Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Z potápača letec – Tänak lieta Argentínou

Saturday, 28. 04. 2018 - 07:08, Ľuboš Kašický   

Z potápača letec – Tänak lieta Argentínou

Ak sa lídri priebežného poradia, Sebastien Ogier a Thierry Neuville, na rýchlej argentínskej šotoline cítili ako zametači, tak Estónec Tänak im ukázal ako sa čistí trať od súperov.

 


Ani hlúpa chyba v úvodnej piatkovej rýchlostke bývalého „potápača" nespomalila. „Trafil som kameň a roztočil som sa. Niečo sa asi poškodilo na riadení, lebo som to cítil na zvyšných úsekoch," hneval sa na seba Ott Tänak. Pilot Toyoty však aj s takýmto autom zajazdil dva najrýchlejšie časy v nasledujúcich meraných úsekoch prvej sekcie a po servise pridal popoludní ďalšie tri vyhraté eresky zo štyroch. Z ex-potápača sa jednoznačne stal letec a suverénne vyletel do čela priebežného poradia.

toy-tanak.jpg

Ak ráno Tänak chyboval, tak Ogier zajazdil najlepší čas. Potom sa to však otočilo. „Idem na limite," krútil hlavou úradujúci šampión, ktorý sa však aj napriek tomu stále viac prepadal v poradí. „Neurobili sme žiadnu chybu a skutočne idem, ako najlepšie vieme. Ott však na trati lieta! Ide fantasticky. Stále však máme šancu minimálne na druhé miesto," skladal si fakty dokopy pred druhou etapou Ogier, ktorý nocoval na piatom mieste.

ms01-12.jpg

Estónec na toyote nadelil všetkým súperom minimálne 20-30 sekundovú stratu a len o niečo lepšie, ako Ogier bol na tom Neuville. Pilot tímu Hyundai nocuje na treťom mieste so stratou 28 sekúnd. „Cieľom bolo nestratiť kontakt s čelom súťaže a to sme splnili," utešoval sa Belgičan. „Bola to trochu lotéria s gumami. Zvolili sme tvrdé a čakali, ako na tom budeme."

hy06-2.jpg

Na druhé miesto vyletel Kris Meeke so svojim citroenom C3 WRC. Ír znova ukázal rýchlosť, no všetci budeme tŕpnuť, či neukáže aj svoju druhú „prednosť" - chybovosť. „Napriek ťažkému štartu sme udržali tempo aj konzistentnosť. Na posledných šiestich kilometroch sme išli na defekte predného kolesa a vďaka Michelinom sme udržali pozíciu," bilancoval deň Meeke.

ci02-7.jpg

Defekt popoludní mal aj Mikkelsen, ktorý v prvej sekcii nejaký čas viedol. „Na šestke sme mali defekt a potom som mal stále v hlave, že už nesmieme dostať ďalší, lebo nemáme ďalšiu rezervu," prežíval to príliš Nór, ktorý sa vďaka tomu prepadol na siedme miesto s minútovou stratou.

toy-latvala-1.jpg

Ešte viac smoly mal však Jari-Matti Latvala, ktorý svoju toyotu musel zastaviť už na treťom úseku, keď trafil kameň a poškodil auto. Ukázalo sa, že poškodenie je vážnejšie, než myslel a zo súťaže nakoniec odstúpil. „Je to veľká škoda, lebo z auta som mal výborný pocit. Trafili sme však kameň, ktorý sme nevideli v tieni a poškodili sme pravý predný záves aj motor. Nuž v Argentíne je to tak. Je tu množstvo kameňov a buď máš šťastie, že žiadny netrafíš, alebo dopadneš, ako ja," smútil Fín, ktorému sa sezóna nedarí a dostáva sa do závesu kolegu Tänaka.

toy01-7.jpg

Vo WRC2 znova kraľuje továrenský tím Škoda Motorsport, ktorý teraz do pozície jednotky nasadil úradujúceho šampióna Pontusa Tidemanda. Úspešne mu však kontruje aj mladý Kalle Rovanpera na druhom mieste. Najlepší Ford na treťom mieste stráca na Tidemnada už minútu.

sp-8445.jpg

V sobotu pokračuje druhá etapa argentínskej rely sedmičkou ďalších meraných úsekov (147 ostrých km). Uvidíme, kto vydrží najlepšie s nervami a v šialenom tempe urobí najmenej chýb. Kvôli časovému posunu to zasa budeme vedieť až v noci.

Výsledky argentínskej rely 2018 po 1.etape:
1. Ott Tänak / Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 1:30:38.6
2. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroen DS3 WRC) +22.7
3. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +28.6
4. Dani Sordo / Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +29.5
5. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +36.4
6. Craig Breen / Scott Martin (Citroen DS3 WRC) +41.2
7. Esapekka Lappi / Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +58.5
8. Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +1:07.9
9. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +1:10.3
10. Teemu Suninen / Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +1:33.7

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri