Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Aký bude vplyv BREXITu na F1?

Friday, 01. 07. 2016 - 07:09, Ľuboš Kašický   

Aký bude vplyv BREXITu na F1?

Názory na odchod v Británia z EU sa rôznia aj v paddocku formuly jeden. Ostanú britské tímy v Anglicku?

Pred týždňom si občania Veľkej Británie v referende tesnou väčšinou odhlasovali odchod z Európskej úniu a rozdelili spoločnosť na dva tábory. V podobnom duchu sa o tom rozpráva aj v paddocku formuly jeden, pretože väčšina tímom sídli práve v Anglicku a krátko po referende nikto presne nevie odhadnúť čo to pre nich bude znamenať.

01b.jpg

Libra po referende klesla na 30-ročné historické minimá a znamená momentálne pre britské tímy vyššie náklady a teda straty. „V dlhodobom horizonte sa to vyrovná," vyjadruje sa ex-pilot Marc Surer. Za Brexit hlasoval aj Bernie Ecclestone, ktorý tvrdí, že to na F1 nebude mať zásadný vplyv. „Je to najlepšia vec pre Britániu. Mali by sme si vládnuť sami," povedal 85-ročný Ecclestone pre britský Mirror. „Ak chcete niečo predať a je to dobré, tak ľudia nepozerajú, či je to z Číny, Talianska, či Nemecka. Ľudia to aj tak kúpia."

q-merc-2.jpg

Ecclestonovo tvrdenie je, ako vždy, sebavedomé. No napríklad šéf McLarenu, Ron Dennis, vníma Brexit ako zlú vec pre Anglicko a jeho McLaren. Dennis si myslím, že to ohrozí pracovné miesta, investície a celú ekonomiku krajiny.

01a.jpg

Christian Sylt z AutoWeeku zasa vraví, že pre šport je to výhra, pretože aj tak sa väčšina obchodov v športe viaže na dolár.

Či teda na Ostrovoch ostatnú všetky tímy, ktoré sídlia v Anglicku aj naďalej, to ukáže čas. Každopádne to nesmrteľného Bernieho nakoplo, aby začal znova riešiť prerozdeľovanie príjmov v F1. Force India a Sauber podali pred časom sťažnosť na Európskej komisii proti spôsobu prerozdeľovania príjmov, no celý systém je zablokovaný do roku 2020. Ecclestone však chce zmluvy znova otvoriť a, verte neverte, tvrdí, že chce preskúmať, ako by sa dali príjmy férovejšie prerozdeľovať medzi všetky tímy. Vzorom mu je Premier League, kde to majú premyslene lepšie.

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri