Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Vo formule E útočia automobilky

Sunday, 24. 11. 2019 - 14:19, Ľuboš Kašický   

Vo formule E útočia automobilky

Úvodným dvojkolom v saudskoarabskom Riyadhe začal nový ročník Formule E. Do čela Pohára konštruktérov vyskočil debutujúci tím Mercedes.

 

Do šiestej sezóny elektrickej formuly budúcnosti vyštartovalo 24 monopostov vrátane továrenských tímov Mercedes, Audi, Porsche, BMW, DS, Jaguar, či Nissan. Prvýkrát bude mať FE nielen kompletné štartové pole, ale počet e-Prix sa rozšíril už na štrnásť pretekov. V novej sezóne pribudli do kalendára preteky v Južnej Kórei a Jakarte. Premiéru má tím Porsche a Mercedes tím, ktorý vlani štartoval ako HWA, už štartuje prvýkrát oficiálne ako Mercedes– Benz EQ. Zo známejších mien v štartovej listine znova vidíme Buemiho, Frijnsa, Vandoorna, di Grassiho, Massu, Abta, Vergna, Lotterera, či Wehrleina. Tento rok k ním prvýkrát pribudol aj Brendon Hartley.

fe-grid2020.jpg

Po vlaňajšej decembrovej premiére hostil Riyadh e-Prix už druhýkrát a hneď usporiadal dvojkolo. Sezónu odštartoval už v piatok 22.novembra prvý závod, kde sa z piateho miesta na štarte dokázal postupne v závere pretekov dostať do čela skúsený Sam Bird. Angličan vyhral úvodné preteky sezóny a je jediným, ktorému sa doteraz podarilo vyhrať aspoň jedny preteky v každej z doterajších šiestich sezón FE. „Bol som sklamaný, že som nezískal pole, lebo tím mi dal výborné rýchle auto,“ povedal v cieli prvých pretekov pilot tímu Virgin, ktorý je zákazníckym tímom Audi. „Po vlaňajšej náročnej sezóne som zmenil prístup. Zmenil som životosprávu a s autom, ktoré má potenciál sa už teším na druhé preteky.“

r2-3258.jpg

Bird však v sobotu svoje víťazstvo nezopakoval. V pretekoch kolidoval s jaguarom Mitcha Evansa a skončil na bariére. Naopak z víťazstva sa radoval premiérovo Alexander Sims, ktorý získal pole position už v prvých a potom aj v druhých pretekoch. BMW sa tak radovalo v Riyadhe podobne, ako vlani. Druhým miestom dokonca triumf BMW potvrdil aj mladý Nemec Max Gunther. Toho však po pretekoch penalizovali po predbiehaní za safety carom a klesol až mimo body na jedenáste miesto.

Na pódium sa v oboch úvodných pretekoch dostal tím Mercedes, keď po treťom mieste v piatok pridal tretie miesto aj v sobotu Stoffel Vandoorne. Tím Mercedes sa po vyrovnanom vstupe do sezóny (de Vries skončil v prvých pretekoch šiesty) dostal do priebežného vedenia Pohára konštruktérov pred tímy Virgin (Audi) a BMW Andretti.

b4i4398.jpg

Lídrom šampionátu je Alex Sims o päť bodov pred Vandoornom a deväť bodov pred Birdom. Šampionát Formule E teraz čaká prestávka až do osemnásteho januára, kedý sa pôjde druhá ePrix novej sezóny v Santiago de Chile.

b2-5212.jpg

l5r3649.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri