Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Zomrel Andrew Cowan

Friday, 18. 10. 2019 - 11:44, Ľuboš Kašický   

Zomrel Andrew Cowan

Starší si ho pamätajú hlavne z čias, keď šéfoval tímu Mitsubishi Ralliart Europe, za ktorý Tommi Mäkinen vyhral v rokoch 1996-99 štyri majstrovské tituly WRC v rade.

 

Rodák z malého hraničného mestečka Duns v Škótsku (13.12.1936) miloval autá a preslávil sa hlavne ako vynikajúci pretekár diaľkových automobilových súťaží. Na prelome 60-tych a 70-tych rokov päťkrát vyhral diaľkovú rely v Austrálii a v roku 1978 dokonca zvíťazil v najdlhšej diaľkovej rely sveta, 32-tisíc kilometrovom Maratóne Južnej Ameriky. Okrem týchto vášnivých úspechov v automobilových súťažiach treba zmieniť, že bol aj osobným priateľom legendárneho Jimmy Clarka.

andrewcowan-896x504.jpg

Začiatkom 80-tych rokov spolu s Dougom Stewartom založili Ralliart Europe (1983), ktorý zastupoval japonskú značku Mitsubishi v Majstrovstvách sveta a iných športových aktivitách. Na báze úspešného modelu Mitsubishi Galant neskôr prišiel legendárny model Mitsubishi Lancer s ktorým značka oslavovala najväčšie úspechy. Okrem lietajúceho Fína Tommi Mäkinena na tomto aute jazdili aj Richard Burns, Francois Delecour, či Freddy Loix.

mits-ss1-7tm.jpg

Pod vedením Cowana nasadzoval tím Mitsubishi Ralliart autá aj na slávnu dakarskú rely, kde s modelom Mitsubishi Pajero vyhrali Dakar slávne mená ako Hubert Auriol, Bruno Saby, Kenjiro Shinozuka, Luc Alphand, Jutta Kleinschmidtova a tiež veľký Stephane Peterhansel (hneď 3x po tom, čo presedla z motorky do auta).

Andrew Cowan sa po odchode z motoristického športu (2005) venoval farmárčeniu, kde na spravoval 700 hektárov pôdy v škótskom Berwicku. Zomrel vo veku nedožitých 83 rokov v kruhu svojej rodiny 15.októbra 2019. R.I.P.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri