Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Vstúpi Andretti Autosport do F1?

Thursday, 09. 11. 2017 - 12:05, Ľuboš Kašický   

Vstúpi Andretti Autosport do F1?

Michael Andretti pripustil, že má ambíciu posunúť svoj tím do majstrovstiev sveta F1, kde je meno Andretti stále populárne. Kedy sa tak stane?


Všetci sme koncom mája sledovali, ako sa bude dariť Fernandovi Alonsovi na legendárnych pretekoch 500 míľ v Indianapolis. Španiel prostredníctvom Hondy, ktorá dodáva (do konca roka) motory McLarenu mohol využiť štartovať v tíme Andretti Autosport, ktorý za oceánom v IndyCar jazdí tiež na motoroch Honda. Americké pravidlá nie sú však tak šialene prehnané, ako v F1 a Honda tam oslavuje úspechy. Ako to dopadlo s Alonsom vieme. Španiel 15 kôl pred koncom odstúpil z čela pre poruchu motora! Nás však teraz zaujíma tím slávneho mena.

in07.jpg

Šéfom tímu je aj nám dobre známy Michael Andretti, ktorý to v F1 skúsil práve v tíme McLaren v sezóne 1993, kedy bol tímovým kolegom Ayrtona Sennu. Bola to však katastrofa a Američan sa radšej vrátil do IndyCar, kde patril medzi najväčšie hviezdy (a to v tej dobe keď jazdil ešte aj jeho otec Mario Andretti (77)).

Po turbulentnom období v americkej formule sa to nakoniec vykryštalizovalo tak, že Michael Andretti prevzal napokon úplnú kontrolu na bývalým tímom Barry Greena a od sezóny 2009 nesie už meno Andretti Autosport.

in09.jpg

Tím je naozaj úspešný, o čom svedčí aj päť víťazstiev v Indy500, či štyri majstrovské tituly. Dá sa povedať, že sa zaradil už medzi velikánov, akými sú Penke a Ganassi. Navyše Andretti nasadzuje autá aj vo Formule E a v americkom relykrosovom šampionáte. So vstupom amerických majiteľov do F1 preto logicky vyplynula otázka, či tento úspešný americký tím nepomýšľa na vstup do F1.

„Máme vždy oči otvorené. Bolo niekoľko dohôd, ktoré to naštartovali, ale potom odstúpili. Vstúpiť do F1 bez podpory ďalších partnerov si nemôžeme dovoliť," povedal Michael Andretti pre DW Motorpsort, čím pripustil, že o vstupe do F1 naozaj uvažujú. Tak snáď sa im podarí nájsť silných partnerov s ktorými by sa mohlo meno Adretti do F1 naozaj vrátiť v plnej paráde.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri