Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 3. etapa San Juan – Chilecito, 6. január

Wednesday, 07. 01. 2015 - 20:17, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 3. etapa San Juan – Chilecito, 6. január

Byť nováčikom na Rallye Dakar nemusí nutne znamenať, že je pretekár pomalý. Dokázal to rakúsky motocyklista Walkner, ktorý v tretej etape kraľoval. V triede automobilov si v priebehu dvoch dní už po druhýkrát užil etapové víťazstvo Argentínčan Terranova. A zatiaľ čo medzi quadmi dominoval ďalší Argentínčan Bonetto, kamióny ovládla ruská posádka vedená Mardejevom.

Laia Sanz-Pla Giribert zo Španielska je už štvornásobnou víťazkou Rallye Dakar medzi motocyklistkami;www.dakar.com

MOTOCYKLE: Matthias Walkner (KTM) sa rozhodol stať kráľom „erzety" medzi mestami San Juan a Chilecito a užíval si svoje premiérové dakarské etapové víťazstvo. Rakúsky trojnásobný majster sveta v motokrose kategórií MX1-MX3 za sebou nechal stajňového kolegu Španiela Marca Comu, ktorý na neho stratil štyridsať sekúnd. Tretí skončil ďalší španielsky jazdec Joan Barreda Bort (Honda), víťaz predchádzajúcej etapy a doterajší líder motocyklovej kategórie.

Za vedúcim Bortom aj naďalej ostáva ďalší zástupca zn. Honda Paulo Gonçalves (-05:33 min), Walkner sa výhrou v „erzete" posunul zo siedmej na tretiu priečku (-10:33 min). Obhajca prvenstva Coma je zatiaľ štvrtý (-10:50 min).

Španiel Joan Barreda Bort si s motocyklom Honda zatiaľ udržuje vedenie;www.dakar.com

Dobrú formu nováčikov potvrdil štvrtou priečkou v etape austrálsky pretekár Toby Price (KTM). Skvelý výkon predviedol (avšak na stroji zn. Sherco) šiestou pozíciou Francúz Alain Duclos, zatiaľ čo ostatní jeho krajania došli na šestnástom (Michael Metge) a dvadsiatom prvom mieste (Olivier Pain) - obaja sedlajúci motocykle Yamaha. Španielka Laia Sanz-Pla Giribert (Honda), vedúca motocyklistka priebežnej klasifikácie, si 17. pozíciou v „erzete" ustrážila výborné 16. miesto (-34:14 min).

Zo Slovákov ukoristil Štefan Svitko 13. miesto. Tridsaťdvaročný člen Slovnaft Teamu zaostal na trati za víťazným Walknerom o niečo vyše šesť minút (-06:15 min) a v priebežnej klasifikácii sa oproti pondelku zhoršil o jednu pozíciu: patrí mu 12. priečka (-26:36 min). Druhý Slovák v kategórii motocyklistov Ivan Jakeš obsadil 18. post s odstupom takmer desiatich minút (-09:42 min), celkovo je stále dvadsiaty (-43:09 min).

Poliak Michal Hernik, prvá obeť 37. ročníka Rallye Dakar 2015;www.elnuevoherald.com

Tohtoročná Rallye Dakar si žiaľ vyžiadala aj prvú obeť. Šiesty január sa stal osudným poľskému motocyklistovi Michalovi Hernikovi (KTM). Nováčik súťaže bol nájdený mŕtvy štrnásť kilometrov pred cieľom rýchlostnej skúšky. Organizátori uviedli, že okolnosti jeho smrti nie sú známe. Hernik mal podľa poľských médií účasť na Rallye Dakar ako darček ku 40. narodeninám, ktoré by oslávil 30. januára. V úvodnej etape obsadil 79. miesto, po dvoch dňoch mu patrila 84. priečka (-03:11:55).

Osudnou sa mu stala tretia etapa na argentínskej pôde, v ktorej motocyklisti absolvovali 657 kilometrov (220 km tvorila rýchlostná skúška). V jej priebehu sa organizátorom stratil Hernikov signál, preto sa ho vydali hľadať vrtuľníkom. Nájdený bol asi 300 metrov od trati, lekár mohol iba konštatovať smrť. Hernik je piatou obeťou z rady účastníkov dakarskej rallye od jej presunutia z Afriky do Južnej Ameriky. Aj všetky predchádzajúce obete boli motocyklisti - Francúz Thierry Pascal (2009), Argentínčan Jorge Martínez Boero (2012), Francúz Thomas Bourgin (2013) a Belgičan Eric Pallante (2014).

Orlando Terranova a Bernardo Graue preukázali na domácej trati znalosť terénu a v tejto etape zvíťazili;www.dakar.com

ŠTVORKOLKY: Z pätnástej pozície vyrážal na svojej Honde do tretej etapy Argentínčan Lucas Bonetto. Pred domácim publikom zajazdil najlepší čas a o 58 sekúnd za sebou nechal ďalšieho domáceho jazdca Sebastiana Halperna na Yamahe. Víťaz druhej špeciálky Poliak Rafal Sonik skončil tretí (-02:14 min). Doposiaľ vedúci Chiľan Ignacio Casale sa v cieli objavil až na 19. pozícii s takmer dvadsaťpäťminútovým mankom (nehovoriac o ďalšej dvadsaťminútovej penalizácii) a klesol za nového lídra tejto kategórie Uruguajca Sergia Lafuenteho, Halperna, Sonika (všetci Yamaha) a Katarčana Mohammeda Abu-Issa (Honda) na 5. miesto (-20:11 min).

AUTOMOBILY: V triede osobných automobilov preukázal domáci jazdec Orlando Terranova znalosť terénu a so „špeciálom" Mini zvíťazil. Za ním sa do cieľa prihnala dvojica automobilov značky Toyota - druhý Juhoafričan Giniel De Villiers predstihol debutanta Yazeeda Alrajhiho zo Saudskej Arábie o 58 sekúnd.

Niekdajší skvelý motocyklista Thierry Magnaldi súťaží v tomto roku s buginou Nissan;www.dakar.com

Štvrtú pozíciu vydobyl „El Matadore" Carlos Sainz, ktorý je na rovnakom mieste aj v priebežnom poradí (-19:32 min). V súvislosti so Španielom sa udialo ďalšie nešťastie. Sainz na Peugeote totiž zrazil Laurenta Moulina (Yamaha). Táto nehoda sa stala vo veľkom prachu. „El Matadore" nič nevidel a zozadu narazil do francúzskeho motocyklistu, ktorý utrpel niekoľko úrazov: zlomil si nohu, vybil zuby, utrpel zlomeninu čeľuste...

Aj naďalej vedie Al-Attiyah (ktorý skončil tentoraz piaty) pred De Villiersom (-05:18 min) a Terranovom (-18:05 min), Alrajhi už je piaty (-20:08 min). Siedmym miestom v etape sa Stéphane Peterhansel s druhým továrenským Peugeotom posunul z 22. na 16. priečku (hoci už s takmer jeden a štvrťhodinovou stratou), druhý „špeciál" s levom v znaku stajne Peugeot Total s ďalším Francúzom Cyrilom Despresom je dvadsiaty. Smoliar z prvej etapy Joan „Nani" Roma (Mini) dorazil do cieľa na solídnej piatej priečke, avšak vzhľadom k nehode v úvode pretekov už svoje vlaňajšie prvenstvo nezopakuje, keďže figuruje s priepastnou stratou (-09:14:48) na celkovom 55. mieste.

Najrýchlejším kamiónom je po troch etapách Kamaz ruského vodiča Airata Mardejeva;www.dakar.com

KAMIÓNY: Rus Airat Mardejev zahájil tohtoročný Dakar pozvoľna. V prvej etape skončil šiesty, o deň neskôr si o tri priečky polepšil a tentoraz zvíťazil. Na ceste do Chilecita ho v jeho Kamaze čakalo prvé etapové víťazstvo v 37. ročníku, ktoré ho na prvú priečku posunulo aj v celkovom poradí. Druhým kamiónom s takmer dvojminútovým mankom v cieli bol ďalší Kamaz - s Andrejom Karginovom za volantom. Tretiu pozíciu ukoristil Holanďan Gérard De Rooy s Ivecom (-04:30 min).

Za Mardejeva sa na druhú pozíciu prebil Čech Aleš Loprais (MAN), tretie a štvrté miesto patrí opätovne značke Kamaz (Karginov, Nikolajev). Najlepšou tatrovkou je na 5. priečke tá v rukách Martina Kolomého, jediná Liazka v štartovom poli drží stále 13. pozíciu.

Jediná Liazka v štartovom poli si aj naďalej udržuje 13. pozíciu;www.kmracing.cz

Zo Slovákov v kategórii „ťažkej väzby" skončil vyššie Jaroslav Miškolci z českého trojčlenného tímu Bonver Dakar Project - na 13. pozícii s mankom viac ako polhodiny (-31:51 min) na víťazného Mardejeva. Priebežne je šestnásty (-01:06:07). Róbert Kasák v zoskupení s Čechom Jaroslavom Kolářom obsadil 36. post (-01:42:50) a celkovo mu patrí 35. miesto (-03:04:52).


PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 3. ETAPE:
MOTOCYKLE:
13. Štefan Svitko (SK/KTM)
18. Ivan Jakeš (SK/KTM)
37. David Pabiška (CZ/KTM)
41. Zdeněk Gottvald (CZ/Husqvarna)
45. Milan Engel (CZ/KTM)
47. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
66. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
6. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
13. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
14. Martin Macík/Miloslav Janáček/Michal Mrkva (CZ/LIAZ)
19. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
26. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
36. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 3. ETAPE:
MOTOCYKLE:
12. Štefan Svitko (SK/KTM)
20. Ivan Jakeš (SK/KTM)

36. David Pabiška (CZ/KTM)
38. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
47. Milan Engel (CZ/KTM)
68. Jan Veselý (CZ/KTM)
136. Zdeněk Gottvald (CZ/Husqvarna)

KAMIÓNY:
2. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
5. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
13. Martin Macík/Miloslav Janáček/Michal Mrkva (CZ/LIAZ)
16. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
21. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
33. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
35. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri