalizácie za prekročenie rýchlosti, boli by na vedúcej pozícii... Ale do konca celých pretekov je ešte ďaleko. Druhým najrýchlejším z českých kamiónov je LIAZ Martina Macíka juniora, ktorý sa od samotného začiatku súťaže drží na dostrel prvej desiatky. Oproti predchádzajúcej „erzete" jazdec KM Racing Teamu postúpil o jednu priečku a je dvanásty.

SMOLA ALEŠA LOPRAISA: Bohužiaľ, nielen z prvej desiatky, ale aj z celých pretekov vypadlo meno ďalšieho českého jazdca. Aleš Loprais totiž na Rallye Dakar 2016 predčasne skončil, keď kvôli technickým problémom na jeho kamióne Iveco nestihol včas odštartovať do piatej etapy. „Predchádzajúce výdatné dažde a všadeprítomné blato sa pravdepodobne podpísali na elektronike nášho vozidla. Tesne pred štartom nám odišiel systém dofukovania pneumatík, následne hneď po štarte spodný rad rýchlostných stupňov a kúsok za polovicou etapy pohon 4×4. Viac-menej, do cieľa sme došli iba so zadným náhonom a vo veľmi slušnom čase," uvádza Aleš Loprais a pokračuje: „Bol som šťastný, že sme to s kamiónom, ktorý nebol v stopercentnej kondícii, dotiahli do cieľa. Následne sme pokračovali spojovacou etapou do maratónskeho bivaku."

Lenže v horách sa objavil ďalší vážny problém: „Na tom najvyššom možnom mieste sa zablokovalo ľavé predné koleso. Ihneď sme zastavili a poruchu rýchlo analyzovali. Bohužiaľ došlo zo zatiaľ neznámeho dôvodu k poškodeniu ložiska náboja predného kolesa. Tento diel sme so sebou ani my, a ani nikto z ďalších účastníkov, ktorí sa pri nás zastavili, pri sebe nemali. Znamenalo to jediné. Zavolať asistenciu, ktorá bola v tej chvíli od nás šesťsto kilometrov ďaleko a čakať na pomoc. Medzitým sme demontovali náboj kolesa, postavili v noci stany a čakali na pomoc. Chlapov zo servisu som navigoval satelitným telefónom a odoslal im koordináty GPS, kde nás majú hľadať. Dorazili za tmy nad ránom. Vo výške 4000 metrov nad morom všetko funguje inak. Človek sa rýchlo unaví a trpí veľkými bolesťami hlavy, malátnosťou," hovorí ďalej Aleš.

Oprava sa síce podarí, ale... „Až v poludnie dnešného dňa (to jest 7. januára) a my sme sa vydali do bivaku s malou nádejou, či stihneme limit štartu do ďalšej etapy. Bohužiaľ to nevyšlo a brána štartu pre nás zostala zavretá. Mrzí ma to veľmi, aj keď dobre viem, že presne takýto je Dakar - krásny, fascinujúci, neúprosný a tiež krutý," uzavrel smolný príbeh Loprais.

V piatok 8. januára čaká na súťažiacich najdlhší meraný úsek v okolí Uyuni o dĺžke 542 km s výnimkou kamionistov, tí prejdú na čas len 295 km. Jazdci a posádky to opäť nebudú mať jednoduché a budú sa pohybovať v nadmorských výškach od 3500 do 4200 metrov. „Dakaristi" si obzrú aj soľné pláne. Trať budú tvoriť na striedačku piesok a kamene.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2016 PO 5. ETAPE:
MOTOCYKLE:
2. Štefan Svitko (SK/KTM)
11. Ivan Jakeš (SK/KTM)

26. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
44. David Pabiška (CZ/KTM)
45. Milan Engel (CZ/KTM)
70. Jan Veselý (CZ/KTM)
89. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)

AUTOMOBILY:
16. Martin Prokop/Jan Tománek (CZ/CZ/Toyota)
29. Miroslav Zapletal/Maciej Marton (CZ/PL/Hummer)
36. Petr Jerie/Dale Moscatt (CZ/AUS/Toyota)
42. Tomáš Ouředníček/Pavel Vaculík (CZ/CZ/Hummer)
45. Josef Macháček/Martin Plechatý (CZ/CZ/Nissan Optimus Buggy)
89. Dušan Randýsek/Rostislav Plný (CZ/CZ/Wildcat Buggy)

KAMIÓNY:
6. Kolomý/D. Kilián/R. Kilián (CZ/CZ/CZ/Tatra)
12. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/CZ/CZ/LIAZ)
18. Valtr/Kalina/Stross (CZ/CZ/CZ/Tatra)
20. Vrátný/Holáň/Miškolci (CZ/CZ/SK/Tatra)
21. Ardavichus/Falkov/Škrobánek (KAZ/KAZ/CZ/Tatra)
39. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/BEL/CZ/Tatra)
42. Randýsek/Zábranský/Sýkora (CZ/CZ/SK/MAN)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri