Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2014: 6. etapa Tucumán – Salta, 10. január

Sunday, 12. 01. 2014 - 20:04, Andrej Haverda   

Dakar 2014: 6. etapa Tucumán – Salta, 10. január

Ako náhle štartové pole opustilo Tucumán, automobily smerovali na sever po slávnom úseku Ruta 40 s pokračovaním do srdca jednej z najkrajších argentínskych prírodných scenérií. Možnosti dohnať stratu boli v tejto rýchlej etape obmedzené, ale niektorí si nakoniec mohli pripísať úspech. Ďalšia cesta zaviedla motocyklistov na breh rieky. Museli byť ostražití až do konca etapy, pretože v tomto úseku sa pohybuje veľa zvierat rôznych veľkostí. Až potom si mohli dopriať odpočinok.

Foto: www.dakar.com;Kráska z argentínskej Salty;

Prekvapenie etapy prišlo v podobe víťaza motocyklov. Stéphane Peterhansel medzi automobilistami dosiahol 63. etapové víťazstvo. V kategórii kamiónov stále dominuje Gerard de Rooy. Okrem toho sa však šiesta etapa zapísala do dejín slávnych pretekov smutnou udalosťou, úmrtím belgického motocyklistu Erica Palanteho.

MOTOCYKLE: Motocyklisti zažili medzi Tucumánom a Saltou krušné chvíle. Šiesta etapa, ktorá merala 465 kilometrov, nebola šťastnou napríklad pre Francisca „Chaleca" Lopeza Contarda (KTM). Po 211 kilometroch havaroval, našťastie sa to zaobišlo bez zranenia. Jeho stroj však nedopadol dobre. Bol zničený, rovnako ako Lopezove nádeje na slávu vo Valparaise. Nedarilo sa ani minuloročnému víťazovi Cyrilovi Despresovi (Yamaha), ktorý stále čaká na príležitosť zažiariť. Zatiaľ je jedenásty.

Foto: www.dakar.com;Na Dakare musia byť dennodenne v strehu predovšetkým jazdci jednej stopy;

Na čele uháňal Francúz Alain Duclos, ktorého triumf prišiel opäť po dlhej dobe. Od začiatku 36. ročníka sme mohli pozorovať konkurencieschopnosť jeho Sherca 450, ktoré sa evidentne vyrovnalo ostatným strojom. Tiež sám Duclos sa zlepšil. Ako fyzicky, tak technicky a drží krok s pretekármi na čele tabuľky. Vyplatila sa jeho vytrvalosť - v tento deň zavelil do útoku hneď ráno, predbehol päť jazdcov a pripísal si najlepší čas dojazdu do Salty. Rovnako ako v roku 2006, kedy zvíťazil na domácej pôde v Bamaku. Posunul sa z priebežného piateho na tretie miesto (-1:00:58).

Druhý v „erzete" skončil Marc Coma (KTM), iba minútu a štvrť za Duclosom a deň voľna v Salte bude tráviť ako prvý pretekár priebežného poradia. Celkovo druhý Joan Barreda Bort (Honda) na neho stráca 42 minút.

Foto: www.motoride.sk;Štefan Svitko by bol určite spokojnejší bez udelenia penalizácie;

Slovenský motocyklový reprezentant Štefan Svitko dosiahol v tejto „erzete" zatiaľ najlepšie umiestnenie v 36. ročníku prestížneho podujatia, keď obsadil vynikajúce 7. miesto. Jazdec ORAVing Slovnaft Teamu zaostal za víťazným Alainom Duclosom o takmer osem minút, v celkovom poradí sa posunul zo 14. na 12. pozíciu s odstupom vyše dve a pol hodiny na vedúceho Španiela Comu (-2:36:44).

Ako je Štefan Svitko spokojný s doterajším priebehom Dakaru? „Oveľa spokojnejší by som bol, keby som nedostal vo štvrtok hodinovú penalizáciu. Ale s tým už nič nenarobím. Ešte máme pred sebou polovicu pretekov, takže môžem momentálne umiestnenie ešte výrazne vylepšiť," uviedol pre denník Pravda. Práve vtedy prežíval najťažšie momenty: „Kontrolný bod som hľadal, no nepodarilo sa mi ho nájsť. Išiel som ďalej a dúfal, že to bude v poriadku. Nebolo. Horší moment zatiaľ nebol a azda ani nebude."

Foto: www.motoride.sk;"Dakar je nevyspytateľný, nie vždy všetko vyjde," tvrdí Ivan Jakeš;

Štvrtý muž vlaňajšieho ročníka Ivan Jakeš skončil v tento deň dvanásty. Člen NADD-RESS Adventure Teamu zaostal za Duclosom o takmer trinásť minút, priebežne postúpil o jednu priečku na 15. miesto (-3:24:04).

Ivan svoj najlepší výsledok dosiahol v stredajšej 3. etape, v ktorej obsadil ôsmu priečku. „Každý Dakar je náročný. Tento rok som možno trochu viac na motocykli, ale v podstate ide o klasickú dakarskú rutinu," hodnotil Jakeš svoje doterajšie pôsobenie v Južnej Amerike.

Foto: www.dakar.com;Príprava itinerára na ďalšiu etapu je nevyhnutnou súčasťou dakarského podujatia;

Sobota je dňom poskytujúcim pretekárom voľno, po ňom bude nasledovať zvyšných sedem etáp. Štyridsaťročného rodáka z Myjavy Jakeša zatiaľ obchádzajú technické i zdravotné problémy. „Motorka je vo veľmi dobrom stave, spravili sme štandardný servis, vymenili sme pneumatiky, olej, filter. Ja osobne som tiež v poriadku, trochu ma bolí palec, ale mám to ošetrené," pokračoval Jakeš.

Ivan Jakeš mohol byť na tom po šiestich etapách podstatne lepšie, nebyť penalizácie za neprejdenie jedného z kontrolných bodov. „Dakar je nevyspytateľný, nie vždy všetko vyjde. Skúšali sme to preveriť, či som naozaj netrafil kontrolný bod. Organizátori nám povedali, že nemáme právo nahliadnuť do ich GPS systému. Či som ho trafil alebo nie, je vraj 50 na 50," uviedol slovenský motocyklista, ktorého prioritným cieľom je skončiť v elitnej desiatke. „V pláne mám prísť do cieľa, chcem naďalej podávať štandardné výkony. Keď to všetko vyjde, tak by som sa mohol umiestniť do 10. miesta," zakončil Jakeš.

Foto: www.huffingtonpost.co.uk;Belgický motocyklový veterán Eric Palante, tretia obeť Rallye Dakar 2014;

Aj český jazdec David Pabiška stále stúpa poradím hore. Túto etapu dokončil ako 25. a patrí mu priebežné 19. miesto (-4:19:54).

Najlepšou ženou v štartovom poli je aj naďalej Španielka Laia Sanzová, ktorá sa so svojim motocyklom Honda CRF 450 Rally usadila na priebežnej dvadsiatej pozícii, hoci s takmer štyri a pol hodinovým odstupom za Comom (-4:26:06).

Foto: www.palante-dakar.be;Smrť jazdca sedlajúceho stroj zn. Honda CRF 450 X je zahalená hmlou pochybností;

Ku dňu voľna bolo vo výsledkoch klasifikovaných už o 88 jazdcov menej, medzi nimi aj český pretekár Jan Veselý, ktorý bol nútený odstúpiť v priebehu tretej etapy.

Tohtoročný Dakar si vyžiadal svoje prvé obete. Najskôr vo štvrtok 9. januára tragicky zahynuli po páde vozidla do rokliny dvaja členovia argentínskeho spravodajského tímu. Dvadsaťročný študent žurnalistiky Agustin Mina a jeho 51-ročný kolega Daniel Ambrosio neboli oficiálne akreditovaní. Preteky mapovali pre časopis Super Rally, ktorý o ich úmrtí informoval. Súčasťou posádky boli aj fotoreportéri - 31-ročný syn manažéra periodika Martin Delgado a 36-ročný Rodrigo de Quesada. Oboch previezli do nemocnice v Tucumáne. Príčina nehody nie je známa. „Spadli zo sto metrov vysokého útesu. Tí, čo sedeli vpredu, boli na mieste mŕtvi. Ostatní prežili," referoval Francisco Delgado.

Foto: www.dakar.com;Ford Ranger argentínskeho pretekára Lucia Alvareza;

AKO ZOMREL PALANTE?: Usporiadatelia Rallye Dakar v piatok ráno (10. januára) našli na trati mŕtveho pretekára. Ďalšiu obeť slávneho dobrodružstva. Avšak nie na trase šiestej etapy, ale na mieste „erzety" piatej. To znamená, že päťdesiatročný belgický motocyklista Eric Palante bol na mieste cez noc.

Palante bol na svojom jedenástom Dakare. Keď ho usporiadatelia našli, bolo už jeho telo bezvládne. Prípad bol odovzdaný súdnemu znalcovi oblasti Catamarca, ktorý ešte len určí príčinu smrti. Nedá sa teda zatiaľ stopercentne tvrdiť, že mal nehodu. Usporiadatelia navyše oznámili, že sa ich nesnažil privolať špeciálnym tlačidlom určeným pre prípad núdze. Vody pri sebe mal dosť, takže o totálnej dehydratácii súvisiacej s extrémnymi teplotami (47°C) asi tiež nemôže byť reč. Čo sa teda stalo? To môže odhaliť alebo aspoň naznačiť až pitva. Najohrozenejšou skupinou na Rallye Dakar sú práve motocyklisti a medzi obeťami slávnej púštnej súťaže je ich najviac. Vysokého rizika by si však mali byť všetci vedomí.

Foto: www.dakar.com;Bugina Optimus MD Rallye Francúza Pascala Thomassa atakuje hranicu prvej desiatky;

„Podpisujeme, že Rallye Dakar sa zúčastňujeme na vlastné nebezpečenstvo, za vlastnú zodpovednosť. Pokiaľ sa teda niekto zraní, alebo nebodaj príde o život, je to jeho osud. Nikto nemôže potom po usporiadateľoch žiadať žiadnu náhradu," upozorňuje český pretekár Jan Veselý.

Smrť jazdca so štartovým číslom 122 je ale predsa len zahalená v hmle pochybností. Ako je možné, že ho usporiadatelia nechali celú noc bez povšimnutia na trati? Trochu to pripomína scenár spred piatich rokov, kedy francúzskeho motocyklistu Pascala Terryho našli usporiadatelia spoločne s argentínskou políciou mŕtveho až po 48 hodinách. Ten si však vtedy privolal usporiadateľskú pomoc. Český jazdec Jan Veselý si na základe vlastných skúseností nový prípad nevie vysvetliť.

Foto: www.dakar.com;Čierne Mini legendárneho Stéphana Peterhansela sa drží medzi trojicou najlepších;

„V každom prípade usporiadateľ vie, kde sa motocyklista nachádza a vie aj o tom, či sa hýbe alebo nie. Je teda divné, že ho tam nechali nehybného cez noc a nikto na inkriminované miesto nevyrazil. Vychádzam z vlastnej skúsenosti. Zastavil som v púšti, pretože sa mi varil benzín v nádrži. Dvadsať minút som čakal, než motor vychladne, aby som dolial vodu. A usporiadatelia mi už volali, či som v poriadku. Preto si toto úmrtie nedokážem vysvetliť," uviedol Veselý.

ŚTVORKOLKY: Do cieľa šiestej etapy dorazili ako prvé dve štvorkolky značky Yamaha. O titul najúspešnejšie zabojoval poľský reprezentant Rafal Sonik, ktorý o 54 sekúnd predstihol Uruguajca Sergia Lafuenta. Práve Lafuent vedie priebežné poradie takmer o dvadsaťtri minút pred Sonikom, celkovo tretí je Ignacio Casale z Chile (-1:02:23).

Foto: www.bonverdakarproject.com;Tatra česko-slovenskej posádky Vrátný/Holáň/Miškolci sa drží na 17. pozícii;

Nástrahy prvej polovice tohto ročníka nezvládlo dvadsaťtri štvorkolkárov.

AUTOMOBILY: Všetci pretekári ráno už netrpezlivo čakali na štart. Tešili sa, až budú mať 424 kilometrov dlhú rýchlostnú skúšku za sebou a dočkajú sa dňa voľna v Salte. Víťaz tejto etapy Stéphane Peterhansel s Mini štartoval síce až za rýchlymi kamiónmi Kamaz, poradil si s tým však veľmi dobre. „Podkúril pod kotlom", motiváciou pre neho bola možno tiež hodinová penalizácia jeho rivala Carlosa Sainza z piatej etapy. V Salte slávil svoje 63. etapové víťazstvo, ktorým vyrovnal rekord ruského vodiča kamióna Kamaz Vladimira Čagina.

Foto: www.buggyra.com;Martin Kolomý s bratmi Davidom a Reném Kiliánovcami a ich Tatra Buggyra;

„El Matadore" Sainz sa s buginou SMG v tento deň chvíľu držal na čele, potom ho však neminuli technické a navigačné problémy. Skončil piaty a priebežne si drží šiestu pozíciu, aj vďaka penalizácii stráca na vedúceho Romu takmer dve hodiny. Jeho nádeje na víťazstvo sa zdajú byť mizivé.

V špeciálke veľmi dobre bojoval i Peterhanselov tímový kolega Nasser Al-Attiyah (skončil s bezmála trojminútovou stratou druhý), ale aj ďalší člen britskej stajne Mini Orlando Terranova (čo mu zaistilo výborné tretie miesto). V priebežnej klasifikácii vedie Roma pred Peterhanselom, na tretiu pozíciu sa však prebojovala Toyota juhoafrického jazdca Giniela De Villiersa (-40:54 min). Terranova je štvrtý, Al-Attiyah piaty.

Foto: www.kmracing.cz;Vďaka KM Racing Teamu je dnes už neexistujúca značka LIAZ stále súčasťou legendárneho Dakaru. Tak ako pred štvrťstoročím, v dobe svojej najväčšej slávy;

Deň voľna si medzi automobilovými konkurentmi neužilo 65 posádok. Chýbali medzi nimi i dve české: Petr Jerie (Isuzu) sa vzdal v priebehu piatej etapy, rovnako ako Josef Macháček (buggy Nissan MD Optimus), ktorého zradilo zadreté ložisko zadného kolesa.

KAMIÓNY: Po dvoch dlhých etapách mali tentoraz kamióny kratšiu špeciálku, merala iba 156 kilometrov a jazdcov v cieli delili iba minimálne časové rozdiely. Holanďan Gerard de Rooy s truckom Iveco, v cieli na siedmej priečke, splnil úlohu a udržal svoje postavenie lídra celkového poradia. „Erzeta" bola tiež príležitosťou pre jeho krajana Petra Versluisa, jazdiaceho s kamiónom MAN. Ráno z bivaku síce vyrážal až dvanásty, vynaložil však všetko svoje úsilie do výkonu a dosiahol etapové víťazstvo.

Foto: www.dakar.com;Tomuto ruskému kamiónu patrí v polovici pretekov výborné 2. miesto;

Druhý sa v cieli objavil Kamaz Rusa Andreja Karginova. Tretie miesto získal ďalší MAN (riadi ho Versluisov stajňový kolega zo zostavy Eurol/Veka MAN Rally Marcel Van Vliet), pričom štvrtú pozíciu ukoristil pre zmenu druhý kamión „zbornej" - tentoraz s obhajcom prvenstva Eduardom Nikolajevom.

V polovici súťaže sa za vedúceho De Rooya zoradili tri kamióny ruskej automobilky Kamaz - druhý je Karginov, tretí Nikolajev a štvrtý Sotnikov. Najlepším z českých kamiónov je tatrovka Aleša Lopraisa (figuruje na 6. priečke s bezmála jeden a trištvrte hodinovým mankom), z našich zástupcov je Jaroslav Miškolci, ako člen zostavy českého Bonver Dakar Project Teamu, sedemnásty. Róbertovi Kasákovi, štartujúcemu v britskej stajni RallyOZ s ďalším truckom Tatra, patrilo v tejto etape 49. miesto. Celkovo je až päťdesiaty prvý s priepastnou stratou takmer sto päťdesiatich hodín (-148:16:06).

Foto: www.loprais.cz;Tatra s Alešom Lopraisom, Sergeom Bruynkensom a Radimom Pustějovským je zatiaľ šiesta;

V súťaži kamiónov v druhej časti 36. ročníka už nebude pokračovať šestnásť posádok, medzi nimi aj tatrovka s poľskou posádkou, či liazka pod vedením Jaroslava Valtra, ktorú vyradil zadretý motor.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2014 V 6. ETAPE:
MOTOCYKLE:
7. Štefan Svitko (SK/KTM 450 RR, Oraving Slovnaft Team)
12. Ivan Jakeš (SK/KTM 450 RR, NAD-RESS Adventure Team)
25. David Pabiška (CZ/KTM 450 RR, SP Moto Bohemia Racing)

KAMIÓNY:
9. Loprais/Bruynkens/Pustějovský (CZ-BEL/Tatra T815-2, InstaForex Loprais Team)
11. Vrátný/Holáň/Miškolci (CZ-SK/Tatra T815, Bonver Dakar Project)
19. Tománek/Kašpárek/Kašpárek (CZ/Tatra T815-2, InstaForex Loprais Team)
21. Ardavičius/Nikizhev/Kaplánek (KAZ-CZ/Tatra T163, Bonver Dakar Project)
22. Vildman/Macík/Mrkva (CZ/LIAZ 111.154, KM Racing Team)
23. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra T815, Tatra Buggyra Racing)
49. Kasák/Watman (SK-GB/Tatra T815-2, RallyOZ.com)

PRIEBEŽNÉ PORADIE 36. ROČNÍKA RALLYE DAKAR 2014 PO 6. ETAPE (V POLOVICI SÚŤAŽE):
MOTOCYKLE:

1. Marc Coma (ESP/KTM)
2. Joan Barreda Bort (ESP/Honda)
3. Alain Duclos (FRA/Sherco)

12. Štefan Svitko (SK/KTM)
15. Ivan Jakeš (SK/KTM)

19. David Pabiška (CZ/KTM)

ŠTVORKOLKY:
1. Sergio Lafuente (URY/Yamaha)
2. Rafal Sonik (POL/Yamaha)
3. Ignacio Casale (CHL/Yamaha)

AUTOMOBILY:
1. Roma/Perin (ESP/Mini)
2. Peterhansel/Cottret (FRA/Mini)
3. De Villiers/Von Zitzewitz (ZAF/Toyota)

KAMIÓNY:
1. De Rooy/Colsoul/Rodewald (NLD/Iveco)
2. Karginov/Mokejev/devjatkin (RUS/Kamaz)
3. Nikolajev/Jakovlev/Rybakov (RUS/Kamaz)

6. Loprais/Bruynkens/Pustějovský (CZ-BEL/Tatra)
15. Vildman/Macík/Mrkva (CZ/LIAZ)
17. Vrátný/Holáň/Miškolci (CZ-SK/Tatra)
22. Tománek/Kašpárek/Kašpárek (CZ/Tatra)
25. Ardavičius/Nikizhev/Kaplánek (KAZ-CZ/Tatra)
39. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra)
51. Kasák/Watman (SK-GB/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri