Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Zaneti na pódiu Rallye Tatry 2019

Tuesday, 07. 05. 2019 - 15:48, Public relations   

Zaneti na pódiu Rallye Tatry 2019

História ukazuje, že je asi úplne jedno, aký termín si organizátori Rallye Tatry zvolia, počasie si aj tak bude hrať svoju hru. Nebolo tomu inak ani tento rok. Poveternostné podmienky preverili pripravenosť súťažiacich vo všetkých oblastiach. V máji sneh na Slovensku? Úplne v pohode, veď je to Rallye Tatry. Svojej povesti „pretekov na gumy“ neostala nič dlžná. Správna voľba pneumatík a nastavenia vozidla bola základným kameňom úspechu. A bratom Melichárkovcom to vyšlo výborne.

Tibor Szabosi;c30i3652-15.jpg

Aj keď predpovede hovorili o daždi už v prvý súťažný deň, opak bol pravdou. Príjemné, slnečné počasie vytvorilo výborné podmienky a k rýchlostným skúškam prilákalo tisícky divákov. Posádky sa pripravili na sedem rýchlostných skúšok. „Starú dobrú“ RS Šuňavu a RS Bystré si mali zopakovať tri krát. Čerešničkou na torte bol nočný mestský okruh. Jaro s Erikom začali presne tak, ako to mali v pláne. Po RS Šuňava 1 sa usadili medzi špičkou priebežného poradia s tretím najrýchlejším časom a stratou na vedúceho Grzyba iba 5 sekúnd. Kto chlapcov pozná vie, že sa nikdy neuspokoja s nejakým „sekundovaním“. Sú to pretekári srdcom aj dušou, k čomu jednoznačne patrí chuť vyhrávať.

Tibor Szabosi;asf-2223-2.jpg

Túto chuť uspokojili hneď v nasledujúcej RS Bystré 1. Aj keď tesne, ale predsa, výborným výkonom získali „skalpy“ rýchlej konkurencie a na svoje konto si pripísali absolútne najrýchlejší čas. Šuňava 2 a Bystré 2 znamenali tretí a štvrtý najrýchlejší čas. Čo je však podstatnejšie, Jaro s Erikom si zvýšili náskok pred prenasledovateľom Ondřejom Bisahom na 26,3 sekundy. Všetko fungovalo výborne, po každom servise odchádzali bojovať stále viac a viac motivovaní. Absolútne víťazstvo rýchlostnej skúšky si zopakovali na RS Bystré 3. Pred posledným meraným mestským úsekom mali poistené priebežné druhé miesto celkového poradia náskokom takmer 30 sekúnd. V nočnej skúške si Jaro nezapol prídavnú svetelnú rampu. Tempom, ktorým preháňal svoju Fiestu RS WRC, tomu už ani nevenoval pozornosť. Aj bez doplnkových svetiel zajazdil 5. najrýchlejší čas. Sobotnú etapu ukončila posádka Zaneti Motorsport na výbornom druhom mieste celkového poradia.

Tibor Szabosi;asf-2609-4.jpg

Nedeľné ráno privítalo všetkých dažďom. Nie však takým, aby bola voľba pneumatík úplne jasná. „Rezaný slick“ alebo „mokré“? Otázka ako od Hamleta, ktorá mohla rozhodnúť medzi „životom a smrťou“, v prípade Zaneťákov medzi úspechom a neúspechom. A rozhodnutie bolo zase správne. „Mokré“. Staronová RS Magura 1 v spojení s dobrou voľbou priniesla tretí a RS Tatranská 1 štvrtý najrýchlejší čas. Podmienky boli viac ako náročné. Mokro, miestami aj sneh, teploty tesne nad 0 stupňov. Drobné zmeny v nastavení priniesli svoje ovocie okamžite. Chlapci si pripísali na svoje konto v poradí už tretie absolútne prvenstvo v meranom úseku na RS Magura 2. Pred poslednými dvoma skúškami bol náskok 41,9 sekundy pred Grybom, ktorý sa medzičasom prebojoval na tretiu pozíciu, v celku „pohodlný“. Martin Kočí a Grzegorz Grzyb bojovali aj o etapové body a tento súboj bol veľmi tesný. Aj preto Jaro a Erik vedeli, že posledné dve skúšky môžu priniesť čokoľvek. Ale nepriniesli. Prekvapenie pre väčšinu pretekárov prinieslo rozhodnutie usporiadateľov, ktorí nariadili voľný prejazd posledného meraného úseku, ktorý sa tak stal nemeraným. Je pravdou, že zodpovednosť je na ich pleciach a preto treba každé ich rozhodnutie rešpektovať, ale...je to predsa rely...

Tibor Szabosi;c30i6431-15.jpg

Jaroslav a Erik Melichárkovci prišli na slávnostnú rampu ako druhá absolútne najrýchlejšia posádka 46. ročníka Rallye Tatry, čo je naplnením plánov pred týmto úžasným a náročným podujatím. Gratulácie a obrovské uznanie však patrí všetkým súťažiacim, ktorí sa postavili na štart v týchto náročných podmienkach.

Tibor Szabosi;c30i5442-18.jpg

Na výborný výsledok z Tatier sa určite pokúsi nadviazať aj Ivan Mutňanský, ktorý sa so svojim Mitsubishi Lancer Evolution X R4 vyberie už tento víkend bojovať na kopce. Ich cesty povedú do poľskej Zaluže, kde sa uskutoční 45. Bieszczadzki Wyścig Górski. Podujatie, ktoré je zaradené do Majstrovstiev Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu, FIA CEZ, poľských majstrovstiev, ale aj FIA IHCC.

Tibor Szabosi;c30i3329-11.jpg

Ďakujeme za podporu, ktorú nám prejavujete a zároveň vás pozývame do Poľska.

Peter Baran, Zaneti Motorsport

Tibor Szabosi;c30i7181-14.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri