Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 4. etapa Chilecito – Copiapo, 7. január

Thursday, 08. 01. 2015 - 17:12, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 4. etapa Chilecito – Copiapo, 7. január

V 4. etape, ktorá viedla z argentínskeho Chilecita do chilského Copiapa, sa darilo favoritom. Španiel Joan Barreda Bort na Honde väčšinu etapy stíhal svojho krajana Marca Comu (KTM), aby ho v závere „erzety" predbehol a došiel si pre druhé etapové víťazstvo. Získal tým po štyroch súťažných dňoch už značný - v jeho prípade viac ako dvanásťminútový - náskok, podobne ako Katarčan Nasser Al-Attiyah v kategórii osobných vozidiel.

Aj takouto scenériou sa v stredajšej etape mohli pokochať pretekári;www.dakar.com

MOTOCYKLE: Joan Barreda vstúpil do štvrtej etapy s chuťou, s Marcom Comom zviedol napínavý súboj o prvenstvo a až v záverečných kilometroch ho porazil. Štvornásobný dakarský víťaz Coma však veľmi dobre vie, že jazdci majú pred sebou ešte veľkú časť pretekov a zďaleka nie je nič rozhodnuté.

Portugalec Paulo Gonçalves (Honda) predviedol skôr priemerný výkon, špeciálku dokončil na dvanástom mieste, v celkovom poradí však zostáva vzhľadom k predchádzajúcim výkonom na tretej priečke. Jeho krajan Ruben Faria so strojom KTM stratil na Barredu jedenásť minút, skončil piaty a priebežne postúpil na štvrtú pozíciu. Viac ako desať minút (-10:44 min) za víťazom zaostal ďalší španielsky zástupca Jordi Viladoms (KTM), celkovo je na piatej pozícii. Chiľan Pablo Quintanilla (tiež KTM) podal úžasný výkon a do svojho rodného štátu vošiel na skvelom treťom mieste, celkovo je šiesty.

Španielsky motocyklista Marc Coma, víťaz tohto podujatia z rokov 2006, 2009, 2011 a 2014, reprezentuje rakúsku značku KTM;www.dakar.com

Víťaz predchádzajúcej etapy, dakarský nováčik Matthias Walkner z Rakúska, tentoraz zažil smolný deň, keď došiel (s viac ako dvadsaťminútovým mankom) na 22. priečke a klesol na celkové ôsme miesto (-33:28 min). Na druhej strane, Španielka Laia Sanz (Honda) prešla cieľom v Copiape na výbornej 8. pozícii (!) a v celkovom poradí sa posunula zo 16. už na 12. miesto.

Zo slovenských motocyklistov zvládol stredajšiu „erzetu" - ktorá na ceste z Argentíny do Chile poriadne preverila jazdcov i techniku, keďže sa pri prekonávaní priesmyku Paso San Francisco stúpalo do nadmorskej výšky až 4800 metrov nad morom - lepšie Štefan Svitko. Jazdec Slovnaft Teamu obsadil 9. miesto s mankom takmer 14 minút (-13:51 min) na víťazného Španiela, v priebežných výsledkoch je jedenásty (-40:27 min).

Portugalec Ruben Faria, rovnako ako Coma jazdiaci vo farbách Red Bull KTM Factory Teamu, si stráži nelichotivú „zemiakovú“ pozíciu;www.dakar.com

Druhý Slovák za riadidlami motocykla Ivan Jakeš (Jakeš Dakar Team) figuroval po prvom medzičase na 12. mieste, no potom na 67. kilometri zastavil pri Samovi Sunderlandovi, najrýchlejšom jazdcovi úvodnej etapy, ktorý po páde utrpel zlomeninu ramena. Jakeš pri Britovi zotrval necelých dvadsať minút, na druhom medzičase sa teda prepadol až na 54. priečku. V ďalšom priebehu sa však dobrou jazdou prebojoval dopredu a jury mu napokon stratený čas odrátala - hoci iba 12 minút a 54 sekúnd. Do cieľa meraného úseku prišiel napokon na 14. pozícii. Celkovo sa mu podarilo postúpiť o priečku vyššie, momentálne je devätnásty (-58:39 min).

ŠTVORKOLKY: Bol druhý, potom štvrtý, tretí a teraz konečne prvý - od začiatku pretekov Poliak Rafal Sonik predvádza na svojej Yamahe stabilné výkony a víťazstvom v tejto etape si aj napriek pätnásťminútovej penalizácii vyjazdil celkové prvenstvo. Chiľan Ignacio Casale (tiež Yamaha) stratil na Poliaka tri a pol minúty a tretí Mohammed Abu-Issa z Kataru (Honda) dokonca trinásť minút. Celkové poradie quadov je nasledovné: vedie Sonik pred Uruguajcom Sergiom Lafuentom (-03:49 min) a Casalem (-13:32 min).

Najrýchlejší automobil s levom v znaku riadi jedenásťnásobný víťaz Rallye Dakar Stéphane Peterhansel z Francúzska. Značke Peugeot návrat na trasy legendárneho motoristického podujatia zatiaľ nevychádza;www.dakar.com

AUTOMOBILY: Etape s prehľadom dominoval Nasser Al-Attiyah. Tento katarský pretekár sa zdá byť vo svojom živle, nech ide so svojim Mini v akomkoľvek teréne. Minuloročný dakarský víťaz Joan „Nani" Roma (Mini), dokončil „erzetu" na skvelom druhom mieste, avšak kvôli smolnému začiatku pretekov svojho stajňového druha Al-Attiyaha už neohrozí (celkovo je päťdesiaty). Naopak ohroziť ho môže Juhoafričan Giniel De Villiers, ktorý podáva od začiatku 37. ročníka stabilné výkony. So svojou Toyotou štvrtú etapu dokončil na 3. pozícii, v celkových výsledkoch je však druhý a stráca na suverénneho Al-Attiyaha osem a štvrť minúty. Za Juhoafričanom prekvapujúco došiel nováčik Rallye Dakar, Yazeed Alrajhi zo Saudskej Arábie, ktorý je na tretej pozícii aj celkovo (-23:33 min).

Niektorým pretekárom sa nevyhli problémy. V etape držal vedenie Francúz Stéphane Peterhansel, avšak nechal si ho prekĺznuť medzi prstami po tom, čo dostal defekt pneumatiky a bol nútený zastaviť. Aj napriek tomu však dokázal „erzetu" dokončiť iba necelých šesť minút za víťazom na 5. mieste. Jeho stajňový kolega Carlos Sainz zo Španielska však už tak šťastný nebol. Približne tridsať kilometrov pred začiatkom rýchlostnej skúšky musel kvôli technickým problémom na niekoľko hodín zastaviť a stratil tak nádej na celkové víťazstvo. Aj tretí člen stajne Peugeot Total Cyril Despres z Francúzska sa v cieli objavil až hlboko v poli porazených, odmávli ho na 66. priečke s bezmála štyri a polhodinovou stratou. Sny francúzskeho tímu s levom v znaku o nadviazaní na úspešnú sériu víťazstiev na tomto podujatí spred 25. rokov (v priebehu obdobia 1987 - 1990 modely Peugeot 205 a 405 Turbo 16 nenašli premožiteľa) sa tak pomaly ale isto rozplývajú...

Mini Katarčana Nassera Al-Attiyaha, vedúci automobil priebežnej klasifikácie.;www.dakar.com

Sny sa rozplynuli tiež Argentínčanovi Orlandovi Terranova (Mini), ktorý do štvrtej etapy štartoval ako tretí. Na 52. kilometri trati musel však zastaviť a vo výsledkovej listine sa doposiaľ neobjavil. Viac ako hodinu medzi Chilecitom a Copiapom stratil Američan Robby Gordon (Buggy Gordini). Tretí najrýchlejší jazdec Rallye Dakar 2009 momentálne figuruje na 39. priečke.

KAMIÓNY: Veľké šance na víťazstvo v etape mal Rus Andrej Karginov. Organizátori mu však po dojazde do cieľa udelili minútovú penalizáciu. A to stačilo k tomu, aby ho v konečnom poradí predbehol jeho krajan Eduard Nikolajev. Na prvých troch priečkach teda figurovali ruské Kamazy, tretí bol totiž Airat Mardejev a stále sa tak drží na priebežnej prvej pozícii. Druhý Nikolajev stráca necelé dve minúty (-01:57 min), štyridsaťosem sekúnd za ním je Karginov.

„El Matador“ Carlos Sainz, jeden zo smoliarov štvrtej „erzety“;www.dakar.com

Väčšine pretekárov sa v tejto náročnej etape nevyhli problémy. Hladko trasu neprešiel ani český jazdec Aleš Loprais (MAN). V dunách stratil približne štyri minúty, musel sa vracať, málom havaroval. Aj napriek tomu dokázal „erzetu" dokončiť v štvrtom najrýchlejšom čase. Ďalší Čech Martin Kolomý (Tatra) došiel takmer trištvrte hodinu (-42:05 min) za víťazom na 15. mieste, Liazka s Martinom Macíkom bola dvadsiata piata.

Tatry s posádkami, ktoré tvoria aj Slováci, si viedli dobre: Jaroslav Miškolci s českými druhmi Tomášom Vrátnym a Milanom Holáňom skončili deviati (a celkovo si už polepšili zo 16. na 12. miesto); Róberta Kasáka odmávli na 36. pozícii a celkovo je tridsiaty štvrtý (-07:36:28).

Tatra českého pretekára Martina Kolomého, jazdiaceho vo farbách Tatra Buggyra Racing Teamu, je na priebežnom 8. mieste;www.buggyra.com

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 4. ETAPE:
MOTOCYKLE:
9. Štefan Svitko (SK/KTM)
14. Ivan Jakeš (SK/KTM)
31. David Pabiška (CZ/KTM)
39. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
45. Milan Engel (CZ/KTM)
71. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
9. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
14. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
15. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
16. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
25. Martin Macík/Miloslav Janáček/Michal Mrkva (CZ/LIAZ)
36. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 4. ETAPE:
MOTOCYKLE:
11. Štefan Svitko (SK/KTM)
19. Ivan Jakeš (SK/KTM)

33. David Pabiška (CZ/KTM)
36. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
46. Milan Engel (CZ/KTM)
65. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
8. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
12. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
17. Martin Macík/Miloslav Janáček/Michal Mrkva (CZ/LIAZ)
19. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
24. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
34. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri