Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Zabudnime na mokrú Alabamu. Pred nami je Indianapolis

Tuesday, 24. 04. 2018 - 13:18, Ľuboš Kašický   

Zabudnime na mokrú Alabamu. Pred nami je Indianapolis

Dva dni sa jazdili preteky americkej IndyCar v Alabame. Postaral sa o to dážď.


Vrcholom pretekov monopostov za veľkou mlákou býva každoročne 500 míľ Indianapolis na Starej tehelni. Tejto májovej oslave rýchlosti na najstaršom motoristickom podujatí na svete sa musí všetko podriadiť. Prvú štvrtinu sezóny IndyCar preto uzatvorili víkendové preteky v Alabame.

b07.jpg

Podľa plánu sa malo jazdiť v nedeľu, no pre silný dážď museli preteky po 22.kolách zastaviť a pokračovalo sa v pondelok. Počasie síce nebolo oveľa lepšie ani potom, ale aspoň nepršalo. Teda aspoň nie v úvode.

b05.jpg

Dĺžka pretekov bola vypísaná na 82 kôl a v pondelok na pilotov čakala ešte väčšina. Do druhej časti vyrazili podľa poradie po nedeľňajšom prerušení z depa. Viedol Josef Newgarden (Penske) pred Sebastianom Bourdaisom (Dale Coyne) a Hunterom-Reayom (Andretti Autosport).

b08.jpg

Úradujúci šampión z tímu Rogera Penskeho a jeho motor Chevy poriadne popreháňal konkurenciu od Hondy. Dlho sa za ním statočne držal hviezdny Bourdais, no asi dvadsať minút pred koncom začalo pršať znova a začala sa ruleta s pneumatikami. Otázkou bolo, či dážď zosilnie a treba prezuť, alebo ustane a lepšie bude vyčkať a trochu zariskovať na suchých gumách.

b03.jpg

Newgarden mal výhodu asi pätnásť sekundového náskoku a tak sa rozhodol, že prezuje ako prvý. Prepadol sa na 5-6 miesto a chvíľu to vyzeralo, že mal ešte počkať. Vedenie prevzal Bourdais, ktorý sa rozhodol zariskovať. Dážď však zosilnel a keď sa Francúz už ledva držal na trati a Newgarden jeho náskok sťahoval, rezignoval aj pilot tímu Dale Coyne.

b02.jpg

Seb Bourdais však váhal pridlho a jeho náskok sa úplne rozplynul. Po návrate s mokrými pneumatikami sa ocitol na piatom mieste a v závere bol rád, že odolal aspoň útoku Scotta Dixona (Ganassi). Z víťazstva sa tak radoval Josef Newgarden (Penske), ktorý sa vďaka tomu prehupol aj do čela priebežného poradia série IndyCar 2018. Na druhom mieste došiel Ryan Hunter-Reay (Andretti) a tretí James Hinchcliffe (Schmidt Peterson).

b10-race-results.jpg

Celý cirkus IndyCar sa teraz sťahuje už na Indianapolis, kde najprv 12.mája odjazdí preteky na okruhu a potom už prebehnú tréningové a kvalifikačné jazdy, aby sme mohli v poslednú májovú nedeľu oslavovať víťaza 102.ročníka slávnej päťstomíľovky.

b06.jpg

b04.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri