Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Vzácne polodrahokamy pre víťazov

Saturday, 20. 07. 2019 - 14:01, Ľuboš Kašický   

Vzácne polodrahokamy pre víťazov

Nad Dobšinou sa popoludní rozpršalo a druhá súťažná jazda je prerušená. Pokiaľ dážď ustane a my dokončíme dnešné tréningové jazdy, tak si niečo povedzme o vzácnych polodrahokamoch, ktoré zdobia tohtoročné ceny pre víťazov.

 

Mesto Dobšiná sa od nepamäti spájaná s baníctvom. V šestnástom až osemnástom storočí sa tu ťažila meď a strieborné rudy. Neskôr, v devätnástom storočí mesto rozkvitalo pri ťažbe kobaltovo-niklových rúd, ktoré na svetových trhoch prudko rástli. Okolité Slovenské Rudohorie je mimoriadne bohaté na viaceré cenné suroviny či nerasty a práve to stálo na začiatku myšlienky pripraviť pre víťazov XXXVI. ročníka Dobšinského kopca 2019 vzácne a vskutku mimoriadne ceny.

Tibor Szabosi;asf-0427-6.jpg

Organizačný výbor Dobšinského kopca spolu s mestom Dobšiná nechali vyrobiť ceny z polodrahokamov, ktoré sú osadené do dreva a do skla. Vzácne kamene boli špeciálne vyťažené pre tento účel v dobšinských baniach Július a Michal. Jedná sa o polodrahokam jaspis, ktorý prináša duchovný jas a o kameň fuchsit, ktorý je medzi baníkmi považovaný za kameň zdravia a pohody. Po špeciálnom opracovaní vznikla nádherná trofej, ktorá od nedele bude zdobiť vitrínu nového víťaza pretekov.

Tibor Szabosi;asf-0448-3.jpg

Sledujte nás aj ďalej na našej webovej stránke www.dobsinskykopec.com, ako aj na našom profile na FB.

Tibor Szabosi;asf-0444-2.jpg

Tibor Szabosi;asf-0447-5.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri