Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 12. etapa Termas Rio Hondo – Rosario, 16. január

Saturday, 17. 01. 2015 - 18:36, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 12. etapa Termas Rio Hondo – Rosario, 16. január

Už od štartu v Buenos Aires Toby Price, objav Dakaru 2015 medzi motocyklistami, získava na svojom prvom Dakare skúsenosti a postupne naberá rýchlosť. Víťazstvom jeho historicky prvej etapy na trase z Termas de Rio Hondo do Rosaria upevnil celkovú tretiu priečku. Súperi rešpektujú tiež Orlanda Terranovu v kategórii automobilov (získal totiž už štvrté etapové prvenstvo); ale i Štefana Svitka a Ivana Jakeša v jednej stope, ktorí opätovne skončili medzi najlepšími. Christophe Declerck zaknihoval svoj druhý triumf v „erzete" medzi quadistami, kamiónom už tretíkrát kraľoval Hans Stacey.

Strava na Rallye Dakar sa podáva takmer nepretržite. Všetko je podriadené faktu, že stovky ľudí sa každý deň ako karavána sťahujú ďalej;www.bonverdakarproject.com

MOTOCYKLE: Nováčik z Austrálie Toby Price (KTM) sa od začiatku 37. ročníka vo výsledkovej listine sedemkrát objavil medzi TOP 5 jazdcami! Konečne naplno využil skúseností skôr získaných od stajňového kolegu Matthiasa Walknera z Rakúska, ktorý sa stal tiež veľkým prekvapením tohto ročníka. Price to v predposlednej „erzete" poriadne rozbehol a viedol od začiatku až do konca. Po dvanástich dňoch pretekania udával tento mladík tempo celému štartovému poľu. Svoju silu dokazuje tiež jeho celkové 3. miesto. A nie je ani veľmi ďaleko - zhruba dvadsaťpäť minút - za vedúcim Španielom Marcom Comom (tiež KTM), ktorý si v poslednej etape ešte bude musieť na nového pretekára dávať veľký pozor.

K elite patrí aj ďalší Španiel Joan Barreda Bort (sedlá však stroj zn. Honda). Potvrdil to aj v piatok 16. januára, keď do cieľa dorazil druhý s mankom necelých dvoch minút za Priceom. Svoje schopnosti preukázal i Paulo Gonçalves (Honda), ktorý skončil tretí. Celkovo si udržal druhú pozíciu a na lídra Comu stráca takmer osemnásť minút (-17:49 min). Marca Comu na trase do Rosaria odmávli so šesť a pol minútovou stratou až ako šiesteho, v predposledný deň súťaže ho porazilo aj slovenské duo - na štvrtom mieste Ivan Jakeš a na piatom Štefan Svitko. Aj napriek tomu sa Španiel pomaly pripravuje na svoje piate víťazstvo na Rallye Dakar.

Taliansky motocyklista Marco Brioschi s KTM 450 Rally na trase predposlednej dvanástej etapy. Patrí mu 44. priečka;www.dakar.com

Slováci teda zaznamenali aj v dvanástej „erzete" ďalšie skvelé umiestnenia. „Jazdia ako z iného sveta," hovoria niektorí súperi o slovenských pretekároch na Rallye Dakar. Ako informovali fanúšikovské stránky Ivana Jakeša i Štefana Svitka, v piatok sa meraný úsek začal o 12.50 SEČ a jazdci išli vo výškach do 1000 metrov nad morom. Trať bola kamenistá a veľmi rýchla, v strednej časti kamenia ubudlo. Merala 298 km a bola rovnaká pre všetky kategórie. Jazdec Jakeš Dakar Teamu sa od začiatku držal medzi prvými štyrmi pretekármi, v popredí jazdil i zástupca Slovnaft Teamu. Obaja tak nadviazali na úspešné ťaženie z predchádzajúcich dní. Najlepším umiestnením na tohtoročnom Dakare je Jakešovo prvé miesto, ktoré dosiahol v 11. etape po dodatočnej penalizácii prvých dvoch jazdcov.

Štyridsaťjedenročný Jakeš, ktorý v tento deň už druhýkrát na Dakare 2015 skončil lepšie ako jeho krajan Svitko, napriek výbornému výkonu je v celkovom poradí stále na deviatej pozícii (-02:21:29); na ôsmu Španielku Laiu Sanz (Honda) však má manko už len 1:52 min. V sobotu bude mať poslednú šancu zlepšiť svoje momentálne postavenie. Tridsaťdvaročný Žaškovčan Svitko sa v 37. ročníku dostal deviatykrát po sebe do najlepšej desiatky hodnotenia etapy. V celkovom poradí mu stále patrí 5. miesto (-46:43 min) a je blízko k vyrovnaniu svojho maxima, ktoré dosiahol aj v roku 2012.

Taliani majú svoje zastúpenie aj v kategórii štvorkoliek. Juan Carlos Carignani (Yamaha) pri prejazde jedného z brodov;www.dakar.com

ŠTVORKOLKY: Víťaz predchádzajúcej etapy Christophe Declerck (Yamaha) bol motivovaný a v „erzete" opätovne - už druhýkrát po sebe - kraľoval. Dominantný Francúz do cieľa dorazil sedem minút pred Paraguajcom Nelsonom Sanabriom Galeanom (jazdí tiež so strojom Yamaha), tretí skončil Bolívijčan Walter Nosiglia na quade Honda. Poliak Rafal Sonik (Yamaha) bol štvrtý, desať minút za Francúzom a pomaly sa začína tešiť na svoje premiérové prvenstvo v dakarskej rallye. Celkovo druhý aj naďalej zostáva Argentínčan Jeremias Gonzalez Ferioli (-02:52:17), tretí je Nosiglia (-03:41:29).

AUTOMOBILY: V etape síce dominoval Argentínčan Orlando Terranova s vozidlom Mini, na celkových výsledkoch to však nič nemení. Na prvého Nassera Al-Attiyaha z Kataru (tiež Mini) stráca viac ako sedem hodín (-07:07:02) a je až osemnásty. Terranova však v posledných štyroch dňoch skončil trikrát druhý a tentoraz dosiahol svoj celkovo štvrtý etapový triumf. Ešte dlho bude ľutovať havárie v štvrtej etape, ktorá ho katapultovala ďaleko od stupňov víťazov.

Juhoafričan Giniel De Villiers a jeho Toyota sú krok od zisku druhého miesta;www.dakar.com

Víťaz piatej „erzety" Vladimir Vasiljev z Ruska (Mini) tiež nebol ďaleko od ďalšieho etapového víťazstva. Skončil iba tridsať sekúnd za Terranovom a vyšplhal sa tak späť na 5. miesto v celkovej klasifikácii. K všeobecnému prekvapeniu sa ako tretí v cieli objavil Argentínčan Emiliano Spataro s Renaultom Duster, ktorý za víťazom zaostal iba o minútu a pol. Celkový líder automobilovej kategórie Al-Attiyah skončil štvrtý a od druhého dakarského víťazstva ho v týchto chvíľach delí už „len" 393 kilometrov. Na stupňoch víťazov s ním budú stáť - pokiaľ sa samozrejme na poslednú chvíľu neprihodí niečo nepríjemné - Juhoafričan Giniel De Villiers (Toyota) a Poliak Krzysztof Holowczyc (Mini).

KAMIÓNY: V kategórii kamiónov kraľovali Holanďania: Hans Stacey sa s truckom Iveco prihnal do cieľa ako prvý (a etapový vavrín si vychutnal už druhýkrát v rade), nasledovaný Marcelom Van Vlietom (MAN), ktorý na neho stratil osemnásť sekúnd. Tretie v cieli bolo ďalšie Iveco: s víťazom Dakaru z roku 2012 Gerardom De Rooyom za volantom. V „erzete" síce piaty, ale aj tak stále celkovo prvý Airat Mardejev (Kamaz) má náskok takmer trinástich minút (-12:43 min) na ďalšieho Rusa - a stajňového druha - Eduarda Nikolajeva, ktorý si ide pre dakarské striebro. Priebežne tretí je - tiež k kamiónom Kamaz - Andrej Karginov (-48:40 min).

V TOP 10 bude bezpochyby figurovať aj bieloruská automobilka MAZ. Na fotografii asistentský kamión posádky Pališčuk/Vikhrenka/Neviarovič;www.dakar.com

Zo Slovákov sú na trati v kategórii kamiónov Jaroslav Miškolci z českého trojčlenného tímu Bonver Dakar Project a Róbert Kasák v zoskupení s Čechom Jaroslavom Kolářom. Trojica Vrátný, Holáň a Miškolci skončila v etape pätnásta a celkovo je štrnásta (-09:36:36), Kasáka s Kolářom odmávli v Rosario na 30. mieste a priebežne sú dvadsiati deviati (-26:01:24).

Odstup českého pretekára Aleša Lopraisa (MAN) od tretej priečky v celkovom poradí Rallye Dakar narástol pred poslednou etapou na 57 minút (Loprais tentoraz medzi kamiónmi skončil až na 22. mieste). Najrýchlejším jazdcom z Českej republiky bol siedmy Martin Kolomý na Tatre, a táto pozícia mu patrí aj v celkovom poradí (-04:05:22).

Holanďanovi Hansovi Staceymu s truckom Iveco, ktorý kraľoval v troch etapách, patrí celková 6. pozícia;www.dakar.com

V sobotu 17. januára je na programe záverečná 13. etapa z Rosaria do Buenos Aires, kde Rallye Dakar 2015 aj odštartovala. Meraný úsek bude rovnaký pre všetky kategórie, na jazdcov čaká stosedemdesiatštyrikilometrová špeciálka.


PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 12. ETAPE:
MOTOCYKLE:
4. Ivan Jakeš (SK/KTM)
5. Štefan Svitko (SK/KTM)
24. David Pabiška (CZ/KTM)
27. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
35. Jan Veselý (CZ/KTM)
77. Milan Engel (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
7. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
15. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
22. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
23. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
30. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)
32. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 12. ETAPE:
MOTOCYKLE:
5. Štefan Svitko (SK/KTM)
9. Ivan Jakeš (SK/KTM)

20. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
24. David Pabiška (CZ/KTM)
30. Milan Engel (CZ/KTM)
39. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
7. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
14. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
19. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
22. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
29. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri