Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Al-Attiyah ide na Dakar 2018 zvíťaziť

Thursday, 14. 12. 2017 - 19:00, Ľuboš Kašický   

Al-Attiyah ide na Dakar 2018 zvíťaziť

Krátko po novom roku štartuje ďalší ročník legendárneho diaľkového šialenstva. Medzi favoritov na víťazstvo patrí jednoznačne aj skúsený Nasser Al-Attiyah.


46-ročný Katarčan po troch rokoch s MINI štartoval už tento rok na Toyote. Dakarské dobrodružstvo 2017 síce nedokončil, no stihol aspoň vyhrať jednu etapu (celkovo už 25). Nasser Al-Attiyah a jeho francúzsky spolujazdec Matthieu Baumel majú však za sebou, aj napriek nevydarenému úvodu, veľmi vydarenú sezónu. Vo Svetovom pohári cross-country rally vyhrali súťaže v Saudskej Arábii, Katare, Kazachstane, Španielsku, Maďarsku, Poľsku aj v Maroku a zaknihovali už svoj tretí titul v rade! Takto nabudený odchádza teraz Nasser Al-Attiyah aj na blížiacu sa dakarskú rely 2018. „Môj cieľ je rovnaký, ako vždy. Idem na Dakar zvíťaziť," tvrdí sebavedomý Katarčan.

Toyota sa tento rok pripravovala naozaj poctivo. Vedľa pretekania Al-Attiyah spolu s inžiniermi z belgického Overdrive a s tímom Toyota Gazoo Racing usilovne na juhu Afriky pracovali na vylepšení vozidla. Po dvanástich mesiacoch sa tak Toyota Hilux vracia do Peru úplne zmenená a odhodlaná víťaziť.

dak08.jpg

Počas vývoja venovali špeciálnu pozornosť novému podvozku s väčším odpružení všetkých štyroch kolies. Hilux zmenil aj umiestnenie motora, ktoré teraz umožňuje lepšie rozloženie hmotnosti. Či sa však vývoj naozaj vydaril uvidíme už začiatkom januára, kedy Hilux nastúpi proti silným súperom v dakarskej rely.

Jubilejný 40.ročník Dakaru sa vracia do Peru a na piesku sa pôjde až päť etáp. A práve toto by mohla byť výhoda pre Al-Attiyahu, ktorý je považovaný za najlepšieho pilota v pieskových dunách. „Priviesť Toyote jej prvé víťazstvo na Dakare by bolo pre mňa najväčším úspechom mojej kariéry," netají Katarčan, ktorý Dakar už dvakrát vyhral (2011 na VW, 2015 na MINI).

dak03.jpg

Tento rok sa ide znova cez tri krajiny - Peru, Bolíviu a Argentínu. Prvá etapa štartuje 6.januára v Lime a víťazov budeme poznať v sobotu 20.januára 2018 v Cordobe. Okrem Al-Attiyahu bude s Toyotou štartovať aj Giniel de Villiers, no silných súperov budú mať rozhodne v posádkach továrenského Peugeotu, kde nasadili zasa Peterhansela, Sainza, Loeba a Despresa. Medzi favoritov na víťazstvo určite treba rátať aj Nani Romu a Mikku Hirvonena na vozidlách MINI. Pre nás je však najzaujímavejšia posádka Martin Prokop a Jan Tománek, ktorý tentoraz vyštartujú na Forde.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri