Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Vettel udržal za sebou Bottasa a vyhral druhú veľkú cenu za sebou!

Sunday, 08. 04. 2018 - 19:08, Ľuboš Kašický   

Vettel udržal za sebou Bottasa a vyhral druhú veľkú cenu za sebou!

Tie hry s pneumatikami vo formule jeden nám už začali liezť na nervy a prestávali sme sa v tom orientovať. Teraz to však konečne zafungovalo a vďaka variabilite stratégii sme videli napínavé preteky v Bahrajne.

 


Základ na zaujímavé preteky postavil včera úradujúci majster sveta, Lewis Hamilton, ktorý nielenže skončil v kvalifikácii až štvrtý, ale navyše päť trestných miest na rošte za výmenu prevodovky ho odsunulo dozadu. Ak chceli v Mercedese zastaviť „červených", ktorí sa usalašili v prvom rade na štarte, tak museli použiť šedé bunky.

str03-1.jpg

A tak zatiaľ čo všetci pred Hamiltonom vyštartovali do pretekov na supersoftoch, tak Hamilton štartoval na tvrdších softoch. To znamenalo, že vydržal na trati až o osem kôl dlhšie, ako Vettel, Bottas i Räikkonen a v polovici pretekov sa objavil na čele. Keď jeho žlté softy úplne odišli, tak prezul na biele medium a aj vo Ferrari už chlapcom došlo, že Mercedes ide na jednu zastávku. „Červení" sa preto rozhodli, že Räikkonena pošlú na rýchlejšie kola v dvojzastávkovej stratégii a Vettela si nechajú podľa toho, ako sa bude Hamilton približovať.

fe12-6.jpg

Keď Hamilton stiahol rozdiel pod čas potrebný na PIT STOP, tak na druhú zastávku Vettela už nebol priestor a Nemec sa rozhodol skúsiť ísť až do cieľa na softoch! A to znamenalo 39 kôl! O desať viacej, ako absolvoval počas prvého stintu Hamilton! „Rozhodnutie Mercedesu nás dostalo pod tlak," priznal v cieli Vettel. „Bolo nám jasné, že ma dobehne. Museli sme sa však pokúsiť to už ustáť. Druhá zastávka by znamenalo porážku."

fe08r.jpg

Vettel teda našľapoval do zákrut ako baletka, aby šetril gumy, ale mercedesy sa aj tak rýchlo približovali. V predposlednom kole prišiel Bottasov útok, no Vettel ho dokázal odraziť. Fín už nemal veľa príležitostí a sami „ferraristi" sa nestačili v cieli čudovať, že to Nemec ustál! „Tieto gumy ma doviezli k víťazstvu!," zavýjal od radosti do vysielačky vlk Vettel. Podarilo sa mu udržať za sebou obidva mercedesy a vyhral už druhú tohtoročnú veľkú ceny v úvode sezóny!

„Išli sme na tvrdšej sade a verili, že to bude stačiť. No nestačilo," konštatoval Bottas, ktorému asi budú vyčítať, že sa do toho neoprel viac. Veľký kus straty na Vettela ukrojil aj Hamilton, no na lepšie, ako tretie miesto to dnes nestačilo. „Štartoval som z deviateho miesta a preto tretie miesto je ok," tváril sa spokojne Angličan.

str04-1.jpg

Prekvapením pretekov bolo štvrté miesto nováčika Pierra Gaslyho na STR s motorom Honda! Áno, dobre vidíte. S motorom Honda! Najlepší McLaren s motorom Renault došiel s Alonsom až ako siedmy! A to nebolo jediné príjemné prekvapenie vo výsledkoch. Na body dosiahol, vďaka pneu stratégii, aj Marcus Ericsson so zaznávaným monopostom sauber-ferrari! Naopak úplne prepadli williamsy, ktoré došli do cieľa na posledných dvoch miestach!

mcl01-11.jpg

Smutný víkend zažili v Redbulle, keď ich obidve vozidlá skončili už v druhom kole! Verstappen najprv nešikovne predbiehal Hamiltona a rozrezal si ľavú zadnú pneumatiku. Stalo sa to v úvode druhého kola a kým došiel do depa, tak poškodil auto. Súbežne s ním odstúpil aj Daniel Ricciardo, ktorému nečakane úplne zlyhala elektronika.

rb03-11.jpg

Najdramatickejšou udalosťou veľkej ceny bola druhá zastávka Kimi Räikkonena (ferrari), ktorému predčasne zasvietila zelená. Fín vyštartoval, no nevšimol si, že zadné ľavé koleso nielenže nevymenili, ale zrazil aj mechanika, ktorému zlomil ľavú nohu. Räikkonen okamžite zastavil o niekoľko metrov ďalej a z pretekov odstúpil. Mechanika odviezli do nemocnice. Kde mu zlomenú nohu ošetrili.

res-final-1.jpg

Po dvoch veľkých cenách je teda poradie: Vettel 50 bodov, Hamilton 33, Bottas 22, Alonso 16, Raikkonen 15, Hulkenberg 14, Ricciardo 12, Gasly 12, Magnussen 10, Verstappen 8, Vandoorne 6, Ericcson 2, Sainz 1, Ocon 1 bod.

V Pohári konštruktérov vedie Ferrari 65 bodov, Mercedes 55, Mclaren 22, Redbull 20, Renault 15, Tororosso 12, Haas 10, Sauber 2, Forceindia 1 bod. Williams ostáva bez bodov, ako jediný tím.

Ďalšie preteky sa jazdia už o týždeň v Číne na okruhu v Šanghaji.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri