Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 13. etapa Rosario – Buenos Aires, 17. január (alebo 37. ročník rallye je minulosťou)

Sunday, 18. 01. 2015 - 16:30, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 13. etapa Rosario – Buenos Aires, 17. január (alebo 37. ročník rallye je minulosťou)

216! To je počet súťažiacich, ktorým sa podarilo dokončiť Rallye Dakar 2015 (79 motocyklov, 18 štvorkoliek, 68 osobných automobilov a 51 kamiónov). Na štarte ich stálo 414. V poslednej etape kraľovali Slováci: Ivan Jakeš zvíťazil, Štefan Svitko obsadil druhé miesto!

Trojica najlepších motocyklistov 37. ročníka Rallye Dakar 2015: Zľava Austrálčan Toby Price, Španiel Marc Coma a Portugalec Paulo Gonçalves;www.dakar.com

V záverečnej etape z Rosaria do argentínskej metropoly Buenos Aires sa mal jazdcom merať čas na úseku dlhom 174 kilometrov, rýchlostná skúška však bola kvôli prudkému dažďu a nebezpečnej klzkej trati skrátená na 101 km. Automobily a kamióny dokonca absolvovali iba 34 meraných kilometrov. Do poslednej „erzety" sa štartovalo tradične v opačnom poradí vzhľadom na celkové umiestnenie.

MOTOCYKLE: Španiel Marc Coma (KTM) vyrovnal sériu piatich prvenstiev Francúza Cyrila Despresa a chýba mu ďalšie k tomu, aby dobehol absolútny rekord ďalšej dakarskej legendy z Francúzska Stéphana Peterhansela. Despres chýbal v štartovej listine vôbec po prvýkrát za desať rokov (aby s Comom súperil), vymenil súťažný motocykel za volant automobilu. Počnúc rokom 2005 nepozná táto kategória iného víťaza než jeho (2005, 2007, 2010, 2012 a 2013) a Comu (2006, 2009, 2011 a 2014). Marc Coma sa aj napriek absencii svojho najväčšieho rivala musel ruvať zubami-nechtami, aby celkové prvenstvo obhájil.

Slovenský motocyklista Štefan Svitko (KTM/Slovnaft Team) zakončil tohtoročný Dakar vynikajúcim druhým miestom. Celkovo skončil – tak ako v roku 2012 – na výbornej 5. priečke;www.motoride.sk

Jeho najväčším súperom bol krajan Joan Barreda Bort. Jazdec tímu HRC (Honda Racing Corporation) zvíťazil v druhej etape s bonusom, ktorý ho posunul na vedúcu pozíciu. O tú ho však pripravili neskoršie problémy s pneumatikami. Dvaja Španieli sa v ďalšom priebehu 37. ročníka „vžili do úlohy mačky s myšou". Jazdili vzájomne na dohľad, striedali si pozície. Takto to pokračovalo niekoľko dní, a to v prospech Barredu Borta. Už sa zdalo, že do cieľa v Buenos Aires dokáže prísť bez chýb a vyhraje on.

Viac-menej Coma trpezlivo čakal na svoju príležitosť. Tá prišla v priebehu ôsmej etapy po tom, čo mal jeho španielsky súper technické problémy. Honda Barredu Borta sa v priebehu prekonávania zaplavenej soľnej pláne Salar de Uyuni zastavila a museli ju do bivaku v Iquique odtiahnuť. A to rozhodlo. Marc Coma tak získal celkom slušný náskok na zostatok štartového poľa, Barreda už ho nemohol ohroziť.

Ivan Jakeš (KTM/Jakeš Dakar Team) prepísal históriu Slovákov na tomto slávnom podujatí. Ako prvý v histórii kraľoval v dvoch etapách, celkovo skončil ôsmy;www.motoride.sk

Coma však ešte nemal vyhrané! Musel odrážať útoky odhodlaného Paula Gonçalvesa, ktorý sa snažil zachrániť česť jazdcov stajne Honda. Paulo sa nevzdal a bojoval až do konca, musel sa ale uspokojiť s druhou priečkou. Veľkým prekvapením bol výkon výborného Tobyho Pricea. Dvadsaťsedemročný nováčik z Austrálie stál na stupňoch víťazov na 3. mieste. Od začiatku pretekov zrýchľoval a dokonca vyhral 12. etapu. Na konci rallye tak z tretej pozície zosadil Chiľana Pabla Quintanillu. Chilský pretekár je však s výsledkom aj tak určite spokojný. Po dvoch nevydarených dakarských „vydaniach", kedy bol nútený odstúpiť, zvíťazil v tomto ročníku „aspoň" v ôsmej etape. Budúci rok určite na Dakar príde s ešte vyššími cieľmi.

Fantastické výkony podávali aj Slováci Ivan Jakeš a Štefan Svitko. Jakeš zakončil Rallye Dakar 2015 vynikajúcim spôsobom, keď sa stal víťazom skrátenej sobotňajšej záverečnej etapy. Štyridsaťjedenročný jazdec z Brezovej pod Bradlom vyhral aj štvrtkovú 11. etapu a s dvoma úspechmi je už rekordérom Slovenska. Jedno víťazstvo má na konte Jaroslav Katriňák z roku 1999. Člen Jakeš Dakar Teamu v sobotu jazdil od začiatku na čele a vďaka skvelému finišu sa na tohtoročnom Dakare prepracoval v konečnom poradí z deviatej na ôsmu priečku, keď sa mu napokon podarilo predbehnúť Španielku Laiu Sanz. Myjavský rodák v posledných troch etapách dvakrát vyhral a raz bol štvrtý. Jakeš sa na Rallye Dakar umiestnil najvyššie v roku 2013, keď obsadil štvrté miesto a aj v tejto štatistike je slovenským rekordérom.

Španielka Eulalia Sanz Pla-Giribertová sa 9. priečkou v cieli stala najúspešnejšou ženou za riadidlami motocykla v histórii Rallye Dakar. Okrem piateho víťazstva vylepšila tridsaťštyri rokov starý rekord Francúzky Christine Martin;Foto: Laia Sanz Fanclub (Facebook)

„Škoda, že Dakar netrvá o týždeň dlhšie. Ja sa potrebujem najprv rozjazdiť a potom už to ide. Dnes mi pomohlo aj nebíčko, trošku zapršalo a bolo to úplne skvelé. Laia tri dni na mňa tlačila, aby som spomalil a nechal ju pred sebou. Mne by sa však ťažko s tým zaspávalo, takže som sa snažil a vyšlo to," povedal Jakeš pre RTVS.

Druhý slovenský reprezentant v kategórii motocyklov Štefan Svitko vyrovnal na Rallye Dakar svoje maximum. Celkovo obsadil piatu pozíciu, ktorú si vybojoval aj pred tromi rokmi. V sobotňajšej derniére skončil druhý za Jakešom, čo bolo pre neho desiate umiestnenie po sebe v najlepšej desiatke hodnotenia etapy a zároveň doteraz najlepší etapový výsledok na tomto púštnom dobrodružstve. Jeho predchádzajúcim maximom bolo tretie miesto (dvakrát v roku 2012, raz v roku 2015).

Joan Barreda Bort sa v priebehu šiestich etáp držal vo vedení. Po technických problémoch svojej Hondy napokon skončil sedemnásty;www.dakar.com

Všetkých však oslnila žena! Motocyklistka Eulalia Sanz Pla-Giribertová (ako znie celé meno rodenej Katalánky) dorazila až do cieľa v Buenos Aires a žiarila na popredných priečkach po celé dva týždne! V Iquique dosiahla neuveriteľné piate miesto v etape (!), celkovo je sympatická 29-ročná Španielka s motocyklom Honda deviata. Vylepšila tak doterajší rekord Francúzky Christine Martin, ktorá skončila ešte v roku 1981 na 10. priečke.

„Laia jazdila veľmi dobre," komentoval výkony španielskej jazdkyne (a v posledných etapách aj rivalky) Ivan Jakeš. „Na rýchlych, rovných cestách mala výhodu fabrickej Hondy, ktorá bola schopná ísť stoosemdesiatkou, čiže podstatne rýchlejšie ako my na motocykloch KTM. V technických etapách, alebo neskôr v dunách sme jej už trochu ušli, ale po rovinách jej to išlo neuveriteľne rýchlo," vysvetlil Jakeš vysoké umiestnenie Španielky, ktorá už v štyroch rokoch tajne „kradla" motocykel staršiemu bratovi a vozila sa na ňom okolo domu.

Laia Sanz v rozhovore s krajanom Marcom Comom. Po jej ľavej ruke ďalší Španiel Jordi Viladoms;Foto: Laia Sanz Fanclub (Facebook)

„Na prvom Dakare som chcela najmä prísť do cieľa poslednej etapy, čo už samo osebe bolo dosť ťažké. Každý rok som sa zlepšovala a teraz som v bode, keď je už ťažké byť lepšia. Po vlaňajšku odo mňa každý veľa očakáva a ja cítim určitý tlak. Hovoria mi, že mám na prvú desiatku, ale myslím, že treba myslieť realisticky a ísť krok za krokom," tvrdila ešte pred štartom Laia Sanz, najlepšia žena jednej stopy posledných piatich ročníkov Dakaru.

Pripomeňme, že na celkovej 52. priečke sa umiestnila ďalšia motocyklová reprezentantka Španielska: Rosa Romero Font na KTM (-25:14:36) prevzala vavrín za 2. miesto v dámskej kategórii jednej stopy.

Poliak Rafal Sonik (Yamaha) ovládol kategóriu štvorkoliek;www.dakar.com

Naopak medzi tými, ktorí to nedotiahli až do cieľa je Brit Sam Sunderland (KTM), ktorý už sa určite teší na 38. ročník. Zvíťazil totiž v prvej „erzete". Etapové víťazstvo si odniesol aj Rakúšan Matthias Walkner, ktorý spoločne s Tobym Priceom reprezentoval novú generáciu Rallye Dakar. Do cieľa bohužiaľ nedorazil aj jeden český jazdec: Zdeněk Gottvald. Jeho Husqvarna nevydržala náročný juhoamerický terén.

Z ďalších českých pretekárov sa najlepšie umiestnil - na 20. mieste - Ondřej Klymčiw. Pri premiére tak splnil cieľ skončiť medzi dvadsiatkou najlepších. „Je to samozrejme veľké šťastie a mám z toho radosť. Toho trápenia bolo celkom dosť. Som rád, že som v cieli živý a zdravý," uviedol 29-ročný Klymčiw.

Minuloročný víťaz Ignacio Casale z Chile Dakar s letopočtom 2015 nedokončil;www.dakar.com

Deň pred skončením súťaže to už vyzeralo, že druhý debutant z Čiech Milan Engel do cieľa v hlavnom meste Argentíny ani nedôjde. Engel totiž havaroval a pomliaždil si rebrá. Do bivaku dorazil vo veľkých bolestiach a so značnou stratou takmer na poslednom mieste. Zobral však všetku silu a do záverečnej „erzety" nastúpil. Celkovo skončil tridsiaty. Po deviatykrát za sebou Rallye Dakar dokončil i jeho tímový kolega David Pabiška, odmávli ho na 24. pozícii. Napokon preteky bez väčších problémov zvládol aj Jan Veselý (podobne ako jeho krajania sedlal stroj zn. KTM), tešil sa z 39. priečky.

ŠTVORKOLKY: Víťazstvo mal konečne možnosť sláviť Poliak Rafal Sonik, veď na Dakare štartoval už po šiestykrát. Celé preteky súperil s minuloročným víťazom Ignaciom Casalem z Chile, ktorý si brúsil zuby na prvenstvo po druhýkrát za sebou. Casale svoju silu preukázal už na začiatku, zvíťazil v úvodných dvoch etapách. Neľútostný súboj so Sonikom viedol až do desiatej etapy. Prišiel technický problém, ktorý Chiľana poslal domov. Rovnaká „erzeta" vyradila zo súťaže aj Uruguajca Sergia Lafuentea a vytvorila tak takmer trojhodinový rozdiel medzi lídrom Sonikom a druhým Argentínčanom Jeremiasom Gonzalesom Feriolim (obaja jazdili na quadoch zn. Yamaha). Za Feriolim, ktorý si - vo svojich devätnástich rokoch! - odbil premiéru, skončil tretí Bolívijčan Walter Nosiglia (Honda).

Druhou najlepšou ženou za riadidlami quadu sa stala atraktívna Chiľanka Paula Galvez;Foto: Paula Galvez Fanclub (Facebook)

Dvojica žien sa v cieli objavila aj v triede štvorkoliek: pätnásta skončila Francúzka Camelia Liparoti na Yamahe (-36:27:37), osemnásta bola Chiľanka Paula Galvez s quadom CAN-AM (-52:22:02).


CELKOVÉ VÝSLEDKY 37. ROČNÍKA RALLYE DAKAR 2015:
MOTOCYKLE:
1. Marc COMA (ESP/KTM) 46:03:49
2. Paulo GONCALVES (PRT/Honda) -00:16:53
3. Toby PRICE (AUS/KTM) -00:23:14

4. Pablo QUINTANILLA (CHL/KTM) -00:38:38
5. Štefan SVITKO (SVK/KTM) -00:44:17
6. Ruben FARIA (PRT/KTM) -01:57:50
7. David CASTEU (FRA/KTM) -02:00:14
8. Ivan JAKEŠ (SVK/KTM) -02:18:18
9. Eulalia SANZ PLA-GIRIBERT (ESP/Honda) -02:24:21 (prvá žena)
10. Olivier PAIN (FRA/Yamaha) -03:09:09

20. Ondřej KLYMČIW (CZE/KTM) -06:37:39
24. David PABIŠKA (CZE/KTM) -07:17:13
30. Milan ENGEL (CZE/KTM) -09:52:35
39. Jan VESELÝ (CZE/KTM) -16:40:07

52. Rosa ROMERO FONT (ESP/KTM) -25:14:36 (druhá žena)

ŠTVORKOLKY:
1. Rafal SONIK (POL/Yamaha) 57:18:39
2. Jeremias GONZALEZ FERIOLI (ARG/Yamaha) -02:54:50
3. Walter NOSIGLIA (BOL/Honda) -03:42:56

4. Nelson Augusto SANABRIA GALEANO (PRY/Yamaha) -04:09:57
5. Christophe DECLERCK (FRA/Yamaha) -05:48:40
6. Daniel DOMASZEWSKI (ARG/Honda) -08:36:10
7. Sebastian PALMA (CHL/CAN-AM) -10:30:14
8. Santiago HANSEN (ARG/Honda) -13:24:30
9. Willem SAAIJMAN (ZAF/Yamaha) -13:28:38
10. Andre SUGUITA (BRA/CAN-AM) -22:21:14

15. Camelia LIPAROTI (FRA/Yamaha) -36:27:37 (prvá žena)
18. Paula GALVEZ (CHL/CAN-AM) -52:22:02 (druhá žena)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri