Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Predstavujeme

Vitajte

Tuesday, 01. 05. 2007 - 21:50, Alexander Štefuca

Vitajte

Vitajte v galérii momentiek motoristického športu. Vitajte na vernisáži, ktorá sa nikdy neskončí, lebo kým sa budú točiť kolesá rýchlych strojov, v ich blízkosti budú vždy ľudia, ktorí vytrvalo zaznamenávajú výkony motoristických športovcov.

Medzi týchto vášnivých milovníkov pohybu už dlhé roky (vlastne vyše dve desaťročia) patrí Tibor Szabosi. Vždy sa objaví ako prízrak – sotvakto vie, kedy prišiel, málo kto vie, odkiaľ vlastne prišiel, no so stopercentnou istotou ho nájdete každý víkend plížiť sa depom, či trpezlivo stáť na trati. Tibor jednoducho patrí ku koloritu slovenských pretekov ako vôňa spáleného oleja, pestrá štartová rampa či čiernobiela šachovnicová vlajka. A práve farby zvolil za svoj výrazový prostriedok. Najskôr však potreboval spoznať automobilovú techniku i ľudí, ktorí si sadajú za volant kopcových, okruhových či rally špeciálov. Rovnako pozorne sledoval aj odhodlané výkony mladých motokárových nádejí. Všetko sa snaží už roky mapovať jediným spôsobom – fotografovaním.



Úžasný pohyb a napätie z očakávania – dobrého i zlého – zachytáva v zlomku sekundy. Je jedným z tých lovcov, ktorí stlačením spúšte nezískajú nič viac, len okamih. Okamih, v ktorom je vyjadrené plné nasadenie – ľudské i technické. A v tom je práca fotografov obdivuhodná – čakať dlhé hodiny pri trati na ten správny okamih. Iste, dnes už týmto špecialistom pomáha vyspelá technika, ale aj k nej sa musel Tibor dopracovať postupne. A možno by dnes jazdil na krajšom aute, ba dokonca i lepšie býval, keby sa zavčasu vyliečil z tejto vášne.

Ja mu však želám, aby ho táto vášeň nikdy neopustila, aby to bola rovnako beznádejná diagnóza, akou je diagnóza pretekár. Dá sa tlmiť, dá sa nasilu potlačiť, ale nikdy sa nebude dať stopercentne vyliečiť. Lebo taká je

DIAGNÓZA FOTOGRAF.


Alexander Štefuca
motoristický novinár
aktívny copilot



Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri