Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Veľké preteky Lewisa Hamiltona

Sunday, 12. 11. 2017 - 19:00, Ľuboš Kašický   

Veľké preteky Lewisa Hamiltona

Pri štarte z pit lane dokázal čerstvý štvornásobný majster sveta urobiť z veľkej ceny nádhernú drámu a atakovať pódium. Tlak Mercedesu prinútil Ferrari jazdiť naplno až do posledných metrov.

 

O titule sa síce rozhodlo už v predošlých pretekoch, no teraz išlo o prestíž a snahu pokoriť Ferrari aj v hre o titul vicemajstra. Bottas štartoval z prvého miesta a Hamilton, po havárii v kvalifikácii, z boxovej uličky. Slušný základ pre dramatické preteky.

Najlepšie vyštartoval Sebastian Vettel, ktorý sa v prvej zákrute natlačil vnútrajškom pod Valtteri Bottasa a ako sa neskôr ukázalo, práve tento okamih rozhodol o víťazovi pretekov. „Dobre som vyštartoval, no potom som sa šmykol. Ale podobne bol na tom aj Valtteri. Vo výjazde som však už išiel naplno a kontroloval situáciu," okomentoval úvod pretekov pilot Ferrari. Ten potom zvyšok pretekov už plne kontroloval a potvrdil tým tohtoročnú silu vraníkov z Maranella.

me17-2.jpg

„Som sklamaný," priznal v cieli Valtteri Bottas. „Našim jediným cieľom dnes bolo víťazstvo. Nepodaril sa mi štart a aj keď som sa potom snažil vytvoriť na Sebastiana tlak, tak to nestačilo." Na prvých dvoch miestach sa teda celé preteky jazdila vlastná extra liga, no hrdinom dňa bol aj tak iný pilot.

f04.jpg

Lewis Hamilton sa dnes postavil na štart 207 veľkej ceny v rade, čo je nový rekord v histórii F1 a zjavne bol dnes správne nabudený. Keďže mal štartovať z posledného radu, tak sa v Mercedese rozhodli pre kompletnú výmenu pohonnej jednotky. To Angličanovi rozviazalo ruky a mohol jazdiť na doraz. Jediným determinantom ostali azda pneumatiky, pretože dnes sa teplota asfaltu šplhala na 60°C! Lewis obul na štart tvrdšie softy a odjazdil s nimi 43 kôl vo veľkom štýle! Aj napriek štartu z pit lane bol už po prvom kole na 14.mieste a v nasledujúcej fáze pretekov sa postupne pretlačil až do čela pretekov!

me02-15.jpg

To bolo v okamihu, keď lídri Vettel s Bottasom išli meniť svoje mäkšie supersofty už po približne tridsiatom kole. Hamilton dokázal s pneumatikami výbornú prácu a mäkšie a rýchlejšie supersofty obúval iba na posledných 26 kôl (zo 71). To bola výhoda, ktorá ho postupne pretlačila na štvrté miesto za trojicu Vettel, Bottas a Räikkonen. Vďaka tomu sme potom videli napínavý záver, keď boli všetci pred Hamiltonom nútení jazdiť na doraz až do posledných metrov. A hoci sa nakoniec Hamiltonovi na odchádzajúcich mäkších gumách už predbehnúť Kimiho nepodarilo, tak bol jednoznačne dnes hrdinom dňa!

fe07-9.jpg

Ostatní piloti boli v Brazílii žiaľ iba do počtu. Redbully nestačili s dychom a skončili za dvoma vedúcimi tímami s veľkou stratou. Ktovie, či to bolo iba zlým manažmentom pneumatík, či na tom mal podiel aj spor, ktorý tento víkend vrcholil medzi červenými býčkami a francúzskym dodávateľom motorov.

me16-barri.jpg

Zo zvyšku sveta stojí za zmienku výkon Felipe Massu, ktorý sa pred domácim publikom dokázal rozlúčiť slušným siedmym miestom. Na vädnúci williams to bol naozaj pekný výkon. Tesne za Massom došiel aj Alonso, ktorý potvrdil zlepšujúcu sa formu kombinácie McLaren Honda. Japonci už rýchlosť dokázali spojiť zo spoľahlivosťou a ktovie, či o rok McLaren nebude ľutovať svoje rozhodnutie o rozvode.

mc04-r.jpg

Okrem dramatickej stíhačky Lewisa Hamiltona sme najviac vzrušenia v dnešných pretekoch zažili v prvom kole. Po rozhodujúcej výmene na prvej priečke sa hneď v nasledujúcom sennovom esíčku dostali do kontaktu Magnussen s Vandoornom, ktorí pomohli do hodín Ricciardovi. O niekoľko zákrut nato sa pošmykol aj Grosjean a zostrelil z trate Ocona, ktorému zrušil fantastickú bodovú sériu a budúca superhviezda prvýkrát v premiérovej sezóne nedokončila preteky! Na trať vyšlo safety car a na reštart sme čakali do šiesteho kola. Nuž a zvyšok už poznáte.

71k-final.jpg

V cieli nasledovala emotívna rozlúčka Massu s divákmi za účasti Rubensa Barrichella a pred nami je teraz už iba posledná veľká cena sezóny v Abu Dhabi, ktorá je na programe o dva týždne 26.novembra a kde sa bude hrať už iba o prestížne body.

standings-6.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri